Archeologie

Van Heracleion tot Pavlopetri: 7 indrukwekkende onderwaterbouwwerken

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ruim 50 jaar geleden verdween de eeuwenoude stad Shi Cheng, ook bekend als de Leeuwenstad, in de Chinese provincie Zhejiang onder water. De overheid had toen namelijk plannen voor een nieuwe waterkrachtcentrale waarvoor deze 1800 jaar oude stad moest wijken.

Om deze mysterieuze gezonken stad te bezichtigen moet je nu 26 tot 40 meter duiken. Een gewilde attractie zo blijkt, want enkele investeerders maakten er een avonturenpark voor toeristen van.

Heracleion

Meer dan 1200 jaar geleden verdween Heracleion, een stad in de buurt van Alexandrië, in de Middellandse Zee. De Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio kwam de ooit bruisende havenstad enkele jaren geleden op het spoor.

De ruïnes van de verzonken stad werden ruim negen meter onder het wateroppervlak ontdekt, in de baai van Aboekir, gelegen aan één van de mondingen van de Nijldelta. De wetenschappers blijven in het ongewisse over de precieze ondergang van Heracleion, maar aan archeologische ontdekkingen ontbreekt het hen niet.

De afgelopen 13 jaar legden ze al 64 scheepswrakken bloot, evenals ruim 700 ankers, gouden munten, gewichten uit Athene en gigantische stenen tafels met opschriften in het oud-Grieks en –Egyptisch. Er werden ook resten van metershoge beelden gevonden.

Yonaguni

Bij het Japanse eiland Yonaguni zijn ruïnes gevonden van constructies die vermoedelijk voor het einde van de laatste ijstijd zijn gebouwd. Ook zijn sporen van landleven aangetroffen. Men schat dat de ruïnes zeker 8000 tot 14.000 jaar oud zijn.

Voor de kust van het eiland is een piramide van bijna 200 meter breed en zo’n 30 meter hoog gevonden. Het bouwwerk bestaat uit vijf verschillende verdiepingen. In het gebied zijn ook onbekende hiërogliefen aangetroffen. De meeste archeologen houden echter vast aan de stelling dat de onderwaterconstructies geologische eigenaardigheden zijn.

Nan Madol

De stad Nan Madol bestaat uit een aantal kleine, kunstmatige eilanden, die met kanalen verbonden zijn. Op de eilanden treft men netjes opgestapelde hopen basaltblokken aan die vaak een paar ton per stuk wegen en waarvan de oorsprong nog niet achterhaald is. De naam Nan Madol betekent letterlijk ‘ruimte tussen’, wat duidt op de kanalen tussen de deeleilanden.

Een gangbare theorie is dat dit eiland een overblijfsel is van een heel oude cultuur en dat de bouwsels een rituele bestemming hadden. De oorspronkelijke bevolking van Nan Madol is in de 19e eeuw volledig uitgestorven.

Khambhat

Enkele jaren geleden werd in de Golf van Khambhat aan de westkust van India een 9500 jaar oude verzonken stad ontdekt. Lange tijd werd gedacht dat het gebied 5500 jaar geleden pas werd bewoond. Wetenschappers vermoeden dat de beschaving is verdwenen na prehistorische overstromingen. De stad bestaat uit meerdere straten en is uitgerust met een riool.

Pavlopetri

Pavlopetri is een stad die volledig onder water ligt en bevindt zich ten zuidwesten van Laconië in de Griekse bestuurlijke regio Peloponnesos. De onderwaterstad wordt beschouwd als één van de oudste ter wereld en is uniek omdat bijna de gehele topografie inclusief wegen, gebouwen en graven nog intact is.

De archeologische vindplaats heeft een omvang van ongeveer 9000 vierkant meter. In de jaren zestig werd de stad ontdekt en in kaart gebracht door Nicholas Flemming.

Galilea

Een enorme rotspartij in het Meer van Galilea deed de geleerden afgelopen jaar versteld staan. De 10 meter hoge structuur heeft een diameter van 70 meter en bestaat uit zo’n 60.000 reusachtige basaltstenen. Archeoloog Yitzhak Paz van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev is van mening dat het stenen gevaarte door mensenhanden is gemaakt en tenminste 4000 jaar oud is.

Israëlische archeologen ontdekten de rotspartij al in 2003 bij een sonaronderzoek. De rotspartij, die mogelijk een gigantisch grafmonument is, ligt op zo’n 1,5 kilometer ten noorden van de prehistorische stad Khirbet Kerak. Volgens experts had de stad destijds zo’n 5000 inwoners en was hij ingericht met geplaveide straten en vestingswerken.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x