Homepagina » Het Complot » Het einde van de Nieuwe Wereldorde
Het einde van de Nieuwe Wereldorde

Het einde van de Nieuwe Wereldorde

In de zomer van 2008 luidden twee gebeurtenissen het einde van de Nieuwe Wereldorde in. Dat schrijft The Guardian.

In augustus trokken Georgische troepen de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië binnen waarop de Russische premier Vladimir Poetin verklaarde zijn eigen bevolking te hulp te zullen schieten.

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney bestempelde de reactie van Rusland als ‘een daad van agressie’ die ‘niet onbeantwoord mocht blijven’ en hij waarschuwde Poetin de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië niet te erkennen. Rusland trok zich echter niets aan van het regime van Bush.

Buigen

Op 15 september van datzelfde jaar brak de kredietcrisis uit met het faillissement van Lehman Brothers, de op drie na grootste investeringsbank van Amerika, als gevolg.

In 1990 had George H.W. Bush de Nieuwe Wereldorde uitgeroepen, gebaseerd op de Amerikaanse militaire superioriteit en de westerse economische dominantie. Regionale machten moesten buigen voor het nieuwe wereldwijde imperium.

Tussen de aanval op de Twin Towers en de val van Lehman Brothers brokkelde diezelfde wereldwijde orde al af. Twee factoren waren daarbij cruciaal. Na een decennium van oorlogvoering werd de limiet van de Amerikaanse militaire macht duidelijk zichtbaar en stortte het neoliberale kapitalistische model, dat een generatie lang heerste, in elkaar.

Rond de tijd van de Arabische Lente was de oorlog van Bush tegen het terrorisme al zo beschamend dat de Amerikaanse regering zich ging richten op alternatieve operaties in het buitenland. Alles wat na 9/11 is gezegd door Britse en Amerikaanse politici en hun brave ‘deskundigen’ is rijp voor een parallel universum gevuld met giftige fantasie. Iedereen die tegen de invasie en bezetting was, werd zwart gemaakt en veroordeeld.

Corruptie

Bijna 30 jaar lang hield de elite van het Westen vol dat enkel het dereguleren van markten, privatisering en lage belasting voor de rijken konden leiden tot groei en welvaart. Dergelijk beleid bleek echter te leiden tot crisis.

Critici waarschuwden dat het privatiseren van openbare diensten meer zou kosten en corruptie in de hand zou werken. Dat is ook precies wat er is gebeurd. Zelfs na de afgang in Irak en Afghanistan wordt de oorlog tegen het terrorisme nog altijd gevoerd, ditmaal in landen als Pakistan en Somalië waar drone-aanvallen worden uitgevoerd op onschuldige burgers.

De westerse machten speelden een beslissende rol bij de afzetting van het Libische regime. Ze handelden ‘uit naam van de burgers’, die vervolgens bij duizenden het leven lieten als gevolg van een burgeroorlog die escaleerde door toedoen van de NAVO, terwijl Syrië en Iran ondertussen konden rekenen op dreigementen.

Verandering

Na het falende sociaal-economische project kwam er steeds meer afkeer tegen de elite. Terwijl de last van de crisis op de schouders van de meerderheid kwam te liggen, getuigden protesten, stakingen en onlusten van de noodzaak tot verandering.

De nasleep van de crisis van de neoliberale orde vraagt om een meer democratische, egalitaire en rationele aanpak om een duurzaam alternatief vorm te geven. Zowel de economische als de ecologische crisis vragen om openbare interventie en een herverdeling van rijkdom en macht. De realiteit duwt in de richting van progressieve oplossingen.

De opstanden in de eerste jaren van de 21e eeuw hebben de deur geopend naar een nieuwe wereldwijde orde en echte sociale en economische verandering.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Diago schreef:

  Begin
  “Het einde van de Nieuwe Wereldorde”

  Het eind
  “de 21e eeuw hebben de deur geopend naar een nieuwe wereldwijde orde en echte sociale en economische verandering”

  Geen nieuwe wereld orde maar wel een nieuwe wereld orde…

  0 likes
 • yoyo schreef:

  Toch zijn er ook serieuze argumenten die suggereren dat ook de opstanden, crisa en anderen negativiteiten ook vooropgezet zijn om zodoende deze wereldorder te bekrachtigen en versneld in te voeren. Ik weet het niet omdat ik eenvoudigweg niet genoeg inzichtelijkheid heb/krijg om het een voor het onder als uitgangspunt te nemen voor alle commotie…

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Dit lijkt wel weer zo’n dwaallichtartikel van de “licht en liefdekerk”. Misschien komt er dan geen nieuwe wereldorde. Hier in de EU is men wel druk bezig om een Europese dictatoriale orde op te zetten.

  0 likes
 • Denker schreef:

  Het begin van de Nieuwe nieuwe Wereldorde, de ‘oplossing tegen de NWO’ waar steeds meer mensen om vragen… is dit niet de hele tijd het plan geweest? Het creëren van chaos? En dan ordo ab chao, de NWO kan alleen slagen als de mensheid het wil.
  All in the name of peace.

  0 likes
 • saskia schreef:

  Verwacht nog wel wat van Rusland…

  0 likes
 • 365Y schreef:

  Een heilig wereld verbond, dat diepe innerlijke verbond is , zal en komt er , en dat heeft niets met de oude winst religie te maken die nu nog vele gelovers gek maakt .

  0 likes
 • Rasecht Berensiroop schreef:

  space future exopolitiek vlaanderen -antwerpen
  In 1990 had George H.W. Bush de Nieuwe Wereldorde uitgeroepen, gebaseerd op de Amerikaanse militaire superioriteit en de westerse economische dominantie. Regionale machten moesten buigen voor het nieuwe wereldwijde imperium

  Dit soort politieke werkwijzen worden voor de vorming van de Vereinigde Staten van Europa rauw gelust en daar buiten in
  in Afrika, Azie, Latijns Amerika…..
  ook in voor en in samenwerking met Extraterrestrials..

  0 likes
 • pietje puk schreef:

  Nwo was in 2000 dead; daarna werd gedaan alsof! Dus: er was geen nwo, is geen nwo, komt geen nwo.

  0 likes
 • Bart Holland schreef:

  [quote name=”yoyo”]Toch zijn er ook serieuze argumenten die suggereren dat ook de opstanden, crisa en anderen negativiteiten ook vooropgezet zijn om zodoende deze wereldorder te bekrachtigen en versneld in te voeren. Ik weet het niet omdat ik eenvoudigweg niet genoeg inzichtelijkheid heb/krijg om het een voor het onder als uitgangspunt te nemen voor alle commotie…[/quote]

  crisa of crises???
  lol

  0 likes
 • noel demeulenaere schreef:

  weet niet of jullie het hier zp symplisch kunnen stellen , kijk wat er gebeurt in europa , alles wordt meer in regelgeving gedaan ,kunst en cultuur worden meer en meer aan banden gelegd . de grote fraudezaken komen wel uit maar er komt geen vervolg op , de gangsters en witte boordencriminelen worden niet gestraft maar de gewone burgers krijgen het alsmaar meer en meer te verduren ( GAS – boetes
  mijns inziens denk ik dat jullie het zeer idyllisch inzien

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  van haga

  Van Haga: ‘Enorme foutenmarge bij coronatest leidt tot verkeerd beeld’

  Premier Rutte beweerde in de Tweede Kamer ...

  elektrische auto

  Elektrische auto zorgt ook voor veel CO2, geeft Polestar toe

  Autofabrikanten moeten open en eerlijk zijn over ...

  >