Natuur en Milieu

Is ons zaaigoed van de natuur of van Monsanto?

Help anderen door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe zadenwet afgelopen dinsdag met een overweldigende meerderheid van 37 tegen 2 stemmen verworpen.

De nieuwe wet dient volgens critici alleen agroreuzen zoals Monsanto en Syngenta met hun technologische manier van zaadproductie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De wet is een bedreiging voor de variëteit van wat op onze akkers groeit en op ons bord is te vinden. De European Seed Association (ESA), de koepelorganisatie van grote bedrijven als Monsanto, Syngenta en het Franse Limagrain, reageerde na de stemming diep teleurgesteld. De ESA is met een jaarbudget van 8,5 miljoen euro voor de belangenbehartiging bij de Europese instituties één van de grootste lobbyclubs in Brussel.

Monopoliepositie

Het wetsvoorstel werd verworpen omdat het Europees Parlement ‘slachtoffer was van een enorme desinformatiecampagne over de reikwijdte en aard van het voorstel’.

Hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam vreest dat de wet zal leiden tot een monopoliepositie voor de internationale zaadbedrijven. “De wet zal leiden tot een verdere daling van de diversiteit van landbouwgewassen,” voorspelt hij. De Europese Commissie zegt zelf al dat 95 procent van de groentezadenmarkt in handen is van vijf grote bedrijven.

Haring legt uit de daling van de biodiversiteit leidt tot monoculturen. Die zijn erg gevaarlijk, omdat alles in één keer weg is als er een ziekte komt. Rampen door te veel monoculturen zijn volgens Haring tot nu toe uitgebleven omdat we ontzettend veel gif spuiten. Zonder dat gif verlies je het van de natuur.

Biologische landbouw

In de Belgische krant De Tijd zei algemeen directeur van chemiereus Syngenta Mike Mack: “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

Het bedrijf van Mack gebruikt zowel zaden als bestrijdingsmiddelen. In zijn visie wordt het gebruik van pesticiden en de gevolgen daarvan voor de water- en bodemkwaliteit en de biodiversiteit echter niet meegenomen.

Syngenta probeerde de nare gevolgen van één van haar bestrijdingsmiddelen te verduisteren door een kritische wetenschapper het leven zuur te maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijensterfte.

Dan is er nog sprake van de nodige belangenverstrengeling. Zo is binnen het Directoraat Generaal Gezondheid en Consumenten van eurocommissaris Tonio Borg, dat verantwoordelijk is voor de tekst van de wet, Isabelle Clément-Nissou beleidsmedewerker. Het blijkt dat zij kort hiervoor werkzaam was voor een Franse vereniging van zaadproducenten.

Global Seed Vault

Het programma VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over de ‘strijd om het zaad’. De Amerikaanse wetenschapper Cary Fowler probeert alle zaadcollecties van de wereld samen te brengen in de Svalbard Global Seed Vault (foto) op Spitsbergen, ook wel de Doomsday Vault genoemd.

Met de kluis, die onder meer wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, de Rockefeller Foundation, Monsanto en Syngenta, wil men de ‘genetische rijkdom van de aarde behouden’.

Onderzoeksjournalist William Engdahl zei in 2007: “Bill Gates, de Rockefellers en de agrogiganten weten iets wat wij niet weten.” Het is geen geheim dat de Rockefellers de groene revolutie hebben aangewend om een groot gedeelte van de internationale landbouwindustrie over te nemen, waarna veel boeren uit derdewereldlanden het hoofd niet meer boven water konden houden.

Bron: Decorrespondent.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
10 jaren geleden

De vraag moet eigenlijk zijn was ons zaaigoed al niet van Monsanto??

Alles wat hier groeit en loopt is een GMO product!!

nature
nature
10 jaren geleden

“Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele.”

Hij denkt in geld. Ik ga geen wereld redden. Ik blijf hem trouw.

huisheks
huisheks
10 jaren geleden

Jaja, mensen laat je niet gek maken.
Lidl heeft zaaigoed wat niet genetisch gemanipuleerd is.
Onze Duitse Nachbarn zijn toch ff wat verder en slimmer dan wij.
Heb n zakje gekocht en ff op internet opgezocht waar dit vandaan kwam.
Blijkt een belangrijke stelregel van dit bedrijf; uit principe gebruiken wij GEEN gemanipuleerd materiaal. En kopen wij ons materiaal van biologische kwekers.
Dus dat is al een geruststelling, dat n groot concern als de Lidl er toch voor gekozen heeft om GEEN gen tech producten aan de comsumenten te verkopen.
Hetgeen aantoont dat er wel degelijk een splijtzwam zit in de belangen van grote bedrijven. Deze bedrijven kijken blijkbaar toch verder dan de Amerikaanse neus lang is. Dus boycotten van het gen gemanipul. spul in uw volgende aankopen van zaaigoed en planten.
Dan begin je bij het begin en gaat het vandaar uit steeds verder. Als aankopen teruglopen en de consument mondiger wordt, zal er misschien een lichtje gaan branden. (denk t niet) Wanneer deze grote concerns een vuist kunnen maken tegen Monsanto en consorten, hebben wij misschien nog een kans. Zegt t voort!!

roel
roel
10 jaren geleden

Is een leugen van monwanto en syngenta want als er op de hele wereld domes gebouwd worden dan zou men de insecten buiten kunnrn houden.
Dus dan kan de voedselproductie alleen maar hoger uitpakken en heeft iedereen gewoon hun voedsel.
Maar dan zal het imperium instorten van deze magnaten.
Daarom leugens van the high elite.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x