Homepagina » Universum » Hubble-telescoop spot mysterieuze objecten in de ruimte: “Ze lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld”
Hubble-telescoop spot mysterieuze objecten in de ruimte: "Ze lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld"

Hubble-telescoop spot mysterieuze objecten in de ruimte: “Ze lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld”

In de protoplanetaire schijf rond de nabije ster AU Microscopii hebben sterrenkundigen nog nooit eerder waargenomen objecten ontdekt. De snel bewegende, golfachtige formaties lijken in niets op wat ooit is gezien of voorspeld.

AU Microscopii is een relatief jonge ster die op 32 lichtjaar van de aarde staat. Het gaat om een zogeheten rode dwerg. Astronomen wisten al langer dat de ster wordt omgeven door een schijf van materie. Ze denken dat deze schijf is ontstaan doordat planetoïden zo hard op elkaar zijn gebotst dat ze zijn vermalen tot stof.

Tijdens het analyseren van opnames die zijn gemaakt door de Very Large Telescope en de Hubble-ruimtetelescoop hebben wetenschappers onder leiding van Anthony Boccaletti iets bijzonder vreemds ontdekt. Er zijn golfachtige formaties te zien, die doen denken aan rimpelingen in water.

Door oudere foto’s van de Hubble-telescoop te bestuderen, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de ongewone objecten zich met extreem hoge snelheden voortbewegen, tot wel 40.000 kilometer per uur. Er zijn vijf van deze golfachtige formaties ontdekt. Drie objecten bewegen zo snel dat ze aan de zwaartekracht van de ster kunnen ontsnappen.

“Alles aan deze vondst was verrassend!” zei coauteur Carol Grady. “Omdat er nog nooit zoiets is waargenomen of voorspeld, kunnen we alleen maar speculeren.”

De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waardoor de mysterieuze rimpelingen zijn ontstaan. Ze vermoeden dat de golven zijn veroorzaakt door een grote zonnevlam. Het onderzoek is verschenen in vakblad Nature.

[Sputniknews]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x