Mens en Dier

‘Junk-DNA’ van cruciaal belang voor leven

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het was de wetenschappelijke verrassing van 2012. Onderzoekers ontdekten dat junk-DNA cruciaal is voor het functioneren van ons lichaam. De aanname dat onze cellen door een paar genen worden aangestuurd, bleek onjuist.

Wetenschappers van het Encode-project stelden dat het overgrote deel van ons DNA een functie heeft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Andere wetenschappers hebben nu de aanval geopend op het onderzoeksteam. Zij zeggen dat de ‘absurde’ ideeën van Encode het werk zijn van mensen die ‘niets weten van evolutiebiologie’.

Oneerlijk

Het debat gaat over een zeer fundamentele vraag: heeft het meeste DNA van ons geen functie of speelt het een belangrijke rol in onze cellen? Het tijdschrift Genome Biology and Evolution heeft juist een studie gepubliceerd waarin fel wordt uitgehaald naar de mensen van Encode.

“Alles wat Encode beweert is onjuist. Hun statistieken zijn verschrikkelijk,” zei hoofdonderzoeker Dan Graur van de Houston University in Texas. “Dit is niet het werk van wetenschappers, dit is het werk van een groep slecht opgeleide laboranten.”

De wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor Encode en wiens onderzoek werd gepubliceerd in meer dan 30 wetenschappelijke bladen, verwerpen de kritiek. “De aanvallen tegen ons zijn oneerlijk en onnodig,” zei Dr. Ewan Birney van Encode. “Ons werk heeft hele belangrijke implicaties voor het onderzoek naar ziektevatbaarheid.”

Toen het menselijk genoom in 2000 was gesequenced leken 26.000 genen verantwoordelijk te zijn voor de aanmaak van eiwitten en groei. Circa 98 procent van ons DNA werd afgeschreven.

GlaxoSmithKline

Encode-onderzoekers hebben meer dan 10.000 nieuwe genen ontdekt en zeggen dat 18 procent van ons DNA verantwoordelijk is voor het aansturen van andere genen. Ze stellen dat 80 procent van het DNA een biochemische functie heeft. De groep wees er ook op waar defecten in het DNA kunnen leiden tot vatbaarheid voor ziektes als de ziekte van Crohn, diabetes en bipolaire stoornis. De ontdekkingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor dergelijke aandoeningen.

Het baanbrekende onderzoek wordt door Graur en zijn team afgedaan als ‘absurd’. Ze beschuldigen Encode ervan dat ze de evolutiebiologie niet begrijpen. “Het grootste deel van het menselijk genoom heeft geen functie en deze mensen die iets anders zeggen hebben het mis,” zei Graur.

Bij het Encode-project waren 442 onderzoekers van 32 instituten betrokken die vijf jaar onderzoek deden voordat ze hun resultaten publiceerden.

Overigens werd het menselijk genoomproject gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health en de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome Trust. In 1995 verkocht Wellcome Trust al haar aandelen aan Glaxo, waarna GlaxoWellcome ontstond. In 2000 fuseerde GlaxoWellcome met SmithKline Beecham. Het resultaat: de omstreden farmareus GlaxoSmithKline. 

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Het niet begrijpen van Junk-DNA kan ik me voorstellen.Maar het zeggen dat het nergens voor dient??Moet zijn, alles dient ergens voor!!Alleen wordt het nog niet begrepen, wat vast nog gaat komen.

anoniemgrunn
anoniemgrunn
11 jaren geleden

Helemaal mee eens hunting wolf, de wat de b(e)(ijge)schaaafde volgens hun denken normaal is volgens mijn mening universeel gezien harstikke onjuist, leren doen via alle bioritmes laat ze die 98procent maar eens goed uitpluizen en waarschijnlijk als het goed doen zullen we snel op wat we nou nog niet goed kunen bevatten in contact met andere beschavingen,
Alles heeft zn yin en zn yang het is de kracht om het te erkennen en er iets nuttigs mee te doen kennis is pas echte macht als je het deelt onder cc zodat niemand iets kan toeeigenen wat eigenlijks van iedereen is vrij om ergens iets mee te kunnen doen , maar niet te hoeven is de macht van het innerlijke , show the innercore we are the 98 procent

Roswell Grey
Roswell Grey
11 jaren geleden

Iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt weet allang dat er niet zoiets als ‘junk’ DNA bestaat. Dat DNA heeft wel degelijk een functie, waarschijnlijk zelfs een cruciale – alleen is het mogelijk dat die functie nu nog niet ondekt is. Dat blijft gewoon overeind staan, ook als het onderzoek van Encode inderdaad niet deugt.

Overigens vind ik dit opvallend: “18 procent van ons DNA is verantwoordelijk voor het aansturen van andere genen. 80 procent van het DNA heeft een biochemische functie”, aldus Encode. Hier zie je dus weer de bekende 20/80 regeling terugkomen, die overal in de natuur en ook in menselijk gedrag voorkomt. Daarom denk ik dat Encode wel eens dichter bij de waarheid kan zitten dan de sceptische wetenschappers. Die hebben sowieso er een hekel aan als iemand anders een baanbrekende ontdekking doet en zijzelf niet.

Waking Life
Waking Life
11 jaren geleden

Sterker nog, de zogenoemde resterende 97-98% “junk” DNA wordt momenteel geactiveerd bij ieder mens op aarde (door het toenemende licht) zodat eindelijk dat spirituele stukje weer gaat “spreken” in onze ziel en waardoor paranormale eigenschappen weer mogelijk worden. Kortom je weet weer wie je bent en wat je kunt en waarom je hier werkelijk bent e.d. Als het DNA weer 100% actief is dan zal het (collectieve) bewustzijn zodanig zijn dat je jezelf ook weer kunt genezen met je gedachten. In principe zijn de mogelijkheden oneindig! Uiteraard zijn we dan niet meer afhankelijk van een oppermacht die ons bestuurd en controleerd. Nep wetenschappers worden logischerwijs betaald door deze heersende elite om het tegendeel te bewijzen. Maar we hoeven niet afhankelijk te zijn van een incompotente regering/politiek die ons klein houdt en corrupt is. Over evolutie gesproken wij maken het verschil en we zullen doorgroeien naar een heel hoog bewustzijnsniveau! Je kunt tegen jezelf hardop zeggen: “mijn DNA is 100% actief en ik ben volledig bewust”, en voel dat het ook zo is! Wees blij, hou van jezelf, wees dankbaar, heb geduld en jou mooiste dag is een feit.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x