Er wordt wel gezegd dat liefhebbers van Apple-producten tot een cultus behoren. De religieuze toewijding waarmee ze het bedrijf volgen berust niet op toeval.
In zijn nieuwe boek Appletopia beschrijft Brett Robinson de manier waarop Steve Jobs gebruikmaakte van religieuze metaforen en iconografie om zijn producten te verheffen tot een soort religie.
Robinson is hoogleraar marketing aan de Universiteit van Notre Dame in St. Joseph County in Indiana. Het boek is het resultaat van een cursus die hij gaf over religie, technologie en marketing.
Gevoel
Steve Jobs was een fervent aanhanger van oosterse spiritualiteit, waaronder het zen-boeddhisme. Hij zocht naar kennis en transformatieve ervaringen en nam LSD om zijn bewustzijn te verruimen.
Vanaf het prille begin van Apple was spiritualiteit een vast onderdeel van de bedrijfsfilosofie. De iconografie die het bedrijf gebruikte is zeer subtiel. Het logo bestaat uit een appel waar een hap uit is genomen en verwijst naar het Hof van Eden en de boom van de kennis van goed en kwaad.
Jobs wist vlak voor de lancering van de eerste Macintosh dat hij geen schijn van kans maakte als hij zou adverteren met voordelen, vergelijkingen en grafieken. Hij wilde een gevoel overbrengen.
Apple begon op den duur zelfs ‘evangelisten’ in te huren om producten bij ontwikkelaars en klanten aan de man te brengen.
Tijdens de lancering van de iPod kwam Apple met afbeeldingen van dansers die wilde bewegingen maakten en af en toe psychedelische sporen achterlieten alsof ze een LSD-trip maakten. De advertenties deden geloven dat de anonieme dansers en iPod-luisteraars met de juiste muziek een ‘extatisch’ en ‘goddelijk’ gevoel konden bereiken.
Betoverde talisman
“Door de witte oordoppen in te doen en de muziekgoden te channelen, neemt de iPod-luisteraar deel aan een mobiel en anoniem ritueel,” legt Robinson uit.
De religieuze metaforen bereikten hun hoogtepunt waarschijnlijk in 2007 toen de iPhone uitkwam. Een blogger noemde de nieuwe gadget zelfs de ‘Jezus-telefoon’.
De slogan ‘Touching is believing’ verwijst naar apostel Thomas, die zei niet te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan totdat hij zijn vinger in Jezus’ wonden zou leggen.
Robinson merkt op dat de vinger die in het duister reikt om de telefoon aan te raken doet denken aan het schilderij van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel waarop God Adam het leven geeft.
“De iPhone is geen kille en levenloze machine, het is een betoverde talisman,” schrijft Robinson. Jobs stelde dat zijn producten een soort spirituele ervaring geven. Horden mensen verzamelen zich geregeld bij Apple-winkels, die bijna worden aanbeden als een soort heiligdom. Ze wachten graag uren in de rij om met andere gelovigen te praten.
Nu Jobs is overleden, is het de vraag hoelang Apple de mystieke greep op zijn volgelingen nog kan vasthouden.
Bron: Latimes.com
Gerelateerd:
- Brainwash: Religieus gebied actief in hoofd Apple-fans
- ‘Religieuze indoctrinatie is kindermisbruik’
- De Rockefeller Madonna en het geslacht De’ Medici
- Verboden kennis: geheime maçonnieke religie in architectuur
- Mensheid geketend door illusie (video)
Ongewoon vaartuig zorgt voor golf van UFO-meldingen in Kansas
Brandpunt over vervalst bewijs in affaire-Demmink
D66 op de vingers getikt na jubelbericht: ‘Laat je niet misleiden door deze verkiezingstruc’
Studie: Makaken krijgen autisme van BMR-vaccin – genegeerd door FDA
Schietpartij op school in de Krim bijna exacte kopie van bloedbad Columbine. Dit zijn de schokkende overeenkomsten
Fleur Agema is laaiend: ‘Stem die ROTCOALITIE weg!’
Over de Amerikaanse staatsschuld en geldvoorraad
Ons zuurverdiende geld gaat via EU naar Italiaanse maffia: ‘Rutte moet zich kapot schamen’
Anti-Assadpropaganda ontsluierd: ‘Uitgehongerd Syrisch meisje’ komt uit Libanon en is gezond