Mens en Dier

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam droeg burgemeester Femke Halsema een button waarop ‘1873’ stond, een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. De protesten gaan vooral over de ‘systematische onderdrukking van zwarte mensen’. Is het terecht om slavernij te koppelen aan de onderdrukking van zwarten?

Door de eeuwen heen heeft ieder ras, iedere religie en ieder volk zich schuldig gemaakt aan slavernij. De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dat is echter niet de boodschap die we meekrijgen op school of op de universiteit. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte, zei de Amerikaanse schrijver en econoom Thomas Sowell van de Stanford-universiteit.

Verdraaien van de feiten

Europeanen maakten Afrikanen tot slaaf en Noord-Afrikanen maakten Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika bevonden zich meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika, aldus Sowell.

De blanke slaven werden nog slechter behandeld dan de zwarte slaven, die katoen moesten plukken op de plantages. Daar hoor je niets over op school of op de universiteit. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig, zei hij.

De westerse samenleving keerde zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

Tot op de dag van vandaag

In veel niet-westerse landen is volgens Sowell alleen een einde gekomen aan slavernij omdat het Westen beschikte over meer wapens. Hij voegde toe dat Amerikanen naar Afrika zijn gegaan om zich daar te verontschuldigen voor slavernij, terwijl op het continent tot op de dag van vandaag nog in slaven wordt gehandeld.

Sowell merkte op dat niet alleen de geschiedenis van de slavernij is verdraaid door het filteren van feiten. “Mensen die in de geschiedenisboeken graven op zoek naar zondes, zoeken niet naar de waarheid, maar naar kansen om een bepaald volk te denigreren of om een slaatje te slaan uit het leed van anderen,” zei Sowell. “En dat ten koste van mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad.”

Vergiftigen

“Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’,” besloot de gerespecteerde econoom. “Maar kennelijk is dat niet genoeg voor veel van onze leraren, intelligentsia en media. Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Sowell gaat in zijn boek Black Rednecks and White Liberals dieper in op de manier waarop de geschiedenis van de slavernij is verdraaid.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Philip
Philip
3 jaren geleden

Wij zijn met zijn allen nu nog steeds slaven!!
Vroeger kregen de slaven eten, drinken en onderdak.
Vandaag moeten we daar zelf voor zorgen, we krijgen nu betaald.
We krijgen iedere maand als het ware een appel en een ei, die appel pakken ze ons al of, van dat ei nemen ze naderhand nog eens de helft weg..wat blijft er dan nog over!!

Wij zijn dus nog steeds slaven, slaven van een systeem, slaven van de banken, slaven van de grote bedrijven, slaven van de politiek etc…

exegese
exegese
3 jaren geleden

Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Dat zijn wijze woorden. Woorden die onze machthebbers en de heimelijk boven hen geplaatsten zich eens goed in de oren moeten knopen. Ze zouden daar eens flink bij geholpen moeten worden. Het zou er letterlijk ingeramd moeten worden, net zoals ze het gif van hun leugens er bij de massa in rammen.

Aphelius
Aphelius
3 jaren geleden

Slavernij afgeschaft?! Oh, ze bedoelen geen zweepjes en kettingen meer…maar betalen voor grond hypotheek/huur, belastingingen, zorgverzekeringen, paspoorten, burgerservicenummer, grenzen, etc?

Ja, het is zeker afgeschaft…

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x