Gezondheid

Het gevaar van verborgen suikers: Hoe we verslaafd blijven aan zoet

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een fles tomatenketchup zitten 57 klontjes suiker, in een pot satésaus zitten er 28 en een blikje cola bevat zeven klontjes. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert maximaal zes klontjes per dag te consumeren, verbruiken wij er gemiddeld 25. We staan daarmee in de top drie van grootste suikereters ter wereld.

De meeste mensen staan er niet bij stil dat in heel veel bewerkte producten verborgen suikers zitten. Dextrose, gerstmout en maltodextrine worden niet gelijk geassocieerd met suiker, maar toch zijn het wel degelijk suikersoorten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

We zijn verslaafd geraakt aan suiker en daarom vinden we voedsel waar het in zit zo lekker. Voedselproducenten gebruiken deze wetenschap al jaren om hun producten te verkopen.

Stevia

Te veel suiker kan leiden tot obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. De kosten van deze ziektes bedragen wereldwijd twee biljoen dollar per jaar. Dat is meer dan alle budgetten voor defensie in de wereld bij elkaar. Volgens het diabetesfonds hebben al ruim één miljoen Nederlanders diabetes. Nog eens 750.000 lopen een groot risico om diabetes te krijgen.

Stevia is een gezonder alternatief, maar die stof was jarenlang verboden mede dankzij een zware lobby van de voedselindustrie. De consument kan in theorie zijn eigen steviaplantjes kweken, waarmee suikers overbodig worden.

Betrouwbaarheid

De lobby van de voedselfabrikanten reikt erg ver. Het medische tijdschrift BMJ meldde afgelopen jaar dat veel belangrijke gezondheidswetenschappers nauwe banden hebben met de suikerindustrie. In ruil voor ‘advies’ kregen zij vergoedingen van de makers van producten die obesitas veroorzaken.

De afgelopen 10 jaar ging er in Engeland veel geld naar twee door de overheid gefinancierde onderzoeksorganisaties, die tegelijkertijd geld kregen van Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever en Weight Watchers. Dit roept vragen op over de betrouwbaarheid van de onderzoeken en mogelijke belangenverstrengeling.

Als consument kun je het verschil maken. Als je bewerkte producten blijft kopen, blijft de industrie ze maken. Kies dus voor onbewerkte producten en kijk altijd goed naar de etiketten.

[Brandpunt]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
onbekend
onbekend
8 jaren geleden

Elke vlieg heeft zijn eigen voorkeur. Vliegenvallen kunnen daarom veel efficiënter worden als zij voor vliegen onweerstaanbare geuren en lichtbronnen combineren, ontdekte biologe R. Sm*lleg**ge.

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
8 jaren geleden

Zelfs in de biologische winkel, is het beter om naar de ingredientenlijst te kijken op een product. Want zelfs daar zit in sommige producten dextrose, of andere ongezonde toevoegingen.

paul
paul
8 jaren geleden

Stevia??, Nog niets gelezen, gehoord over de nadelige gevolgen daarvan?

Padja
Padja
8 jaren geleden

Neheeeeee,
Het komt niet door de suiker.
Alle wetenschappers zijn gemeen en liegen.
Er is allang een medicijn maar dat houden ze geheim.
Als je konijnekeutels eet krijg je geen diabetes.
De overheid stopt overal suiker in en verstopt de konijnen om iedereen zwak te krijgen.
En alleen als we de gulden terughebben is er nog redding mogelijk.
Tot het zover is kunnen we ons misschien in de holle aarde verstoppen.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x