Bewustzijn

Olympisch goud doet Keniaanse conflicten versmelten

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen de Keniaanse atleet David Lekuta Rudisha goud won op de 800 meter in Londen verdwenen de etnische conflicten in Kenia even als sneeuw voor de zon.

De overwinning werd door leden van rivaliserende stammen gezamenlijk gevierd. De wedstrijd werd in heel Kenia gevolgd vanuit winkelcentra, restaurants en cafés.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Kenianen zagen David Rudisha met de bijnaam ‘Koning David’ op de 800 meter winnen in een nieuw record van 1 minuut en 40,91 seconden.

Gevoel van eenheid

Kalenjin en Kikuyu, de twee grootste en rivaliserende etnische groepen van het land, vierden de overwinning samen. “Ik hoop dat het gevoel van eenheid na de overwinning van Rudisha doorsijpelt naar alle aspecten van ons leven,” zei de 32-jarige Samuria Pulley uit Nairobi.

Toen Rudisha het wereldrecord verbrak barstte het hele land uit in feest. “Ik ben ervan overtuigd dat deze eenheid echt is en hoop dat ze ook na de Olympische Spelen nog blijft bestaan,” zei de 24-jarige studente Faith Kyomukama. “Waarom zouden we discrimineren op basis van stam? We hebben getoond dat onze eenheid die kleine verschillen kan overstijgen.”

Eén en dezelfde

Sociologen en atleten hopen dat sport kan worden gebruikt om etnische verdeeldheid op lange termijn te overwinnen. “Ik hoop dat onze overwinningen blijvende eenheid kunnen inspireren, die verder gaat dan wat de Kenianen tonen als ze ons aanmoedigen,” zei 800-meterloopster Janeth Jepkosgei. “Ik train met vrienden uit Cuba, de Verenigde Staten en Ethiopië, ik zie niet in waarom mijn Keniaanse medeburgers niet kunnen beseffen dat we één en dezelfde zijn.”

Nog geen vijf jaar geleden brak na de verkiezingen in Kenia geweld uit tussen de twee groepen. Het conflict smeult verder omdat slachtoffers nog altijd op gerechtigheid wachten. De politieagenten die zich mengden in het geweld genieten absolute straffeloosheid.

De Olympische Spelen zorgden ook elders voor verbroedering:

Verbroedering Olympische Spelen

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Sport verbroedert.

(soms) 🙂

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Biff”]Sport verbroedert.

(soms) :-)[/quote]
Even. Heel even, tot zeer kort.

Pauline
Pauline
11 jaren geleden

Een geweldige foto en dit gevoel moeten wij samen over de gehele wereld gaan bereiken. Dat is het Aquariustijdperk; vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Donderpoes26
Donderpoes26
11 jaren geleden

heel mooi, nu de rest van de wereld nog.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x