Financieel

‘Waarschuwingsbrief’ Rabobank over contant geld leidt tot verontwaardiging: ‘Waar bemoeit u zich mee?’

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

Op social media circuleert een brief die een klant van de Rabobank heeft gekregen over het opnemen van contant geld. “Het is ons opgevallen dat u regelmatig contant geld opneemt van uw rekening. In deze brief informeren wij u over de risico’s van contant geld en vragen wij u om het opnemen van contant geld te verminderen,” aldus de bank.

“Het gaat daarbij om het risico dat u of wij door het gebruik van contant geld ongewild betrokken raken bij witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten,” schrijft de Rabobank in de brief, die dateert van 8 december.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

De Rabobank biedt de klant ook een aantal alternatieven voor het gebruik van contant geld. “Wanneer u uw transacties digitaal verricht, heeft u geen contant geld meer nodig. Tegenwoordig kunt u ook eigenlijk altijd pinnen en heeft u dus geen contant geld nodig.”

Stop hiermee

De brief leidt tot veel verontwaardigde reacties. “Waar bemoeit u zich mee?” vraagt Tweede Kamerlid Olaf Ephraim. “Contant geld is een wettelijk betaalmiddel en het opnemen ervan behoeft geen ‘waarschuwingsbrief’ uwerzijds richting de klanten. In het kader van duurzaamheid, die u ook hoog in het vaandel hebt staan: stop hiermee.”

Volgens theatermaker George van Houts bewijst de brief dat De Nederlandsche Bank en minister Kaag niet helemaal de waarheid spreken. Hij spreekt van ‘The War on Cash’.

De Rabobank bevestigt dat de brief echt is. Op de vraag waarom de bank mensen die contant geld opnemen nu ineens een brief stuurt, antwoordt een medewerker: “Dat doen we omdat we vanuit de Wet WFT poortwachter zijn van het financiële stelsel. We hebben als bank de taak om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.”

Als verdachte aangemerkt

Medewerker Marieke voegt toe: “Om de risico’s te verminderen, worden er maatregelen getroffen om klanten minder kwetsbaar te maken. Bijvoorbeeld door te waarschuwen voor deze risico’s en te wijzen op alternatieven die veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker zijn.”

Vorige week werd bekend dat de Rabobank door het Openbaar Ministerie als verdachte is aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.

4.8 120 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

217 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boink
Boink
1 jaar geleden

Allemaal je boodschapjes, uitgaan ed.cash betalen..

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
1 jaar geleden

Dus cash maakt een terrorist van je.

Tinus
Tinus
1 jaar geleden

In opdracht van de overheid !! Makkelijk zat.

Mattie
Mattie
1 jaar geleden

WEF poortwachter bedoelt de Rabobank

Back to top button
217
0
We lezen graag je reactie!x