Financieel

Emeritus hoogleraar: “Ons bestaande kapitalistische systeem moet terug naar de tekentafel”

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In aanloop naar de verkiezingen valt hier en daar het woord basisinkomen. Emeritus hoogleraar Nic Douben pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Hij zegt dat het op termijn absoluut noodzakelijk zal zijn, omdat er door de digitalisering en robotisering talloze banen verloren zullen gaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Al in 1985 bracht Douben in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) een rapport uit over de noodzaak van een eerlijkere inkomensverdeling.

Herverdeling

“Met de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligente en de enorme toename van het dataverkeer komen steeds meer functies te vervallen,” zegt hij in het Eindhovens Dagblad.

Bankmedewerkers worden vervangen door systemen of ict’ers. Het resultaat is dat de inkomensongelijkheid nog groter zal worden.

Tegenstanders zeggen dat een basisinkomen niet haalbaar is. “Die uitspraken zijn nergens op gebaseerd,” aldus de hoogleraar. “Het gaat niet om hogere uitgaven, maar om een herverdeling van de uitgaven.”

Hoogste tijd

In de diverse boeken die hij heeft geschreven over de wenselijkheid van een basisinkomen rekent hij verschillende modellen voor.

In Finland wordt dit jaar geëxperimenteerd met een basisinkomen voor werklozen. Ook in diverse Nederlandse gemeentes wil men proeven gaan doen.

Tekentafel

“Het wordt de hoogste tijd dat degenen die ons land besturen zich eens meer gaan bezighouden met de factoren die het welbevinden van de bevolking werkelijk bepalen,” zei Douben.

Ons bestaande kapitalistische systeem moet volgens hem terug naar de tekentafel. “Aan een fundamentele herbezinning op ons verdienmodel ontkomt niemand meer.”

[ED]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
7 jaren geleden

Gaat voorlopig niet gebeuren, omdat met de nieuwe participatiewet en kostendelersnorm nog verder uitgekleed moet worden. Dit is in de ogen van het kabinet een groot succes. Maar de praktijk wijst anders uit. Steeds meer mensen in financiële problemen wat zelfs gemeenten en saneringsinstanties toegeven.
En dat wordt nog erger als het aan de VVD ligt voor de ouderen en minderbedeelden.
Toch lekker als je op die manier mensen kunt uitkleden.

Gezinusk
Gezinusk
7 jaren geleden

Er moet een omvangrijkere herverdeling komen want in de huidige vorm corrumpeert het kapitalistische systeem. Vieren de parasieten feest en zullen blijven parasiteren totdat er niks meer te plunderen valt.

Hiervoor moet een nieuw supra internationaal orgaan worden opgericht waar alle landen een stem hebben en elkaar controleren over de gemaakte afspraken. Ze moeten er onder andere op toe zien dat alle grondstoffen in de wereld netjes worden verdeeld waardoor er geen ruimte meer is voor Zakenbanken en multinationals om derden te demoniseren en oorlogen uit te lokken. Landen die de afspraken op grove wijze schenden mogen worden berispt, of aangevallen om de boel in het gareel te houden. Het fenomeen mainstream media in zijn huidige corrupte vorm heeft bij deze geen leven meer en zal ophouden te bestaan.

De VN kan dan ook worden opgeheven. Het is tot op het bot corrupt en draagt bij dat (derde wereld) landen met schulden in de schulden blijven hangen. De VN is met name voor het gespuis op Wall Street verworden tot een interessant stuk gereedschap voor eigen belang, winstbejag. Het gebruikte daarom in het verleden i.s.m. inlichtingendiensten tal van VN Organisaties als het Rode Kruis, WHO, USAID etc.. om landen te boycotten die niet mee wilde werken, of voorzag bevolkingsgroepen in deze landen van wapens om ze vervolgens tegenover elkaar te zetten.

Voor echte wereldvrede en een gezond verstand richting de toekomst, word het de hoogste tijd dat eens en voor altijd afgerekend gaat worden met dit wangedrag. Het is de reden waarom ik 15 maart niet zal stemmen op de VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, of GroenLinks. Ik zal de laatste zijn die iemand een stemadvies wil opdringen maar als er iets is die het tij kan doen keren en een nieuw te vormen supra internationaal orgaan werkelijkheid word. Dan zit er voor mij niks anders op om de mooie babbels van deze politieke partijen met hun verkiezingsdebatten in zijn geheel te negeren.

Hoax
Hoax
7 jaren geleden

De slapende professor moet maar eens wakker worden en zich verdiepen in economie.
Er bestaat namelijk sinds ongeveer 50 jaar een alternatief waar zowel Milton Friedman[rechts politiek] en Richard Wolf[links politiek] het likenbaarend eens zijn namelijk de arbeiders cooperatie als antwoord op heel veel maatschappelijke ontwikkelingen.
In een arbeiders coöperatie zoals die in spaans baskenland is opgezet[inmiddels 6de bedrijf economie spanje] is het bedrijf van de arbeiders ,de directie verdient max 5x zoveel als de laagste arbeider.Voor arbeids ongeschikten worden eenvoudige baantjes bestemt.Bij een onderdeel wat gemechaniseerd wordt gaat er niet een arbeider uit maar gaat iedereen iets korter werken.Werk wordt natuurlijk niet verplaats naar het buitenland de arbeiders zijn niet gek! In spelen op de markt gaat veel sneller met een heel bedrijf wat veranderingen in de gaten houd dan een over betaald directie lid.Ook verbeteringen gaan veel sneller.Geld[winsten]worden in het bedrijf gestopt dat immers de toekomst van de arbeiders is.Men heeft uitstekende eigen opleidingen.
De basken zijn inmiddels zo goed dat de grootste multinationals hun laboratorium inhuren[kwaliteit]
Van alle Nederlandse partijen is er voor zover ik weet maar een die het in het verkiezingsprogramma heeft.
Het is ook de enigste manier om de 1% op de knieën te krijgen en uit te schakelen namelijk geen kapitaalgroei meer!!!!
Dit gecombineerd met een bindend referendum maakt ook de politieke bovenlaag overbodig.
Een prettige dag verder prof.
Of welterusten prof.

Hoax
Hoax
7 jaren geleden

Toch nog een ding vergeten het belangrijkste voor de staat en ons natuurlijk is dat belasting ontduiking veel moeilijker is bij een grote groep die goed verdient in een arbeiders coöperatie dan bij een persoon die veel geld kan uitgeven om belasting via constructies te ontlopen of helemaal niet te betalen.
Mvrg,Hoax

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x