Homepagina » Financieel » Emeritus hoogleraar: “Ons bestaande kapitalistische systeem moet terug naar de tekentafel”
Emeritus hoogleraar: "Ons bestaande kapitalistische systeem moet terug naar de tekentafel"

Emeritus hoogleraar: “Ons bestaande kapitalistische systeem moet terug naar de tekentafel”

In aanloop naar de verkiezingen valt hier en daar het woord basisinkomen. Emeritus hoogleraar Nic Douben pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Hij zegt dat het op termijn absoluut noodzakelijk zal zijn, omdat er door de digitalisering en robotisering talloze banen verloren zullen gaan.

Al in 1985 bracht Douben in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) een rapport uit over de noodzaak van een eerlijkere inkomensverdeling.

Herverdeling

“Met de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligente en de enorme toename van het dataverkeer komen steeds meer functies te vervallen,” zegt hij in het Eindhovens Dagblad.

Bankmedewerkers worden vervangen door systemen of ict’ers. Het resultaat is dat de inkomensongelijkheid nog groter zal worden.

Tegenstanders zeggen dat een basisinkomen niet haalbaar is. “Die uitspraken zijn nergens op gebaseerd,” aldus de hoogleraar. “Het gaat niet om hogere uitgaven, maar om een herverdeling van de uitgaven.”

Hoogste tijd

In de diverse boeken die hij heeft geschreven over de wenselijkheid van een basisinkomen rekent hij verschillende modellen voor.

In Finland wordt dit jaar geëxperimenteerd met een basisinkomen voor werklozen. Ook in diverse Nederlandse gemeentes wil men proeven gaan doen.

Tekentafel

“Het wordt de hoogste tijd dat degenen die ons land besturen zich eens meer gaan bezighouden met de factoren die het welbevinden van de bevolking werkelijk bepalen,” zei Douben.

Ons bestaande kapitalistische systeem moet volgens hem terug naar de tekentafel. “Aan een fundamentele herbezinning op ons verdienmodel ontkomt niemand meer.”

[ED]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Er moet een omvangrijkere herverdeling komen want in de huidige vorm corrumpeert het kapitalistische systeem. Vieren de parasieten feest en zullen blijven parasiteren totdat er niks meer te plunderen valt.

  Hiervoor moet een nieuw supra internationaal orgaan worden opgericht waar alle landen een stem hebben en elkaar controleren over de gemaakte afspraken. Ze moeten er onder andere op toe zien dat alle grondstoffen in de wereld netjes worden verdeeld waardoor er geen ruimte meer is voor Zakenbanken en multinationals om derden te demoniseren en oorlogen uit te lokken. Landen die de afspraken op grove wijze schenden mogen worden berispt, of aangevallen om de boel in het gareel te houden. Het fenomeen mainstream media in zijn huidige corrupte vorm heeft bij deze geen leven meer en zal ophouden te bestaan.

  De VN kan dan ook worden opgeheven. Het is tot op het bot corrupt en draagt bij dat (derde wereld) landen met schulden in de schulden blijven hangen. De VN is met name voor het gespuis op Wall Street verworden tot een interessant stuk gereedschap voor eigen belang, winstbejag. Het gebruikte daarom in het verleden i.s.m. inlichtingendiensten tal van VN Organisaties als het Rode Kruis, WHO, USAID etc.. om landen te boycotten die niet mee wilde werken, of voorzag bevolkingsgroepen in deze landen van wapens om ze vervolgens tegenover elkaar te zetten.

  Voor echte wereldvrede en een gezond verstand richting de toekomst, word het de hoogste tijd dat eens en voor altijd afgerekend gaat worden met dit wangedrag. Het is de reden waarom ik 15 maart niet zal stemmen op de VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, of GroenLinks. Ik zal de laatste zijn die iemand een stemadvies wil opdringen maar als er iets is die het tij kan doen keren en een nieuw te vormen supra internationaal orgaan werkelijkheid word. Dan zit er voor mij niks anders op om de mooie babbels van deze politieke partijen met hun verkiezingsdebatten in zijn geheel te negeren.

