CoronaMens en Dier

Kijk: Omtzigt vraagt Van Dissel om gegevens over hoge oversterfte, maar krijgt ze vooralsnog niet

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

De oversterfte ligt in sommige provincies stukken hoger dan in andere. Met name in Flevoland, Drenthe en Noord-Brabant zijn meer mensen overleden dan verwacht.

Nergens overtrof het aantal sterfgevallen de verwachtingen als in Flevoland. Daar lag de oversterfte op bijna 15 procent. Een eenduidige verklaring blijft vooralsnog uit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In Drenthe overleden dit jaar bijna 10 procent meer mensen dan aanvankelijk verwacht. Vooral onder bewoners van verpleeghuizen en ouderen is het sterftecijfer verhoogd.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Juridische punten

Een onafhankelijk onderzoek naar de oversterfte wordt bemoeilijkt omdat de GGD en het RIVM weigeren gegevens te delen. Dat zou te maken hebben met de privacyregels. Onafhankelijke wetenschappers kunnen nu niet onderzoeken of bijvoorbeeld vaccinaties een rol spelen bij de oversterfte.

Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg hoe ervoor gezorgd kan worden dat de gegevens realtime beschikbaar zijn. RIVM-baas Jaap van Dissel zei dat het beleid moet zeggen tegen het RIVM dat het de data beschikbaar moet stellen. “Wij zitten met juridische punten die wij niet kunnen oplossen.”

Hij voegde toe dat op de website van het RIVM valt te lezen dat het instituut geen data doorgeeft vanwege de privacyregels. “Deze beperkingen worden ons juridisch opgelegd. Het is niet iets wat wij verzinnen, het is zeker niet iets wat wij juist vinden […] maar het moet wel goed geregeld zijn.”

Niet van toepassing

Omtzigt wees Van Dissel erop dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet van toepassing is op mensen die overleden zijn en dat het onderzoek alleen gaat over mensen die overleden zijn.

Van Dissel zei dat hij Omtzigt toch echt naar het beleid moet verwijzen, in dit geval het ministerie van VWS. “Als VWS zegt: het RIVM kan gewoon zo’n lijst geven, dan zullen we dat uiteraard doen.”

5 87 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Ze willen eerst de “useless eaters” ,zoals WEF ze noemt opruimen, vandaar wereldwijd een hoger sterftecijfer dan verwacht bij de ouderen.

Jeroen 🐝
Jeroen 🐝
1 jaar geleden

Dus Van Dissel speelt verstoppertje achter VWS. En VWS gaat zeker wer naar ’t RIVM wijzen?

Sophie
Sophie
1 jaar geleden

Ze zullen alles doen om te verhullen dat de reden van oversterfte boven tafel komt, omdat ze dan weten dat ze afgerekend zullen worden door de bevolking als die te weten komt dat ze voorgelogen zijn.
Ik hoop, maar het zal wel ijdele hoop zijn ,dat het recht ooit zijn loop zal krijgen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden

Kijk Omtzigt en van Dissel zijn teamgenoten, ze blazen wat tegen elkaar en gaan gewoon door waar ze zijn gebleven.

Back to top button
83
0
We lezen graag je reactie!x