Homepagina » Natuur en Milieu » Is ons zaaigoed van de natuur of van Monsanto?
Is ons zaaigoed van de natuur of van Monsanto?

Is ons zaaigoed van de natuur of van Monsanto?

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe zadenwet afgelopen dinsdag met een overweldigende meerderheid van 37 tegen 2 stemmen verworpen.

De nieuwe wet dient volgens critici alleen agroreuzen zoals Monsanto en Syngenta met hun technologische manier van zaadproductie.

De wet is een bedreiging voor de variëteit van wat op onze akkers groeit en op ons bord is te vinden. De European Seed Association (ESA), de koepelorganisatie van grote bedrijven als Monsanto, Syngenta en het Franse Limagrain, reageerde na de stemming diep teleurgesteld. De ESA is met een jaarbudget van 8,5 miljoen euro voor de belangenbehartiging bij de Europese instituties één van de grootste lobbyclubs in Brussel.

Monopoliepositie

Het wetsvoorstel werd verworpen omdat het Europees Parlement ‘slachtoffer was van een enorme desinformatiecampagne over de reikwijdte en aard van het voorstel’.

Hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam vreest dat de wet zal leiden tot een monopoliepositie voor de internationale zaadbedrijven. “De wet zal leiden tot een verdere daling van de diversiteit van landbouwgewassen,” voorspelt hij. De Europese Commissie zegt zelf al dat 95 procent van de groentezadenmarkt in handen is van vijf grote bedrijven.

Haring legt uit de daling van de biodiversiteit leidt tot monoculturen. Die zijn erg gevaarlijk, omdat alles in één keer weg is als er een ziekte komt. Rampen door te veel monoculturen zijn volgens Haring tot nu toe uitgebleven omdat we ontzettend veel gif spuiten. Zonder dat gif verlies je het van de natuur.

Biologische landbouw

In de Belgische krant De Tijd zei algemeen directeur van chemiereus Syngenta Mike Mack: “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

Het bedrijf van Mack gebruikt zowel zaden als bestrijdingsmiddelen. In zijn visie wordt het gebruik van pesticiden en de gevolgen daarvan voor de water- en bodemkwaliteit en de biodiversiteit echter niet meegenomen.

Syngenta probeerde de nare gevolgen van één van haar bestrijdingsmiddelen te verduisteren door een kritische wetenschapper het leven zuur te maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijensterfte.

Dan is er nog sprake van de nodige belangenverstrengeling. Zo is binnen het Directoraat Generaal Gezondheid en Consumenten van eurocommissaris Tonio Borg, dat verantwoordelijk is voor de tekst van de wet, Isabelle Clément-Nissou beleidsmedewerker. Het blijkt dat zij kort hiervoor werkzaam was voor een Franse vereniging van zaadproducenten.

Global Seed Vault

Het programma VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over de ‘strijd om het zaad’. De Amerikaanse wetenschapper Cary Fowler probeert alle zaadcollecties van de wereld samen te brengen in de Svalbard Global Seed Vault (foto) op Spitsbergen, ook wel de Doomsday Vault genoemd.

Met de kluis, die onder meer wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, de Rockefeller Foundation, Monsanto en Syngenta, wil men de ‘genetische rijkdom van de aarde behouden’.

Onderzoeksjournalist William Engdahl zei in 2007: “Bill Gates, de Rockefellers en de agrogiganten weten iets wat wij niet weten.” Het is geen geheim dat de Rockefellers de groene revolutie hebben aangewend om een groot gedeelte van de internationale landbouwindustrie over te nemen, waarna veel boeren uit derdewereldlanden het hoofd niet meer boven water konden houden.

Bron: Decorrespondent.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. De vraag moet eigenlijk zijn was ons zaaigoed al niet van Monsanto??

  Alles wat hier groeit en loopt is een GMO product!!

  0 likes
 2. “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

  Hij denkt in geld. Ik ga geen wereld redden. Ik blijf hem trouw.