  19 likes
  • @Gezinusk, een nieuw te vormen supra internationaal orgaan. Dat heeft griezelig veel weg van a new world order. Volgens mij is dat het allerlaatste wat we moeten willen. Ik ben meer voor totale vrijheid, totale onafhankelijkheid en er zijn tekenen dat het in de zeer nabije toekomst mogelijk gaat worden met vrije energie, kennis over energie die alles mogelijk zal maken voor iedereen.

   https://www.youtube.com/watch?v=XbozoGavqoI

   Dit zou ons volledig onafhankelijk maken, alle oorlog, hebzucht, onderdrukking, opeenhoping van macht en ellende vindt geen enkele voedingsbodem meer. We zouden echt vrij zijn in ons denken, doen en laten. Eindelijk alle tijd voor de mooie en echt belangrijke dingen in het leven.

   4 likes
   • @exegese.

    Haal allereerst de voedingsbodem weg vanwege een aantal belangrijke punten die jij omschrijft alvorens over te stappen op vrije energie die gecontroleerd dient te worden door een supra internationaal orgaan, die er voor zorg moet dragen dat de grondstoffen die de aarde rijk is netjes verdeelt worden, waarbij multinationals en bankiers een ondergeschikte rol zullen gaan spelen in plaats van vice versa.

    Vooralsnog lopen hun tentakels van de trojka tot de VN, en van inlichtingendiensten tot invloedrijke denktanks, lobbygroepen, en natuurlijk de mainstream media waarvan de journalistiek inmiddels in welles nietes land is beland op de vraag wanneer iets nep nieuws is of niet. Een antwoord hierop ligt maar net aan de situatie en daarmee behoort de journalistiek op een paar na tot een uitgestorven beroep.

    2 likes
    • Dat klopt helemaal @Gezinusk. De machtspiramide is echter al langere tijd hevig aan het afbrokkelen. Hij dankt zijn bestaansrecht enkel en alleen aan het geloof en onwetendheid van de massa. Dat geloof en onwetendheid van de massa wordt dag in dag uit minder en minder, en juist dat maakt de top van de piramide zeer kwetsbaar en uiterst nerveus. Hierdoor maken ze fouten, fouten die in combinatie met een stortvloed aan info via internet hun positie dag in dag uit kwetsbaarder maakt. Op het moment dat de massa echt bewust gaat beseffen wat voor een zielig klein clubje zich daar ten koste van alles en iedereen exorbitant zit te verrijken uit pure machtswellust, dan zijn ze reddeloos verloren en zullen het nakijken hebben. De machtspiramide zal binnen de kortste keren tot de bodem afgebroken worden. Dat kan echter alleen, of in ieder geval makkelijker als we kunnen beschikken over vrije energie en kennis. Dat zal onze vrijheid enorm helpen in te luiden en zet de machtspiramide buiten spel.

     3 likes
     • Dat het niveau afbrokkelt kun je al peilen aan het feit met de uitspraken van de volgende personen

      http://www.npo.nl/wnl-op-zondag/05-03-2017/POW_03436025

      Zomaar een paar stamgasten aan tafel die van alles en nog wat pogen te relativeren en dat zegt alles terwijl ik vermoed dat het merendeel van de bevolking denkt hier klopt iets niet.

      We hoeven het verder ook niet te hebben over nieuwkomers want het overgrote deel werd geforceerd de EU ingebracht.

      Dit programma kan overigens nog niet helemaal concurreren met Amerika. Daar zijn ze al zo ver dat er vier a vijf (journalisten) met een achtergrond worden geplaatst waarbij feiten niet meer worden onderzocht, maar all een statement van een bepaalde situatie word geschetst, en of het nou waar is of niet? Een bepaalde richting is al gekozen die de hoofdmoot word om verder uitgewerkt te worden namens bepaalde belangen met een journalistiek gehalte van 0,0.

