Homepagina » Gezondheid » Kinderartsen luiden noodklok over ziekmakende energiedrankjes
Kinderartsen luiden noodklok over ziekmakende energiedrankjes

Kinderartsen luiden noodklok over ziekmakende energiedrankjes

Kinderartsen willen dat de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 13 jaar wordt verboden. Ze komen steeds vaker kinderen en jongeren tegen die ziek zijn geworden van de drankjes.

Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stoffen die mogelijk slecht zijn voor kinderen. “Het is troep.” De wetenschappelijke vereniging van Nederlandse Kinderartsen pleitte zondag voor de leeftijdsgrens in het Zapp Weekjournaal van NOS en NTR. Voorzitter Rolf Pelleboer noemde als voorbeeld een meisje bij wie de lever niet goed werkte tot ze stopte met het drinken van energiedrankjes.

Pelleboer, zelf kinderarts, ziet ook veel kinderen die rusteloos zijn en zelfs hartkloppingen krijgen. “Zo’n drankje doet niet wat het zou moeten doen, namelijk energie geven, maar het maakt wel dat je er gejaagd en prikkelbaar van wordt, dat je gaat stuiteren.”

De Vereniging van Frisdranken vindt het overdreven om de drankjes te verbieden, aldus een woordvoerder. “De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders, die moeten de drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen.”

Energiedrankjes zijn al verboden op veel middelbare scholen, maar kinderen mogen ze in de supermarkt gewoon kopen. Pelleboer roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid op het verbod bij wet te regelen. Die ziet dat echter niet zitten, mede omdat op het etiket staat dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.

[Nieuws]


Vind je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Dat ze deze drankjes op de markt hebben gegooid, terwijl ze weten dat het slecht is voor zwangere vrouwen en kinderen, is een onderdeel van Agenda 21.

  11 likes
  • o.a. Sushi, Ongepasteuriseerde kaas en alcohol is ook slecht voor zwangere vrouwen.
   Honing is dan weer slecht voor baby’s. Zijn deze dan ook onderdeel van Agenda 21?

   5 likes
   • En niemand verplicht je het te kopen.
    Ik geloof dat toen Red Bull net op de markt kwam (15 jaar geleden oid.), ik het toen een paar keer heb geprobeerd. Vond er niet veel aan.

    Conclusie: ik ben ongevoelig voor Agenda 21 (wat dat ook mag zijn).
    Dat geldt niet voor iedereen zo te lezen.

    3 likes
   • Wat is dat nou weer voor b*llsht reactie energiedrank is een soort vage onnatuurlijke chemische mix dit geld niet voor de overige producten. Die je noemt.

    B.t.w
    Ik denk dat bijen ook meedoen met ‘agenda 21
    ‘ wat is agenda 1 tm 20 dan? Plannen van de koeien om melk te vergiftigen en plannen van bacteriën om mijn kaas te verzieken?

    1 likes
   • Dat is het verlengde -wees bang voor rauwe melk- verhaal.

    Dat is precies dezelfde agenda die jij pushed jongen.

    0 likes
 2. Ik heb altijd al een soort vermoeden gehad dat mevrouw Schippers lid is van de Vrijmetselaars of andere soortgelijk geheime genootschap. We denken altijd dat het alleen mannen zijn maar vrouwen zitten er ook bij aangesloten en hebben soms hoge graad posities. Het zou me in ieder geval niks verbazen als Schippers bij dat stiekeme kliekje hoort. Maar ja, bewijzen kunnen we het (nog) niet.

  12 likes
  • Minister Schippers ligt letterlijk met een kopstuk uit de reguliere medische sector in bed. Deze mevrouw moet ook niets hebben van het alternatieve en wil snel van o.a. homeopathie af. Ziekenhuizen mogen de winst die ze maken uitkeren aan aandeelhouders. Hier zijn dus wel zieke mensen voor nodig wat duidelijk maakt dat we van deze “minister” weinig goeds kunnen verwachten.

   6 likes
  • Ik kan jou nu al zeggen dat ze dat is anders mag je geen ministerpost vervullen!!

   0 likes
 3. Als je de codex alimentarius kent en begrijpt dan weet je waarom de mensheid opgezadeld wordt met de groots opgezette verkooppropaganda (ook wel reclame genoemd) om zo veel mogelijk consumptie van giftige rotzooi als Red Bull over ons af te roepen.

  Zie onderstaande link voor een duidelijke en uitvoerige uitleg over wat codex alimentarius nou precies inhoudt.

  http://www.youtube.com/watch?v=PypTn1MCjJk

  4 likes
 4. in de tekst staat; ‘het drankje doet wat het moet doen’ ; en dat is vernietiging van het jonge brein van de kinderen. MAW. niet meer in staat zijn om zelfbewust te handelen en totale slaaf te zijn en te worden van de systemen. wordt toch eens wakker!

  3 likes
 5. Zij die altijd opperen “wakker worden”, wel ziehier een pepmiddel waar je echt “wakker” van wordt. En dan is het weer niet goed. Wat willen jullie nou eigenlijk? Natuurlijk zijn energiedrankjes uitgevonden door de duivel om de engelen hun vleugels te geven zodat. Its all red b*llshit.

  3 likes
 6. ‘Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stoffen die mogelijk slecht zijn voor kinderen.’

