
In de protoplanetaire schijf rond de nabije ster AU Microscopii hebben sterrenkundigen nog nooit eerder waargenomen objecten ontdekt. De snel bewegende, golfachtige formaties lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld.
AU Microscopii is een relatief jonge ster die op 32 lichtjaar van de aarde staat. Het gaat om een zogeheten rode dwerg. Astronomen wisten al langer dat de ster wordt omgeven door een schijf van materie. Ze denken dat deze schijf is ontstaan doordat planetoïden zo hard op elkaar zijn gebotst dat ze zijn vermalen tot stof.
Tijdens het analyseren van opnames die zijn gemaakt door de Very Large Telescope en de Hubble-ruimtetelescoop hebben wetenschappers onder leiding van Anthony Boccaletti iets bijzonder vreemds ontdekt. Er zijn golfachtige formaties te zien, die doen denken aan rimpelingen in water.
Mysterious ripples seen racing through disk surrounding young star may provide valuable clues: http://t.co/xOEfMHGaVk pic.twitter.com/KcPXzsth1v
— NASA (@NASA) October 8, 2015
Door oudere foto’s van de Hubble-telescoop te bestuderen, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de ongewone objecten zich met extreem hoge snelheden voortbewegen, tot wel 40.000 kilometer per uur. Er zijn vijf van deze golfachtige formaties ontdekt. Drie objecten bewegen zo snel dat ze aan de zwaartekracht van de ster kunnen ontsnappen.
“Alles aan deze vondst was verrassend!” zei coauteur Carol Grady. “Omdat er nog nooit zoiets is waargenomen of voorspeld, kunnen we alleen maar speculeren.”
De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waardoor de mysterieuze rimpelingen zijn ontstaan. Ze vermoeden dat de golven zijn veroorzaakt door een grote zonnevlam. Het onderzoek is verschenen in vakblad Nature.