  0 likes
 3. Jaja, mensen laat je niet gek maken.
  Lidl heeft zaaigoed wat niet genetisch gemanipuleerd is.
  Onze Duitse Nachbarn zijn toch ff wat verder en slimmer dan wij.
  Heb n zakje gekocht en ff op internet opgezocht waar dit vandaan kwam.
  Blijkt een belangrijke stelregel van dit bedrijf; uit principe gebruiken wij GEEN gemanipuleerd materiaal. En kopen wij ons materiaal van biologische kwekers.
  Dus dat is al een geruststelling, dat n groot concern als de Lidl er toch voor gekozen heeft om GEEN gen tech producten aan de comsumenten te verkopen.
  Hetgeen aantoont dat er wel degelijk een splijtzwam zit in de belangen van grote bedrijven. Deze bedrijven kijken blijkbaar toch verder dan de Amerikaanse neus lang is. Dus boycotten van het gen gemanipul. spul in uw volgende aankopen van zaaigoed en planten.
  Dan begin je bij het begin en gaat het vandaar uit steeds verder. Als aankopen teruglopen en de consument mondiger wordt, zal er misschien een lichtje gaan branden. (denk t niet) Wanneer deze grote concerns een vuist kunnen maken tegen Monsanto en consorten, hebben wij misschien nog een kans. Zegt t voort!!

  0 likes
 4. Is een leugen van monwanto en syngenta want als er op de hele wereld domes gebouwd worden dan zou men de insecten buiten kunnrn houden.
  Dus dan kan de voedselproductie alleen maar hoger uitpakken en heeft iedereen gewoon hun voedsel.
  Maar dan zal het imperium instorten van deze magnaten.
  Daarom leugens van the high elite.

  0 likes
 5. Worden ze toch nog op tijd wakker in Brussel…….maar voorhoelang nog? Geld is tot veel in staat in deze patentenoorlog.
  Geef mij maar gewone zaden, en gewone natuur. Daar kunnen we heel oud mee worden. Leve de onbespoten volkstuin, of het ouderwetse lappie grond achter het huis met eigen geteelde groenten en fruit.

  0 likes
 6. Ik denk dat alle groeten en fruit door Monsanto zijn gemanipuleerd daarom eet ik ze niet meer ja soms een stronkje witlof want voor de rest is er toch geen smaak meer aan ! Drink een drankje waar alles in zit 24 antioxidanten en dan zijn dan maar mijn vitamines weet het anders ook niet meer alles is bedorven en alles is zonder vitaminen ! Dat is de wereld waar wij helaas in moeten leven en we doen niets !!!! We berusten !

  0 likes
 7. Bil gates en de rest weten zeker iets wat wij niet mogen weten.Zij zijn uitgerangeerd. Maar denken nog steeds de planeet eeuwig in eigen beheer te kunnen houden.Laat maar denken.Straks een koekje van eigen deeg.

  0 likes
 8. Syngenta’s Mike Mack is helemaal fout of gewoon een grote leugenaar. Biologisch tuinieren is juist veel beter in alle opzichten. En dan nog niet eens te praten over alle milieu vervuiling die onstaat door niet-organisch te tuinieren. lees ook http://eartheasy.com/blog/2011/10/7-ways-organic-farms-outperform-conventional-farms/

  0 likes
 9. Volgens mij is het een basisrecht om te eten, het zaad van de aarde om groenten en fruit te kunnen kweken behoort alle mensen toe en niet een enkeling die toevallig meer geld heeft, zo is het met zoveel wat de rijken zich hebben toegeeigend het is niet hun bezit!! ze bezitten en hebben net zoveel rechten als jij en ik!Het feit dat ze knoeien met onze erfenis en recht vinden wij gewoon! het is misdadig!! we komen van deze aarde en mogen er vrij van en op leven en gebruik maken met respect van alles wat wij nodig hebben om in leven te blijven, hout en stenen voor beschutting en warmte, planten en zaden en vruchten/ noten bomen om te eten, schoon water om te drinken enz. niemand is er eigenaar van of wij allemaal!!Maar voordat mensen zich hiervan bewust zijn!! het systeem zit er zo ingebakken of het een gunst is gegeven uit de hand van de heersende klasse, in de middeleeuwen geloofde mensen dat misschien, de horigen, maar de middeleeuwen zijn allang voorbij en toch blijven we in die leugen geloven dat er niet genoeg op de aarde is voor ieder van ons en een aantal mensen wordt ontzettend rijk! Nu manipuleren ze zaden en dat zijn HUN zaden! ze misbruiken de goede zaden voor een ziekmakend gedrocht, als een stelletje Frankensteins! Maar met Frankensteins monster liep het ook niet goed af, het keerde zich tegen zijn schepper!! de aarde is perfect, ze heeft alles wat wij nodig hebben ze is van ons allemaal en niet van een select groepje!de arrogantie!!!

