Financieel

Journalist publiceert lijst van Griekse fraudeurs

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Griekse journalist Kostas Vaxevanis heeft de namen bekendgemaakt van rijke Grieken die een Zwitserse bankrekening bezitten.

Daarop werd hij gearresteerd. Morgen moet hij voor de rechtbank in Athene verschijnen. Volgens de regering is de originele kopie van de lijst verdwenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Vaxevanis publiceerde 2059 namen van een lijst die in 2010 door Christine Lagarde, toen nog de Franse minister van Financiën, doorgegeven werd.

Lagarde-lijst

De toenmalige Griekse minister van Financiën George Papaconstantinoe, voor wie de lijst was bestemd, bevestigde woensdag tegenover het parlement dat hij niet weet wat er met de originele versie van de ‘Lagarde-lijst’ is gebeurd.

De huidige minister van Financiën Yannis Stoernaras verklaarde woensdag een kopie van het document aan Frankrijk te hebben gevraagd.

De lijst is afkomstig van stukken die werden onthuld door een werknemer van de Zwitserse bank HSBC. Het document werd in 2010 door Lagarde, de huidige voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), overhandigd aan de Griekse regering.

Privégegevens

Vaxevanis twitterde zaterdag dat de politie bij hem, bij vrienden van hem en bij het kantoor van Hot Doc, dat de lijst publiceerde, op de stoep stond. De lijst bevat onder meer namen van Griekse zakenlieden en hooggeplaatste politici, waaronder Stavros Papastavros, een adviseur van premier Samaras, en Georgios Voulgarakis, oud-minister en lid van Nieuwe Democratie, de partij van Samaras.

Na verhoor op het politiebureau is Vaxevanis weer vrijgelaten. Hij moet morgen voor de rechter verschijnen op verdenking van het schenden van privégegevens. Veel Grieken denken dat de autoriteiten hem op deze manier de mond willen snoeren.

Het is nog niet zeker of het gaat om de originele lijst. Er loopt een onderzoek naar de Grieken op de lijst wegens corruptie en belastingontduiking.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eden
Eden
11 jaren geleden

Allemaal aan de schandpaal!

Biff
Biff
11 jaren geleden

Arresteren?? Die man is erg moedig, een held!
En wat te doen met al rijkelui op die lijst, die het Griekse volk op gewetenloze wijze bestolen hebben?

Kielhalen natuurlijk!!!

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi,voor de rechter komen,niet te geloven.en de rijken met rust laten omdat hun prive rechten zijn geschonden.als ze niets te verbergen hebben hoeven ze ook niet bezorgd te zijn.Leven in weelde en de rest van de bevolking lijd daaronder.

Silber eye
Silber eye
11 jaren geleden

De tegoeden van Grieken in Zwitserland zouden bevroren moeten worden tot dat er helderheid is.
Grieken welke de wet hebben geschonden zouden volledig onteigend moeten worden.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x