Mens en Dier

Kerstopschudding: “De historische Jezus heeft nooit bestaan”

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week wordt kerst gevierd. Edward van der Kaaij publiceerde dit jaar een boek waarin hij betoogt dat de historische Jezus niet heeft bestaan. “Het is een mythe, die je niet als historie moet uitleggen, want dan doodt je de mythe. Mythen komen voort uit ons onderbewustzijn. Het kerstverhaal gaat over ons,” legt hij uit.

“Ik las in het boek ‘De mysterieuze Jezus’ van Freke en Gandy een mythe over de opstaande en stervende god,” zegt dominee Van der Kaaij. “Kenmerk was een god die mens werd. Geboren op 25 december. Een god die bezocht werd door wijzen uit het oosten. Er waren ook herders bij betrokken. Tijdens zijn leven bleek hij genezende gaven te hebben. Hij kreeg een conflict, werd gedood en stond na drie dagen weer op. Toen ik dat las dacht ik: als dat zo is, heeft Jezus nooit bestaan. Dat was een spontane gedachte.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Die oermythe was uit Egypte afkomstig,” vervolgt hij. “Maar volgens mij gaat het nog veel verder terug. De mythe van de stervende en opstaande god komt voort uit de observatie van de mens gedurende miljoenen jaren dat de zon ondergaat en weer opgaat. Dat wordt gezien als de god die in de onderwereld strijdt en weer opstaat. De zon is onze levensbron. Als die niet opgaat, gaan we dood. Elke morgen staan we weer op uit de dood.”

Van der Kaaij publiceerde zijn studie onder de titel De ongemakkelijke waarheid van het christendom. Hij groeide op in orthodoxe gereformeerde kerken. De ontdekking kwam dan ook als een schok. “Ik dacht: als dit de waarheid is, dan moet je daar niet voor weglopen. Ik was zeer gesteld op de historische Jezus. Ik wilde het uitzoeken. Dan ontdek je dat het allang bekend is in bepaalde kringen. Het leek mij aardig om aan te tonen: kijk maar, hij heeft wel bestaan. Maar tijdens mijn zoektocht stapelden de bewijzen tegen de historiciteit van Jezus zich op.”

Dat op het Concilie van Nicea in 325 werd vastgelegd dat Jezus zowel God als mens is, doet Van der Kaaij af als een truc: “Je kunt niet beide handhaven. Als je op zoek gaat naar de historische Jezus, vind je niet veel gegevens. Als er een historische persoon onder zou liggen, is het iemand die totaal onbelangrijk is en waar het hele verhaal aan is opgehangen.”

“Uit bronnen buiten de Bijbel van Joodse en Romeinse geschiedschrijvers kan geen bewijs voor het bestaan van Jezus worden gehaald,” legt Van der Kaaij uit. “Maar ook bij de apostel Paulus lees je nooit over het bestaan van de historische Jezus. En Paulus heeft zijn brieven eerder geschreven dan de evangeliën zijn ontstaan.”

[De Stad Nijkerk]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Volgens ….. http://www.share-international.org/ ….. is Jezus NU terug in de wereld.

Lichtwezen
Lichtwezen
9 jaren geleden

Laat je toch niets wijsmaken door welke figuur dan ook die beweert dat de Christus nooit heeft bestaan!

In de bijbel hebben ze de Christus ook woorden in de mond gelegd die hij nooit gesproken heeft.

Men heeft de Christus vermoord…

En nu zijn er schrijvers die het hele Christus verhaal gaan ontkennen.

Als je meer er over wilt weten over het verhaal van Christus lees dan de werken van Jozef Rulof waar je de Christus op de juiste manier gaat zien. In de werken wordt heel duidelijk gesproken over de Eeuw van Christus, nu is er de tijd gekomen om een keuze te maken welke kant ga je op…
zie http://www.rulof.org voor meer info

wolfje
wolfje
9 jaren geleden

niks van waar dus. gelukkig is er weer de nieuwe kersttoespraak om u aan vast te houden.

Wim
Wim
9 jaren geleden

Blijft geloven wat je wilt en laat anderen geloven wat hun willen geloven. Ga zelf op onderzoek uit. De Alïens zullen zeker je komen redden!?

Back to top button
52
0
We lezen graag je reactie!x