  0 likes
 10. [quote name=”nature”]“Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

  Hij denkt in geld. Ik ga geen wereld redden. Ik blijf hem trouw.[/quote]

  Precies. Hij gaat in zijn redenatie uit van het volharden in expansieve groei in plaats van intensieve groei. Soms is het antwoord nog simpeler, we moeten met zijn allen gewoon wat minder vreten en wat minder hechten aan luxe. Er wordt altijd uitgegaan van de consumentenbehoefte als iets wat onvermijdelijk tot bevrediging moet leiden. Volgens mij moet de maatschappij we gewoon wat meer ‘kan niet’ leren, hetzelfde als wat we peuters en kleuters proberen bij te brengen.

  0 likes
 11. Precies Lida, waarom is het gas in Groningen van de NAM, het zit onder mijn huis maar ik moet er dik voor betalen.
  Dat ze het eronder weg halen wil ik best voor betalen, maar niet 200 keer zoveel, bij wijze van spreken.
  Net als olie, maar ook gewoon geld en daar doen ze niets voor, gebakken lucht verkopen, maar wel 2 keer zoveel geld terug vorderen.

  0 likes
 12. [quote name=”nature”]“Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

  Hij denkt in geld. Ik ga geen wereld redden. Ik blijf hem trouw.[/quote]

  Er wordt voor 12 miljard mensen per jaar voedsel verbouwd en er zijn er 7 miljard.

  0 likes
 13. Het schijnt lastig te zijn om te voorkomen dat Monsanto producten omliggende gewassen besmet.
  Mocht je als boer per ongeluk besmet raken dan zal Monsanto niet schromen je aan te klagen omdat je hun producten gebruikt zonder ervoor te betalen.

  0 likes
 14. kleine tip :Lemenine en rainseed .(blackseeds) waren al bekend bij de sumieriers.En ver daarvoor.

  0 likes
 15. [quote name=”pietje”]Ik denk dat alle groeten en fruit door Monsanto zijn gemanipuleerd daarom eet ik ze niet meer ja soms een stronkje witlof want voor de rest is er toch geen smaak meer aan ! Drink een drankje waar alles in zit 24 antioxidanten en dan zijn dan maar mijn vitamines weet het anders ook niet meer alles is bedorven en alles is zonder vitaminen ! Dat is de wereld waar wij helaas in moeten leven en we doen niets !!!! We berusten ![/quote]

  Wat eet je dan nog wel?
  Ik zou een beetje oppassen met supplementen.

  0 likes
 16. denk zelf….
  er zijn wel meer “zaken” die door Bill Gates en zijn Melissa worden gefinancierd…
  rara…..zou het iets te maken kunnen hebben met die geheimzinnige agenda 21?
  Nu…ik blijf er helemaal zeker van, dat Archon agenda’s gewoon ter ziele gaan, gezien de Prime creator dit alles niet zal ondersteunen in samenwerking met onze geliefde Moeder Aarde…..

  0 likes
 17. Een goed geprek.
  But as far as visitors go generally, when people go to the vault they seem to get very emotional; people feel something in there, and maybe it’s because they’re standing in the room with the greatest amount of biodiversity in the world, and the rich human history associated with that, people can feel that something important is happening. It has a big impact on people when they see it.
  http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/02/after-4-years-checking-up-on-the-svalbard-global-seed-vault/253458/
  Laat je eigen mening voorop staan!

  0 likes
 18. [quote name=”Odette”]
  Laat je eigen mening voorop staan![/quote]

  Bedoel je ‘laat de waarheid voorop staan’?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

klimaatontkenners

Helemaal van het padje: Professor wil klimaatontkenners laten vervolgen

Normaal gesproken maken politici de wetten. Deze ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.