Mens en Dier

Natuur slaat terug: kever is sterker dan genetisch gemodificeerd maïs

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De maïswortelboorder eet maïs op die hem eerst nog doodde. De kever leek in de Verenigde Staten buiten spel gezet door de aanplant van genetisch gemodificeerd maïs. De maïssoort bevat een gen van de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) die het insect doodt. De natuur blijkt nu sterker te zijn dan de biotechnologie.

De kever is resistent geworden tegen Bacillus thuringiensis en eet de zogeheten Bt-maïs gewoon op. Voor de Amerikaanse landbouw is dit een probleem, aangezien 75 procent van alle maïs tegenwoordig Bt-maïs is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

Het Bt-gen kwam al geregeld in opspraak omdat beweerd werd dat het stuifmeel van de maïs door de wind op planten van het geslacht Asclepias terecht zou kunnen komen. Als de bladeren ervan werden gegeten door rupsen van de monarchvlinder zou het kunnen gebeuren dat die rupsen daaraan doodgingen.

Er is een manier om de maïswortelboorder te bestrijden en dat is gewasrotatie. Als maar één keer per drie jaar maïs wordt verbouwd, krijgen de larven geen kans zich te ontwikkelen en in kevers te veranderen.

De kever legt in de zomer eitjes bij de wortels van maïsplanten. Wanneer de larven in het voorjaar uitkomen voeden ze zich uitsluitend met de wortels van de maïsplant. In de Europese Unie zijn lidstaten verplicht maatregelen te nemen ter bestrijding van het diertje.

In 1992 is de kever voor het eerst waargenomen rond het vliegveld in Belgrado. Sindsdien heeft de maïswortelkever zich verder verspreid binnen Servië en omringende landen. Ook zijn vondsten gedaan in België en Nederland. In 2003 werd de kever voor het eerst in de omgeving van Schiphol gezien.

[360 Magazine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Als deze kever zich kan aanpassen is het misschien wel heel goed om de GMO mens meer Genetisch aan te passen voor deze tijd. Wellicht gebeurd dit onbewust al met ons DNA die door onze goden word aangepast met hun gemaakte Frequentie die vanaf Saturnus verzonden word.

CJN
CJN
10 jaren geleden

Allereerst fantastisch hoe een larv zich kan omtoveren tot kever ! Net als met rupsen en vlinders.

Daarbij wel zorgwekkend want de kans dat Mon$anto nu nog agressiever te werk gaat is groot ! en dit zal dan ook weer meer impact hebben op de mens en de algehele natuur !

En het feit dat het zich zo snel verspreid is meer dan logisch want op schiphol komt van alles binnen ! en de controle is niet wat het zijn moet.

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Wie het laatst lacht, lacht het best

Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
10 jaren geleden

Viva to the nature!

Victory once again. 🙂

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x