De maïswortelboorder eet maïs op die hem eerst nog doodde. De kever leek in de Verenigde Staten buiten spel gezet door de aanplant van genetisch gemodificeerd maïs. De maïssoort bevat een gen van de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) die het insect doodt. De natuur blijkt nu sterker te zijn dan de biotechnologie.
De kever is resistent geworden tegen Bacillus thuringiensis en eet de zogeheten Bt-maïs gewoon op. Voor de Amerikaanse landbouw is dit een probleem, aangezien 75 procent van alle maïs tegenwoordig Bt-maïs is.
Het Bt-gen kwam al geregeld in opspraak omdat beweerd werd dat het stuifmeel van de maïs door de wind op planten van het geslacht Asclepias terecht zou kunnen komen. Als de bladeren ervan werden gegeten door rupsen van de monarchvlinder zou het kunnen gebeuren dat die rupsen daaraan doodgingen.
Er is een manier om de maïswortelboorder te bestrijden en dat is gewasrotatie. Als maar één keer per drie jaar maïs wordt verbouwd, krijgen de larven geen kans zich te ontwikkelen en in kevers te veranderen.
De kever legt in de zomer eitjes bij de wortels van maïsplanten. Wanneer de larven in het voorjaar uitkomen voeden ze zich uitsluitend met de wortels van de maïsplant. In de Europese Unie zijn lidstaten verplicht maatregelen te nemen ter bestrijding van het diertje.
In 1992 is de kever voor het eerst waargenomen rond het vliegveld in Belgrado. Sindsdien heeft de maïswortelkever zich verder verspreid binnen Servië en omringende landen. Ook zijn vondsten gedaan in België en Nederland. In 2003 werd de kever voor het eerst in de omgeving van Schiphol gezien.
Majoor zag ‘moederschip bij Stonehenge’
Opgestapt NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger oogst veel kritiek: ‘Mini-Stalin’
Johan Derksen noemt Pepijn van Houwelingen een ‘druiloor’: ‘Wat een engerd is dat’
De verstrekkende invloed van de farmaceutische industrie: “De echte proefkonijnen zijn jij en ik”
Tjeerd de Groot (D66) uit dreigende taal: ‘Anders volgt er een bloedbad in november’
Steenrijke hotelmagnaat financiert pro-Israel presidentskandidaten VS
Motion 1.1 besparingcel bespaart brandstof en vermindert uitstoot
In 1 minuut uitgelegd: waarom de Nederlandse regering niet demissionair kan zijn
Caroline van der Plas stelt De Jonge hele simpele vraag en wordt 6 keer het bos ingestuurd: ‘Echt schaamteloos’