Mens en Dier

‘Ik ben veranderd van een hulpvaardige politieagent in een repressieve dictator’

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer gewetensbezwaarde politieagenten en ME’ers nemen contact op met de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 om hun verhaal te doen. Eén van de agenten zei dat zijn collega’s mensen die zich niet aan de maatregelen houden ‘asociale wappies’ en ‘achterlijke complotdenkers’ noemen die ‘het doodslaan niet waard zijn’.

“Ik ben van een hulpvaardige politieagent en hulpverlener veranderd in een repressieve dictator van wie verwacht wordt dat hij ‘niets pikt van die wappies’,” verklaarde de agent, die er inmiddels acht dienstjaren op heeft zitten. “Dit kan zo niet langer. Wanneer ik hoor hoe er onder de ME, maar ook onder agenten gesproken wordt over demonstranten beangstigt mij dat: deze collega’s lijken plezier te hebben in het slaan van demonstranten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

“Een opmerking als ‘we zullen die koffiedrinkende idioten de lange lat in plaats van een koekje bij de koffie geven’ is nog onschuldig vergeleken bij wat er nog meer aan vernederende opmerkingen rondgaan. Wanneer je op dat moment niet meelacht, krijg je al vragen en gefronste wenkbrauwen,” zei de agent, die anoniem wil blijven.

Geen toekomst

Hij zei enorm gestrest te zijn, slecht te slapen en continu geprikkeld te zijn. “Ik kan het niet meer met mijn geweten verenigen om mensen die een feestje vieren, na 21.00 uur op straat zijn, een mondkapje niet of niet juist dragen of samen knuffelen op een grasveld aan te spreken, te bekeuren of met geweld aan te houden.”

De agent is in behandeling bij een psycholoog en ziet geen toekomst meer bij de politie.

Een andere agent verklaarde tegenover de commissie dat het harde politieoptreden vanuit de leiding wordt opgelegd. “Direct aanhouden, maximaal geweld, het hoort allemaal bij de intimidatie van de burger die vanuit de leiding aan de agenten wordt meegegeven.”

Nachtmerrie

“Wanneer bekend wordt dat je tegen deze manier van werken bent, word je door de leiding op het matje geroepen. Je bent dan ‘een gevaar voor je collega’s, omdat ze niet op je kunnen vertrouwen in gespannen en potentieel gevaarlijke situaties’. Dat wij zo’n situatie gespannen en gevaarlijk hebben gemaakt, daar kan ik niet meer mee omgaan,” zei de agent, die negen jaar in dienst is.

“Het is een nachtmerrie voor me. Ik hoop dat ik wakker word en het inderdaad slechts een boze droom was.”

[BPOC]

4.7 79 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

124 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vlinder
Vlinder
3 jaren geleden

Hopelijk volgen er velen,dan krijgt de burger weer wat hoop !

OptimaForma
OptimaForma
3 jaren geleden

Dank voor je verhaal. Ik zie dit als een gevolg van het openlucht Stanford Experiment waar we in zitten. De ene helft van de maatschappij is bewaker, de andere helft gevangene. Beide rollen zijn irrationeel en beide rollen veranderen gedrag en emotie dusdanig dat de eigen persoonlijkheid volledig verdwijnt.

Ik zelf was al niet de meest meegaande jongen. Tegendraads, sceptisch. Maar ik wordt door deze ramp, geen crisis, compleet een radicale hoek in gedrukt. Ik heb al diverse manieren bedacht om serieus schade te kunnen aanrichten, mocht de volksverlakkerij niet stoppen. Ik zal dit nooit uitvoeren, maar ik voel wel de effecten

Ik denk dat eenieder moet proberen om dicht bij zichzelf te blijven. Laat je niet opjagen om een extreme kant te kiezen. Blijf jezelf trouw. En ja. Het is soms heel moeilijk. Maar probeer het toch maar. Het is logisch dat agenten plezier hebben in het wappierammen. Je bent namelijk gedehumaniseerd. Waar je je zorgen om moet maken is dat mensen zoals ik er plezier in krijgen om te terroriseren. Want die zijn er dus net zo goed. Ik trap uit alle macht op de rem. Ik hoop dat iedereen dat probeert

Sander
Sander
3 jaren geleden

Al die agenten in gewetensnood. ik heb er eigenlijk geen medelijden meer mee.

Gert
Gert
3 jaren geleden

De enige die voor het tribunaal moet verschijnen is onze goedlachse psychisch gestoorde gek Mark en zijn beukmaat Hugo de snuif!

Back to top button
124
0
We lezen graag je reactie!x