Buitenland

Kijk en huiver: Nederlandse journalist laat in Oekraïne zien waar ons belastinggeld naartoe gaat

Help ons door dit met je kennissen op je social media te delen!

In april 2022 bracht de Nederlandse journalist Sonja van den Ende haar eerste bezoek aan de Oekraïense stad Marioepol. Wat haar meteen opviel waren de enorme rijen om voedselhulp te ontvangen van het Russische leger.

Nederlandse media berichtten er niet over of beweerden dat Rusland de stad had aangevallen. Inwoners van Marioepol zeiden tegen Van den Ende dat het Oekraïense leger de stad was binnengetrokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ze was de eerste Nederlandse journalist die de Azovstal-fabriek bezocht, waar het nazi-bataljon Azov was gelegerd. In het voormalige hoofdkwartier van het bataljon heeft ze veel bewijzen gevonden waaruit blijkt dat Hitler een prominente plek innam.

De wreedste vorm van marteling

In Azovstal stuitte ze ook op een elektrische stoel. Er werden bovendien vele burgers gegijzeld. Tot zover de Oekraïense democratie.

Veteraan Igor Kimakovsky leidde haar rond in een gevangenis in Marioepol waar de Oekraïners duizenden mensen hebben gemarteld.

Zelf werd hij gewurgd en viel hij meerdere keren flauw. Ook werd hij gewaterboard. Wonder boven wonder wist hij te overleven.

Vrouwen werden volgespoten met purschuim. Dat was in de ogen van Kimakovsky de wreedste vorm van marteling.

nederland
Foto: Sonja van den Ende in de Donbas (Twitter/Sonja van den Ende)
Hoge prijs

Mannen moesten geblinddoekt rondlopen en liepen daarbij het risico om in een put vol lijken te vallen, waar ze vervolgens de nacht moesten doorbrengen.

Er was ook een rektafel, die werd gebruikt om mannen uit elkaar te trekken. Mensen sliepen op de grond of op pallets.

“We hebben een hoge prijs betaald voor onze vrijheid,” zei Kimakovsky.

Dit is dus waar ons belastinggeld naartoe gaat, merkte Van den Ende op.

Zwarte lijst

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid bestaan volgens haar niet in Europa. “Russische nieuwssites zijn verboden, er is alleen westerse propaganda. Maar mensen beginnen eindelijk wakker te worden.”

Van den Ende kon niet terug naar Nederland. Ze kwam op een zwarte lijst, haar bankrekeningen werden gesloten. Ze verblijft momenteel in Rusland.

Bekijk hier de film over Sonja van den Ende.

4.8 263 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Margie
Margie
8 maanden geleden

Nu weten we wat voor volk die oekra s zijn. En dan maar zeggen dat deze teringzooi ook onze oorlog is. Vergeet het maar . Niet mijn oorlog en dat wordt het ook nooit. Smerige vieze nazi zwijnen. En dan die smerige snuifduif . Trap hem een keer goed in de reet. Wedden dat hij jankend wegvlucht. !!!!!!

Marc
Marc
8 maanden geleden

Sonja van den Ende, heldin journalist van het eerste uur, Go on en blijf de slapende onnozele hersenloze mainstream kijkers wakker schudden, jij en je Duitse collega Alina Lipp laten ons tenminste de waarheid zien, ook al staan jullie op de sbu dodenlijst en wacht jullie bij terugkomst in Nederland en Duitsland arrestatie, keep up the good fight 🥂👍🇷🇺

Rinus
Rinus
8 maanden geleden

En nog steeds zijn er schaapjes die nazi aanhanger rutte geloven, ze zijn het 4e rijk aan het opzetten en Nederland slaapt rustig door

Fransdo
Fransdo
8 maanden geleden

Watte? Ze kon niet terug naar Nederland en haar rekeningen werden geblokkeerd of gesloten?

Nee, dat kan toch niet? Het kan niet bestaan dat dit in 2023 in Nederland gebeurt omdat je een journalistieke mening hebt?

Zijn de rekeningen van Hugo de Jonge, Mark Rutte en Ernst Kuipers ook geblokkeerd na al hun Corona-leugens? Zo nee, waarom dan nu wel zelfs als je meent dat Sonja van den Ende ook leugens verkondigt?

Immers, gelijke leugens, gelijke kappen.

Back to top button
52
0
We lezen graag je reactie!x