Buitenland

Israëlische denktank: “Terreurgroep IS moeten we niet vernietigen, maar gebruiken tegen Syrië en Iran”

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens een denktank die contractwerk voor de NAVO en de Israëlische regering doet, moet het Westen Islamitische Staat (IS), de terreurgroep die genocide pleegt in Syrië en Irak, niet vernietigen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Salon.

Waarom? Volgens de directeur van de denktank kan IS ‘een handige tool zijn om Iran, Syrië en Rusland te ondermijnen’. “Het voortbestaan van IS dient een strategisch doel,” schreef Efraim Inbar begin deze maand in een paper.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Door met Rusland samen te werken tegen de extremistische groep versterkt de VS de macht van het blok Moskou-Teheran-Damascus, aldus Inbar, die bang is dat Rusland, Iran en Syrië een strategisch bondgenootschap vormen in het Midden-Oosten.

Zionistische agenda

“Het Westen moet Islamitische Staat verder verzwakken, maar niet vernietigen,” voegde hij toe. Inbar, een invloedrijke Israëlische wetenschapper, is de directeur van het Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), een denktank die ‘een realistische, conservatieve en zionistische agenda nastreeft in de zoektocht naar veiligheid en vrede voor Israël’.

De denktank wordt onder meer gesteund door de Israëlische regering, de NAVO en de Amerikaanse ambassade in Israël. In zijn paper suggereert Inbar dat het een goed idee is om de oorlog in Syrië, waarbij al honderdduizenden mensen zijn omgekomen, te verlengen.

De vernietiging van IS zou het Midden-Oosten stabieler maken, maar Inbar stelt dat stabiliteit alleen gewenst is ‘als dat onze belangen dient’. “Instabiliteit en crises leiden soms tot positieve verandering,” zei hij, toevoegende dat de belangrijkste vijand van het Westen niet Islamitische Staat is, maar Iran.

Nuttige idioot

Enkele dagen nadat de paper was gepubliceerd, schreef David M. Weinberg van BESA een soortgelijk artikel in de rechtse krant Israel Hayom, die wordt gefinancierd door de conservatieve miljardair en casinomagnaat Sheldon Adelson.

In het stuk noemde Weinberg IS een ‘nuttige idioot’. Hij noemde de Amerikaanse nucleaire deal met Iran ‘verrot’ en stelde dat Iran en Rusland een ‘veel grotere bedreiging vormen dan IS’.

Op zijn website staat BESA in een lijst met bronnen voor ‘hasbara’ oftewel pro-Israëlische propaganda. In die lijst vinden we ook andere pro-Israëlische denktanks terug, waaronder het Middle East Media Research Institute (MEMRI).

‘Hamas is creatie van Israël’

De strategie die Inbar en Weinberg voorstellen, waarbij islamitische groepen tegen westerse vijanden strijden, is niet nieuw. In de Koude Oorlog steunden Amerika en Israël islamitische extremisten in de strijd tegen de communisten.

Tijdens de oorlog in Afghanistan in de jaren tachtig bewapenden, trainden en financierden de CIA en de Amerikaanse bondgenoten Pakistan en Saoedi-Arabië islamitische fundamentalisten die streden tegen de Sovjet-Unie. Deze rebellen vormden later Al Qaida en de Taliban.

In de jaren tachtig steunde Israël rechtse islamitische groepen zoals Hamas om de PLO te ondermijnen. “Tot mijn spijt moet ik zeggen dat Hamas een creatie is van Israël,” vertelde Avner Cohen, een gepensioneerde Israëlische functionaris die meer dan 20 jaar in Gaza werkte, aan de Wall Street Journal.

[Salon]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
janssen
janssen
7 jaren geleden

Om te beginnen zou het een verademing zijn als al die opgewonden idioten eens zouden stoppen met te geloven in een of ander idioot in de hemel die ze GOD noemen. Vervolgens een lange periode om hun ontwenningsverschijnselen een plekje/plaats te geven en kunnen we eens met elkaar gaan praten onder

reality check
reality check
7 jaren geleden

Betekende ISIS niet: Israeli Secret Intelligence Service!?

frans
frans
7 jaren geleden

Is wordt door Israel en Amerika gebruikt om Europa te destabiliseren!
Is als oorlogsuitzendbureau. De Gekte.

Hein
Hein
7 jaren geleden

Die denktank trapt ff een open deur in haha.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x