      0 likes
    • * Vladi: ik kan je wel ergens heen verwijzen maar de bronnen die ermee zouden moeten komen, zwijgen hierover in alle talen.
     Het schijnt nogal en heikel onderwerp te zijn.
     Het is het op de klompen aanvoelen-gevoel dat dit gaat gebeuren als je weet dat inmiddels de helft (schatting) van al het geld wat in omloop is de waarde van wc papier heeft.
     Dit gaat gegarandeerd op de schop en de herverdeling kan niet anders dan eerlijk verlopen als het schuim der aarde vertrokken is.

     https://www.youtube.com/watch?v=rG1YtgzRQ7M

     1 likes
   • De nieuwe valuta komt er aan en daarmee een totale herverdeling van geld.
    De NWO jongens hebben daardoor van het ene op het andere moment niets meer dus ook geen macht.
    In de cabal is er sowieso niet een eerlijk aan zijn geld gekomen.
    Dat is binnenkort dus ook rechtgetrokken.

    2 likes
 2. Gaat voorlopig niet gebeuren, omdat met de nieuwe participatiewet en kostendelersnorm nog verder uitgekleed moet worden. Dit is in de ogen van het kabinet een groot succes. Maar de praktijk wijst anders uit. Steeds meer mensen in financiële problemen wat zelfs gemeenten en saneringsinstanties toegeven.
  En dat wordt nog erger als het aan de VVD ligt voor de ouderen en minderbedeelden.
  Toch lekker als je op die manier mensen kunt uitkleden.

  9 likes
  • ben bang dat de participatiewet slechts een excuus is om de uitkeringen te kunnen verlagen. als je niet mee werkt, wordt je immers 10% gekort op je uitkering? In deze constructie mag dat dus.. heel sluw bedacht eigenlijk!

   8 likes
 3. De slapende professor moet maar eens wakker worden en zich verdiepen in economie.
  Er bestaat namelijk sinds ongeveer 50 jaar een alternatief waar zowel Milton Friedman[rechts politiek] en Richard Wolf[links politiek] het likenbaarend eens zijn namelijk de arbeiders cooperatie als antwoord op heel veel maatschappelijke ontwikkelingen.
  In een arbeiders coöperatie zoals die in spaans baskenland is opgezet[inmiddels 6de bedrijf economie spanje] is het bedrijf van de arbeiders ,de directie verdient max 5x zoveel als de laagste arbeider.Voor arbeids ongeschikten worden eenvoudige baantjes bestemt.Bij een onderdeel wat gemechaniseerd wordt gaat er niet een arbeider uit maar gaat iedereen iets korter werken.Werk wordt natuurlijk niet verplaats naar het buitenland de arbeiders zijn niet gek! In spelen op de markt gaat veel sneller met een heel bedrijf wat veranderingen in de gaten houd dan een over betaald directie lid.Ook verbeteringen gaan veel sneller.Geld[winsten]worden in het bedrijf gestopt dat immers de toekomst van de arbeiders is.Men heeft uitstekende eigen opleidingen.
  De basken zijn inmiddels zo goed dat de grootste multinationals hun laboratorium inhuren[kwaliteit]
  Van alle Nederlandse partijen is er voor zover ik weet maar een die het in het verkiezingsprogramma heeft.
  Het is ook de enigste manier om de 1% op de knieën te krijgen en uit te schakelen namelijk geen kapitaalgroei meer!!!!
  Dit gecombineerd met een bindend referendum maakt ook de politieke bovenlaag overbodig.
  Een prettige dag verder prof.
  Of welterusten prof.

  3 likes
 4. Het probleem zit hem in, dat het geld/handelssysteem via technologie verloopt. Wat je ook doet, je krijgt met de mensen te maken die dit beheren.

  0 likes
  • Precies, dat heten dan banken die weer aan worden gestuurd evenals de overheid door de DNB, die weer handelen in opdracht van het ECB welke lekker aan het rond strooien is met luchtbel euro’s en die moet weer verantwoording afleggen aan de grote 18 heren van het BIS (de roversbank van de Rothschild)

   2 likes
 5. Is geen probleem met het nieuwe systeem. Dan zitten er eerlijke mensen aan het roer.