  Het woord ‘mogelijk’ kan uit de zin verdwijnen en het woord ‘kinderen’ kan beter veranderd worden iedereen. Maar sjonge we mogen niet eerlijk zijn, we moeten vooral om de hete brij heendraaien om niet in problemen te komen met Big Business.

  Niet dat ‘verbieden’ de oplossing is. Dat is zo het oude denken, verbieden van dit en verbieden van dat.
  Licht kinderen en hun ouders goed voor over de schadelijke gevolgen van dit soort zooi. En dat geldt niet alleen voor dit maar voor heel veel dingen. Ipv onderwijs te geven in allerlei niet relevante zaken die het oude systeem aan de beademing moet houden zouden we er goed aan doen, kinderen en hun ouders, te leren wat de korte- en langetermijn consequenties zijn van het eet- en leefpatroon wat gehandhaafd wordt.

  3 likes
 7. Je kunt je beter druk maken over Ritalin en aanverwante artikelen verplicht gesteld op lagere scholen, omdat de leerkrachten vinden dat ADHD aangepast medicijn gebruik verdient. Als je het over niet goed wijs zijn hebt, moet je je eens gaan afvragen, wat een kind onder de 12 jaar met een middel als Ritalin moet. ADHD is geen ziekte maar een verzinsel, een hyper actief kind wordt vaak veroorzaakt door de “goede” voeding die wij kopen in de supermarkt. Diegenen die dat voorschrijven moeten dat zelf eens gaan proberen. Een van de bijwerkingen is ; zomaar dood neervallen tijdens sporten of andere bezigheden. Kortom je droogt er niet goed van op en dan wordt er van de ouders verwacht, dat je dat je kind meegeeft bij zijn /haar lunchpakket.
  Kun je m.i. beter een blikje red bull meegeven; is minder gevaarlijk dan dat andere gore spul.

  2 likes
 8. Verbieden lijkt mij een prima oplossing, dan bedoel ik aan kinderen onder de 13 jaar.
  Als je ziet hoeveel van die jonge kids hier in de supermarkt Energy drank kopen dan denk ik niet dat elke ouder daar toezicht op kan houden. Het is gewoon een hype en die kids willen niet voor elkaar onder doen.

  2 likes
 9. Ik denk of ik weet zeker dat de mens hier eens anders naar moet gaan kijken!!

  Van wie zijn die merken en wat voor rol speelt die eigenaar in de wereld. Men moet toch eens in gaan zien dat alle rijken der aarde bij de geheime genootschappen zitten, anders kan je niet rijk zijn en laten hun jou rijkdom niet toe!!

  Dan moet je gaan denken wat voor rol deze drankjes in de samenleving spelen, LOS VAN DE NEGATIEVE MANIPULATIE waar vele zomaar zonder te denken in meegaan.

  Hoe kan een Oostenrijkse eigenaar van het merk Red Bull vliegwedstrijden houden en meerdere stallen in de F1 beheren met een blikje drinken? Zij die geld beheren kunnen veel meer als degene die er hard voor moeten werken.

  Spelen deze drankjes een rol in de frequentie waar we in leven!?

  Mij word wel verteld dat ik vaak veel te diep op zaken denk maar ik denk dat het absoluut nodig is om dat te doen. Ik denk dat het bij het bewust worden te maken heeft.

  2 likes
 10. jointjes roken is ook niet goed voor je gezondheid.
  En toch zal menigeen hier, aan de reacties te zien, er aardig wat van wegpaffen!

  Na mijn weten, was RedBull in NL zelfs verboden tot een jaar of 96 geloof ik. In Oostenrijk was het te krijgen, en daar namen we treetjes vol van mee naar NL! Gezond zal het spul niet zijn, lekker ook niet. Behalve met wodka uiteraard.
  Wat een onzin om te zeggen dat het onderdeel van “agenda 21” is. Je HOEFT het niet te kopen dat spul!
  waarom wordt ELK berichtje hier, ookal gaat het over normale weerfenomenen meteen aangegrepen als complot???!!! Hou daar eens mee op, maar dat zal wel door de wietjes komen. Daar wordt men paranoïde van!!

  1 likes
 11. Verbieden, leeftijdsgrens gaat zoals gewoonlijk te ver. Maar mensen mogen wel goed geinformeerd worden. Misschien moeten mogelijke bijwerkingen op de verpakking bij poducten die grote hoeveelheden van bepaalde stoffen erin hebben. Of een eenvoudig labeltje met drink op eigen risico of met mate. Hoewel met mate lastig is want 1 a 2 van die blikken per dag is eigenlijk al teveel. Heb (achteraf gezien) dat spul ook wel eens periodes veel gedronken, je slaappatroon wordt in de war gebracht (je wordt juist doodmoe), bij onregelmatig gebruik of stoppen komen ook ontwenningsverschijnselen om de hoek kijken zoals barstende koppijn, hartkloppingen en duizelingen terwijl je gewoon stil zit ook gehad. Maar het lullige is dat je dat soort dingen niet zomaar 1:1 met mekaar in verband brengt zeker als je denkt dat het wel meevalt die hoeveelheid die je ervan binnen krijgt want tussen nuttigen en gevolgen kunnen uren of zelfs dagen zitten met een soort ophopende werking. Het is ook nog eens licht verslavend.

  0 likes
 12. ja tuurlijk agenda 21 en ik ben lid van de 666 groepering voor onze machtige leider lucifer

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

viroloog

Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...