Homepagina » Buitenland » Is dit verdrag nog erger dan TTIP? “Nog meer dan bij andere verdragen houdt de EU de bevolking dom”
Is dit verdrag nog erger dan TTIP? "Nog meer dan bij andere verdragen houdt de EU de bevolking dom"

Is dit verdrag nog erger dan TTIP? “Nog meer dan bij andere verdragen houdt de EU de bevolking dom”

Terwijl bijna heel de wereld zich druk maakt over TTIP, is via WikiLeaks en de Franse krant Libération informatie uitgelekt over het dienstenverdrag TISA. Dat internationale verdrag brengt publieke diensten als onderwijs, zorg en openbaar vervoer in gevaar, zo waarschuwen critici.

TISA staat voor Trade in Services Agreement en het idee voor dit verdrag is afkomstig uit de Verenigde Staten. Uit de gelekte documenten blijkt dat het recht van overheden om zelf hun beleid te bepalen op het gebied van zorg, water en openbaar vervoer ernstig in de knel komt als ze meedoen aan TISA.

Volgens TISA moeten overheidsbedrijven die publieke diensten aanbieden zich gedragen als commerciële bedrijven. Geprivatiseerde bedrijven zoals de spoorwegen mogen volgens TISA nooit meer worden genationaliseerd.

Op eigen houtje

De SP vindt dat de Europese Unie à la minute uit de onderhandelingen over het verdrag moet stappen. Europarlementariër Anne-Marie Mineur (SP) is de geheimzinnigheid zat over het plan om een interne dienstenmarkt te vormen voor 50 landen.

“We zien het voortdurend: de Europese Commissie trekt zich niets aan van de wensen van de bevolking, maar gooit op eigen houtje alle publieke zaken in de uitverkoop,” zei ze. “Pas als de onderhandelingen helemaal klaar zijn, mag de buitenwereld er van weten. Nog meer dan bij andere verdragen houdt de Europese Commissie de bevolking dom.”

Missen als kiespijn

Het recht van landen om zelf hun beleid te mogen bepalen komt in de knel doordat de handelspartners zeggenschap moeten krijgen over nationaal beleid. “Het kan niet zo zijn dat Panama mag meepraten als wij onze banken redden, of dat de VS zich ermee bemoeit als wij de veiligheidsnormen voor gaswinning aanpassen,” zei Mineur.

Ook het Amerikaanse voorstel om overheidsbedrijven te dwingen zich te gedragen als commerciële bedrijven stuit op weerstand. “Kijk naar ProRail,” aldus de Europarlementariër. “We zitten er bepaald niet op te wachten dat dat bedrijf zich alleen nog maar laat leiden door commerciële overwegingen. Dergelijke Amerikaanse toestanden kunnen we missen als kiespijn.”

[SP, Common Dreams]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pat
pat
5 jaren geleden

Het begin echt fasisch trekken te krijgen!

ferrimassi
ferrimassi
5 jaren geleden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vazalstaat

We zijn na ww2 gewoon van bezetter gewisseld, de amerikanen gaan ons straks opofferen tegen de russen.
Waarom moeten wij de gevolgen dragen van hun buitenland beleid huh? Ze roven ons helemaal leeg via het imf. Wij krijgen straks dezelfde behandeling als de grieken. Brussel is een kloon van washington.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
5 jaren geleden

Als volksvertegenwoordiger kun je de EU de schuld geven.
Steek de hand in eigen boezem, zou ik zo zeggen.
Het is natuurlijk onze 2e Kamer die heeft ingestemd met de rampzalige situatie waarin ons land nu verkeert.
Diegenen die ons land hebben ondergebracht bij de EU, die zitten in Den Haag.
Zij hebben misbruik gemaakt van de macht die het volk hen heeft gegund.
Tijd voor onze volksvertegenwoordiging om in de EU een standpunt in te nemen, door te laten weten dat Nederland wil samenwerken met Europese landen. Maar dat het volk niet langer de dictaten van de EU accepteert.

Ubuntu
Ubuntu
5 jaren geleden

als dat erdoor komt, dan mogen die overbetaalde politici opkrassen. kunnen we evengoed mee op de volgende president van usa stemmen

x

Check Also

kabinet

‘Zo maakt het kabinet wel ERG duidelijk dat het commerciële belangen boven volksgezondheid stelt’

Een voorstel van de Europese Commissie om ...

rutte

‘Demagoog’ Rutte wil vaart achter coronapas: ‘hoe Europa verwordt tot monster dat eigen kinderen opeet’

Premier Rutte zei gisteren na afloop van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

28
0
We lezen graag je reactie!x