  2 likes
 6. Het systeem moet in ieder geval niet terug naar de tekentafel. Zelfs de blauwdrukken moeten in het vuur!
  Je gaat toch ook niet met een oude vervallen gebouw terug naar de tekentafel!?
  Nee, dat breek je af!
  We moeten nieuw denken.
  Het financiele systeem los koppelen van het rechtssysteem! Om mee te beginnen.
  Want ja, ttip en ceta zijn door rechtssystemen bedacht. En dat dondert over ons heen als we het niet tegen houden!
  Wat Europa wil gaat niet door! dit is een MANTRA!!

  1 likes
 7. A W Reijersen van Buuren

  In Nederland kunnen maximaal 120.000 mensen op natuurlijke wijze, in evenwicht met de natuur, leven. Dus de Privatisering en Marktwerking kan alleen een succes worden met maximaal 120.000 mensen in Nederland. Er leven 17 miljoen mensen in Nederland. Dit houdt in dat zolang de politiek en het bedrijfsleven in Nederland vast houden aan de Privatisering en Marktwerking er sprake is van een fascistisch systeem in Nederland die bewust in stand wordt gehouden (Een kopie van wat in de USA [Nazie Schurkenstaat USA] gebeurt).

  Het resultaat is dat zolang dit systeem in stand wordt gehouden er voortdurend veel slachtoffers vallen. De politiek en het bedrijfsleven zitten daar niet mee want dit levert werkgelegenheid op wat geld in het laadje brengt bij het bedrijfsleven, corrupte politici en er vloeit geld in de Staatskas waar de politiek mee loopt te pronken. Dus de politiek en het bedrijfsleven zorgen er bewust voor dat mensen in Nederland niet rond kunnen komen waardoor ze hun huis uit moeten, in de schulden komen, ziek worden, dood gaan enzovoort wat werkgelegenheid oplevert en dus voor omzet zorgt.

  Het is daarom van belang dat Nederland wordt bestuurd alsof het een reusachtige boerderij is.

  2 likes
 8. ik vind dat zo zielig, één of andere hoogleraar die pleit voor dingen zonder te melden dat de kwestie al 40 jaar aan de orde van de dag is.

  1 likes
 9. Wat ik zie is dat de mens geheel “onbewust” word meegenomen door EMOTIE!! Wat ik ook zie is dat de mens dat nog geheel niet ziet. De mens moet eerst die vorm van emotie gaan zien en dat zijn positieve emotie maar ook negatieve emotie die uw “geheel aansturen” .

  Als uw dat werkelijk kan scheiden gaat uw de werkelijkheid zien en komt uw los van al de media onzin en ja ook los van de gemanipuleerde hoogleraren onzin want in een open wereld mag je alles zeggen en denken wat geen onzin is. Er is maar 1 werkelijkheid!!

  1 likes
 10. Toch nog een ding vergeten het belangrijkste voor de staat en ons natuurlijk is dat belasting ontduiking veel moeilijker is bij een grote groep die goed verdient in een arbeiders coöperatie dan bij een persoon die veel geld kan uitgeven om belasting via constructies te ontlopen of helemaal niet te betalen.
  Mvrg,Hoax

  0 likes
 11. Ohm namo narai !

  Ze weten niet hoe ze de maximale waarde uit een leven op aarde kunnen halen .
  Hier de cijfers ter indicatie .

  En het kleine ondeugende Engeltje uit de Hemel op aarde sprak dit jaar voor het laatst tot de Mensheid met de verheugende mededeling :

  Geachte pedo bestrijders en andere Ghostbusters .

  In de tijd dat belangrijke politieke debatten worden gevoerd op het carnaval dit jaar hebben we nog een paar andere belangrijke vooruitgangen en successen geboekt !

