Buitenland

Irakezen verlangen massaal terug naar de tijd waarin Hoessein aan de macht was. Dit is waarom

Help anderen door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2003 vielen de Verenigde Staten Irak binnen. Er was namelijk onomstotelijk bewijs dat Saddam Hoessein beschikte over massavernietigingswapens, zo verzekerde toenmalig minister Colin Powell ons.

Ze werden nooit gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Amerika beloofde het Iraakse volk te bevrijden van ‘dictator’ Hoessein en ‘democratie’ te brengen.

Zestien jaar na dato zeggen de Irakezen: “Geef ons Saddam maar, toen was alles beter.”

Weg

Ieder jaar worden ze negatiever. De belofte van een beter Irak zonder Hoessein is weg. Ieder jaar hoor je meer mensen zeggen wat jarenlang taboe was: dat het beter was onder Saddam.

De Amerikaanse invasie van 2003 kostte uiteindelijk aan één miljoen Irakezen het leven. En dat zijn nog voorzichtige schattingen.

Dit staat gelijk aan ongeveer één zeventiende van de Nederlandse bevolking.

Enorm

De strijd tegen Al Qaida leidde tot de arrestatie en radicalisering van duizenden, en tot de opkomst van terreurgroep IS, die ongeveer een derde van het land bezette.

De strijd om hen te verjagen eindigde met verwoeste steden en nog meer omstreden arrestaties.

Hoewel IS officieel meer dan een jaar geleden werd verslagen in Irak, zijn nog twee miljoen mensen ontheemd, liggen steden nog altijd in puin en zijn de werkloosheid en armoede enorm.

Eenheid

Na de Amerikaanse bombardementen in 1991 was de elektriciteit binnen een maand hersteld. Nu wacht men al 16 jaar.

“De veiligheid was goed en Saddam begreep ons,” zei een inwoner van Bagdad. “Daardoor wist hij de eenheid tussen ons allemaal te bewaren.”

Saddams kleindochter Hareer zei onlangs tegen zender RT dat haar familie ten onrechte in diskrediet is gebracht omdat de invasie alleen maar ellende bracht.

[MO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ron
Ron
5 jaren geleden

De enige reden was de olie en het westen dat goedkope arbeidskrachten nodig had. Omdat de mensen niet vrijwillig verhuisde vonden ze er niet beter op dan oorlog en alles platsmijten. Door de chaos kon de overheid haar macht vergroten en de vrijheid van de mens afpakken.

René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

Saddam schoot meerdere scudraketten richting Israël, dat heeft hem uiteindelijk letterlijk en figuurlijk de das om gedaan. Niet spotten met de IDF. De leiding van de IDF en de USA sloten een deal over de aanpak van Saddam nadat Saddam meerdere scuds richting Israël schoot. Het was een domme zet van Saddam.

salvar
salvar
5 jaren geleden

amerika heeft heel het midden-oosten naar de kl*ten geholpen en heeft een leger ontheemden richting de eu gestuurd met instemming van de eu.
de landen in de eu worden zonder geweld naar de kl*ten geholpen door onze MP en macron en merkel.
niet te hopen dat timmer frans voorzitter wordt want die brengt chaos.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

Als een land omver geworpen moet worden, wegens het installeren van een IMF, dan gaan ze gooien met mensenrechten. Zelfs een blind paard weet dat dat voor de bevolking echt geen bevrijding is. Vergeet niet dat o.a. Beatrix zaken deed met Ghadaffi en weet ik veel met wie meer. Maar wat ik nog altijd helemaal niet begrijp; dat er nog soldaten willen vechten voor zo’n hopeloze zaak.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x