Archeologie

Het 100 jaar oude mysterie van de Piltdown-mens

Help mee door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Piltdown-mens is een veronderstelde vroege mensachtige, waarvan de fossiele resten echter vervalsingen bleken te zijn.

Het ging om delen van een schedel en een onderkaak die in 1912 in Piltdown, East Sussex werden gevonden door amateur-paleontoloog Charles Dawson.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

In een brief aan paleontoloog Arthur Woodward vertelde hij over zijn vondst. In 1953 bleek dat de onderkaak van een orang-oetan was en de schedel van een modern mens.

Chemisch bewerkt

De twee paleontologen noemden het fossiel, dat de naam Eoanthropus dawsoni kreeg, ‘het belangrijkste tot nog toe ontdekte fossiel’. In de volgende jaren werden in China, Indonesië en Afrika andere ‘fossiele mensensoorten’ gevonden.

Tijdens een nieuwe ouderdomsbepaling in 1947 werd vastgesteld dat de kaak en de schedel niet bij elkaar hoorden. De kaak van de orang-oetan en de moderne menselijke schedel waren bovendien chemisch bewerkt om ze er ouder uit te laten zien.

Wetenschappers proberen nu voor eens voor altijd te achterhalen wie verantwoordelijk is geweest voor de vervalsing. Charles Dawson is een aannemelijke verdachte, maar een reeks andere namen, onder wie die van jezuïet, geoloog, antropoloog en filosoof Pierre Teilhard de Chardin is ook genoemd. Ook zou Martin A.C. Hinton, een conservator van het American Natural History Museum in New York, de vervalser kunnen zijn.

Pekingmens

De naam Teilhard de Chardin komen we ook tegen in het verhaal van de Pekingmens. De eerste vondsten van de Pekingmens werden tussen 1923 en 1927 gedaan door de Zweedse archeoloog Johan Gunnar Andersson tijdens opgravingen bij Zhoukoudian in de buurt van Peking.

In 1927 kreeg de Canadese anatoom en paleoantropoloog Davidson Black van Andersson twee fossiele mensachtige kiezen om te onderzoeken. Met een riante beurs van de Rockefeller Foundation begon Black ter plekke ook opgravingen te verrichten.

Nadat Black in 1934 kwam te overlijden nam Teilhard de Chardin, bekend van de vervalsingen in Piltdown, de graafwerkzaamheden over. Tot 1936 overzag de Duits-joodse anatoom en antropoloog Franz Weidenreich de opgravingen. De gevonden schedels ‘verdwenen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog en kunnen dus niet verder worden onderzocht. Weidenreich werd later medewerker van het American Museum of Natural History, waar de afgietsels van de fossielen van de Pekingmens te zien zijn. Wat er werkelijk is gevonden zal waarschijnlijk niemand ooit weten.

Ondanks de afwezigheid van de botten wordt de Pekingmens zelfs tot op heden in alle Chinese scholen als voorouder van de Chinezen onderwezen.

Vervalsing

In ieder geval is duidelijk waarom wetenschappers onder meer Eoanthropus klakkeloos accepteerden. De acceptatie kwam omdat de vondst de heersende theorieën over menselijke evolutie leek te bevestigen en in Engeland waren er ook nationalistische belangen mee gemoeid. De heersende opvatting was bovendien deels racistisch geïnspireerd omdat men er in die tijd van uitging dat de mens in Europa of Azië moest zijn ontwikkeld.

Fossiele bewijzen die wezen op een andere oorsprong werden onderdrukt. Er zat indertijd een enorm gat tussen het aangetroffen bewijs en de algemeen geaccepteerde opvattingen. Piltdown wist dat gat op te vullen, ook al was het een vervalsing. Dat brengt ons bij de volgende vraag: wat klopt er van onze geschiedschrijving?

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Collin
Collin
11 jaren geleden

wat er van kloopt van onze geschiedenis? oorlog en gruweldaden die kloppen maar hoe wij zijn ontstaan en onze evolutie klopt geen zak van. ik zou nog eerder deze man geloven ( mischien ook niet eens waar ) maar het klinkt wel logisch http://www.savetubevideo.com/?v=A_603uf3Ixg

Serenity88
Serenity88
11 jaren geleden

En daarom, wees kritisch. Ook wanneer het ”wetenschappelijk onderzoek”betreft!!

robert
robert
11 jaren geleden

mensen geloven graag dingen, ze hebben een paar aanwijzingen en denken dat het echt is omdat hun eigen fantasie de gaten invult,gister die ontvoering show op rtl4 gewoon in elkaar gezet, die moeder en haar kind een paar centen geven en een beetje een show opvoeren, ik heb het kind niet horen praten of huilen ik zag de binnenkant van die ambassade niet, niks gewoon show.
net als de fals flag shootings in de USA.

Bert
Bert
11 jaren geleden

In de categorie: “Te mooi om niet waar te zijn”, past ook het Oera Linda boek:

http://nl.wiki.org/Oera_Linda

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x