  Essentiële religieuze beslissingen zijn inmiddels genomen in de Koffieshop , het Gekkengesticht , de Tempels van India en Nepal en weer in de Koffieshop .
  Ik had vanaf 2010 op de diverse sites al tot in den treure vermeld dat Mensen die satan kiezen, satan praktiseren , satan verworden en satan zullen verblijven .
  [ Zie hiervoor onder andere : ” Kali Mantra ” 2010 en mijn blogje bij het artikel ” Gaslightning ” op Want to Know .]

  Ik heb het hier met name over sadisme , satanisme en duivelsachtigheid die zich onder andere uit en manifesteert in een vorm van seksuele perversie zoals satanisch ritueel kindermisbruik en ander excessen .

  Ik spreek hier tot de mensen die hier iets tegen ondernemen .

  Aldus het Engeltje …

  Wat is er intussen geregeld en wat zijn de religieuze beslissingen die gerelateerd met dit onderwerp zijn genomen .

  Ging het Engeltje voort ..

  De voordelen voor de dapperen die [ gelovig of niet ] iets tegen de satanisten hebben ondernomen en/of de Mensen die daar het slachtoffer van zijn kun je opmaken uit het volgende .

  * Geen voorspellingen maar uitvoering in de praktijk !

  Ik vermeld uitsluiten gebeurtennissen waarvan ik zeker weet dat deze vooraf door derden zijn genoteerd of gerapporteerd .
  Hieruit kun je dit afleiden .

  In bijvoorbeeld Iran was in 2003 er conflict tussen verschillende religieuze groepering .
  Op afsprak is destijds de onderlinge overeenstemming op de televisie met een handdruk bekrachtigd .
  Kort daarop hadden ze daar die Kerst aardbeving in Bam .
  Dat levert ze ten eerste 10% extra krediet op ten oordele omdat dat geratificeerd was met mij .
  Ten tweede 10% omdat ze die uitnodiging op maat vanuit de Hemel kregen afgeleverd .
  Dus samen 20% beter dan wanneer we dat niet zo hadden gedaan .
  Die percentages zijn ter indicatie . Ik weet namelijk niet of je zoiets wel in procenten en cijfers kunt vertolken , maar zie hiervoor op het moment geen helaas andere mogelijkheid .
  Notities hierover zijn wel gemaakt maar ik kan hierover geen referenties opgeven.

  Wel over die Thailand , Sumatra / Atjeh tsunami precies een jaar later met Kerst 2004 .
  Halverwege de tachtiger jaren was ik in Thailand en heb dat destijds daar al aangekondigd .
  Notities en rapportages hierover zijn later gemaakt onder andere tijdens mijn dwang opname en mijn veroordeling in 1997 aan de K.K.P. aan de Heereweg in Groningen .
  Omdat ik hier zodoende niet veel verder kwam dan een paar pedofiele gekken en het gesticht was ik begin 2004 naar India vertrokken .
  Daar ben ik mij wat meer gaan toeleggen op het begrijpen en benutten van deze opmerkelijke gave .
  Het is namelijk nogal ongebruikelijk dat Mensen tot deze dingen toe in staat zijn en ik moest er eerst nog even aan wennen .
  Na een kort bezoek aan Kasjmir , op Yantra naar Ammarnanth , was het daar ook snel geregeld.
  We konden samen met de hele Hindu club vanuit Delhi zonder problemen door het streng Islamitische Kasjmir op pelgrimstocht naar onze heilige ijspegel . Dat was daar op dat moment geen enkel probleem .
  Dus in Kasjmir was het dan ook snel geregeld !
  Die horen sinds 2005 ook bij de genodigden met 10 % a 20 % Krediet op grond van wederzijdse in overeenstemming .
  In 2008 was ik nog even in Groningen en in het A-huis zijn destijds notities gemaakt over die aardbeving in L’Aquila 3 weken voor vertrek .
  Dat klopte precies en ik wist destijds nog niet wanneer ik weer zou vertrekken …

  *Kleddernat in Khedarnath

  Een voorbeeld van andere maar vergelijkbare orde is Khedarnath , India .
  Daar waren de regelingen als volgt .
  Ze waren daar 3 jaar van te voren door mij op die te verwachten donderbui geattendeerd .
  In het volste vertrouwen gingen zij daar , zoals ook al met Sumatra , speciaal voor die reden naar toe .
  Daarmee hadden ze op een bepaalde manier hun eigen oordeel ook al uitgesproken anders dan waren ze daar wel weggegaan ..
  Dit is in elk geval goed voor 2 x 10 = 20% ter indicatie becijfert .

