Homepagina » Mens en Dier » Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid
slavernij

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam droeg burgemeester Femke Halsema een button waarop ‘1873’ stond, een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. De protesten gaan vooral over de ‘systematische onderdrukking van zwarte mensen’. Is het terecht om slavernij te koppelen aan de onderdrukking van zwarten?

Door de eeuwen heen heeft ieder ras, iedere religie en ieder volk zich schuldig gemaakt aan slavernij. De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.

Dat is echter niet de boodschap die we meekrijgen op school of op de universiteit. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte, zei de Amerikaanse schrijver en econoom Thomas Sowell van de Stanford-universiteit.

Verdraaien van de feiten

Europeanen maakten Afrikanen tot slaaf en Noord-Afrikanen maakten Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika bevonden zich meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika, aldus Sowell.

De blanke slaven werden nog slechter behandeld dan de zwarte slaven, die katoen moesten plukken op de plantages. Daar hoor je niets over op school of op de universiteit. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig, zei hij.

De westerse samenleving keerde zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

Tot op de dag van vandaag

In veel niet-westerse landen is volgens Sowell alleen een einde gekomen aan slavernij omdat het Westen beschikte over meer wapens. Hij voegde toe dat Amerikanen naar Afrika zijn gegaan om zich daar te verontschuldigen voor slavernij, terwijl op het continent tot op de dag van vandaag nog in slaven wordt gehandeld.

Sowell merkte op dat niet alleen de geschiedenis van de slavernij is verdraaid door het filteren van feiten. “Mensen die in de geschiedenisboeken graven op zoek naar zondes, zoeken niet naar de waarheid, maar naar kansen om een bepaald volk te denigreren of om een slaatje te slaan uit het leed van anderen,” zei Sowell. “En dat ten koste van mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad.”

Vergiftigen

“Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’,” besloot de gerespecteerde econoom. “Maar kennelijk is dat niet genoeg voor veel van onze leraren, intelligentsia en media. Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Sowell gaat in zijn boek Black Rednecks and White Liberals dieper in op de manier waarop de geschiedenis van de slavernij is verdraaid.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Philip
Philip
1 jaar geleden

Wij zijn met zijn allen nu nog steeds slaven!!
Vroeger kregen de slaven eten, drinken en onderdak.
Vandaag moeten we daar zelf voor zorgen, we krijgen nu betaald.
We krijgen iedere maand als het ware een appel en een ei, die appel pakken ze ons al of, van dat ei nemen ze naderhand nog eens de helft weg..wat blijft er dan nog over!!

Wij zijn dus nog steeds slaven, slaven van een systeem, slaven van de banken, slaven van de grote bedrijven, slaven van de politiek etc…

exegese
exegese
1 jaar geleden

Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”

Dat zijn wijze woorden. Woorden die onze machthebbers en de heimelijk boven hen geplaatsten zich eens goed in de oren moeten knopen. Ze zouden daar eens flink bij geholpen moeten worden. Het zou er letterlijk ingeramd moeten worden, net zoals ze het gif van hun leugens er bij de massa in rammen.

Aphelius
Aphelius
1 jaar geleden

Slavernij afgeschaft?! Oh, ze bedoelen geen zweepjes en kettingen meer…maar betalen voor grond hypotheek/huur, belastingingen, zorgverzekeringen, paspoorten, burgerservicenummer, grenzen, etc?

Ja, het is zeker afgeschaft…

x

Check Also

farrakhan

Louis Farrakhan haalt uit naar Bill Gates & Fauci: wat geeft jullie het recht om de aarde te ontvolken?

Nation of Islam-leider Louis Farrakhan waarschuwde bijna ...

stuurman

Pieter Stuurman legt in 9 minuten treffend uit wat Klaus Schwab precies van plan is

In 1969 werd in Eindhoven een nieuw ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

27
0
We lezen graag je reactie!x