Buitenland

Het verhaal achter de verdronken peuter Aylan ontrafeld: gezin woonde veilig in Turkije

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week werd geschokt gereageerd op de foto waarop de dood aangespoelde vluchteling Aylan Kurdi (3) is te zien op het strand in het Turkse Bodrum. In reactie op de tragedie hebben social mediagebruikers ontroerende en aangrijpende kunstwerken gemaakt van de kleine jongen, waarbij hij vaak wordt afgebeeld als kleine engel.

De beelden van de aangespoelde peuter gingen de hele wereld over. De foto van het verdronken jongetje op het strand gaf de asielcrisis plotseling een gezicht. Maar was de peuter wel op de vlucht? Er komt nu informatie naar buiten over de familie van het 3-jarige jongetje, waaruit blijkt dat er iets niet klopt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De Wall Street Journal meldt dat Abdullah Kurdi, de vader van de peuter, al drie jaar in een veilig gebied in Turkije woonde. Hij werkte in de bouw en verdiende zo’n 15 euro per dag. Kurdi vertelde aan een Syrische radiozender dat hij meer geld nodig had en voor de huur afhankelijk was van zijn 20-jarige zus Tima Kurdi die in Canada woont.

Syrische Koerden niet geregistreerd

Tima vertelde journalisten dan weer dat het gezin afgelopen jaar pas was aangekomen in Turkije. Op de Facebookpagina van de vader staan foto’s van het gezin bij de Yeni Cami in Istanboel. Tima zei tegenover de WSJ dat haar vader nog in Syrië was en zijn zoon adviseerde Turkije te verlaten en naar Europa te gaan omdat hij een nieuw gebit nodig had. Tima maakte vorige maand 1000 euro over naar haar broer zodat hij de reis kon maken.

Volgens de Ottawa Citizen worden duizenden Syrische Koerden niet geregistreerd in Turkije omdat de VN ze niet meetelt als vluchteling. “Ik wilde ze sponsoren,” zei Tima. “Mijn vrienden en buren hielpen, maar we konden ze niet het land uit krijgen. Daarom gingen ze per boot. Ik betaalde zelfs de huur voor ze in Turkije.”

Elders wordt gemeld dat het gezin Kobane in Syrië ontvluchtte, een gebied dat eerder is aangevallen door terreurgroep ISIS, maar de WSJ schrijft dat het gezin Turkije wilde verlaten om redenen die niets met ISIS of oorlog te maken hadden.

Verblijfsvergunning of geen verblijfsvergunning?

De vrouw van Abdullah zei tegen Tami dat ze bang was voor water en niet kon zwemmen. Eerder zou het gezin asiel hebben aangevraagd in Canada, maar die aanvraag zou zijn afgewezen. De Canadese immigratiedienst vertelde aan de BBC dat ze geen aanvraagformulier van het gezin konden vinden. Tima gaf later toe dat de vader geen aanvraag voor een verblijfsvergunning heeft gedaan.

Het bootje met daarin de zoontjes en vrouw van Abdullah sloeg om. Twaalf mensen kwamen om het leven. Abdullah was het enige gezinslid dat de tocht overleefde, maar de foto van zijn 3-jarige zoontje ging de wereld over.

Een Australische politicus gaf de vader de schuld van de dood van het jongetje. Senator Cory Bernardi erkende dat de dood van de peuter een tragedie was, maar zei verder: “Dat jongetje en zijn familie woonden al drie jaar in Turkije. Het geld dat de vader kreeg om de mensensmokkelaars te betalen kwam uit Canada. De vader zette ze op de boot zodat hij naar de tandarts kon. Ze hoefden in Turkije niet bang te zijn om te worden vervolgd en waren niet in gevaar.”

[Daily Caller]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x