  *Dubbel geverifieerd en geratificeerd .

  Een soortgelijk verhaal als Bam betreft Nepal .
  Ik had inmiddels al de meest uiteenlopende blogs op de diverse sites gezet dus dit is voor jullie nu dus het duidelijkste .
  Sinds 1985 kom ik zo af en toe in Nepal en ken ze daar zodoende al meer dan 30 jaar .
  In 2004 waren ze daar druk in een burgeroorlog verwikkeld en wij waren daar op vredes missie geweest .
  Onze inspanningen waren aldaar in Phokara nog met donder en bliksem bekrachtigd en dat heeft daar ook nog in de krant gestaan .
  Toen de vrede was gesloten ben ik daar nog even kort geweest en 4 maanden later was het raak .
  Sinds 25 April 2015 hoort ook Nepal bij de genodigden .
  Omdat Mensen die iets tegen satanisten hebben ondernomen of dit nog steeds doen hiermee ook duidelijk hun religieuze keuzes hebben gemaakt ,
  voor diegenen die mij met raad en daad hebben bijgestaan en voor de Mensen die mij mogelijkheden hebben geboden om mijn ongenoegen te kanaliseren en te ventileren heb ik nu gelukkig een verheugende mededeling :

  Het doet mij een genoegen om alle satanische pedofielen bestrijders en Ghostbusters te kennen te geven dat zij hiervoor ook 10% extra krediet ten oordele kunnen ontvangen .
  Daarbij opgeteld de 20% uit het buitenland , maakt het totaal op 30% meer kans op een goed oordeel dan wanner ze dat niet hadden gedaan .
  Verder wil ik nog even refereren aan het donder en bliksem concert van 2014.
  De 13 november donder en bliksem bui in 2015 en 1 jaar na dato die aardbeving in nieuw zeeland .
  De donderbui 23 juni vorig jaar en de daarop volgende aardbevingen in de buurt van Rome en Zuidlaren .
  Ook deze gebeurtenissen waren door mij van te voren aangekondigd en zijn door derden genoteerd .
  Er zijn door mij nog wel veel meer van dit soort zaken te vermelden maar ik dank dat het zo wel duidelijk is ….
  Het doet mij dan ook een groot genoegen om alle [satanische] pedo bestrijders en Ghostbusters aan te kondigen dat ,als GOD het zo wil , ook zij van deze 30% regeling gebruik kunnen maken .

  Tot slot heb ik nog een tip voor iedereen :
  *Maak direct je afspraken met GOD en probeer je je er aan te houden .
  *Laat je niet door en tot [!] satanisten verleiden en
  *Probeer je aan de religieuze wet[ten] te houden !
  [ Bij alle geloven komen de wetten in meer mindere mate overeen ].
  Meld je zo aan onderhoud contact en je hebt die 30% regeling niet eens nodig .

  Heb je je niet altijd even braaf aan de wetten gehouden en kun je daar inmiddels wel aanspraken op
  dan is dat altijd beter dan wanneer je dat niet had gedaan !
  En je zult er over 100000000000 enz. [licht ?] jaar waarschijnlijk geen spijt van hebben .
  Zo leggen wij , herstellen wij en onderhouden wij het [verloren] contact met sommige mensen op aarde .

  Aldus het Engeltje …

  En we leven nog lang en gelukkig !

  Aldus het kleine Engeltje uit de hemel op aarde ..

  Sri sri Magnitude
  [AardbevingsGroninger / donder en bliksem predikant ]

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek ...