
Een belangrijk ingrediënt in knoflook is 100 keer effectiever als bestrijder van een darmbacterie dan antibiotica, zo blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse Washington State University.
Uit tests bleek dat het stofje diallylsulfide uitstekend in staat is om bacteriën te doden, ook wanneer deze worden beschermd door een slijmlaag (biofilm). Deze slijmlaag maakt de bacteriën zeer resistent tegen antibiotica. Niet alleen is de stof uit knoflook krachtiger dan antibiotica, hij werkt volgens de wetenschappers ook een stuk sneller.
De bacterie Campylobacter is één van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties. Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. De symptomen van de infectie zijn diarree, krampen, buikpijn en koorts. De bacterie veroorzaakt ook bijna een derde van de gevallen van een zeldzame verlammende aandoening genaamd syndroom van Guillain-Barré.
Eerder onderzoek toonde al aan dat diallylsulfide ook andere bacteriën kan bestrijden die voedselinfecties veroorzaken, waaronder Listeria en E.coli. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt.
Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Het heeft onder meer een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking. In Rusland wordt knoflook ook wel penicilline voor de armen genoemd.
Je onderbewustzijn is veel slimmer dan jij
Gele hesjes gaan meedoen aan de Europese verkiezingen. Hoe ver gaan ze het schoppen?
Onbekend signaal mogelijk afkomstig van buitenaardse beschaving
Nilüfer Gündogan noemt Pepijn van Houwelingen ‘hardcore fascist’: ‘Hopelijk mag je dit aan de rechter uitleggen’
UFO met S-vormige vinnen gefotografeerd boven Muiderslot
Wie runt onze overheid? De lange arm van Big Pharma
EM Drive: Gelekt rapport onthult dat ‘onmogelijke’ Star Trek-motor echt werkt
39-jarige Britse stervoetballer sterft op mysterieuze wijze
Europese boeren verenigen zich en gaan massaal naar Brussel ‘om de genadeklap uit te delen’