Homepagina » Gezondheid » “Koningsontbijt vol suiker en schadelijk voor strijd tegen kinderobesitas”
"Koningsontbijt vol suiker en schadelijk voor strijd tegen kinderobesitas"

“Koningsontbijt vol suiker en schadelijk voor strijd tegen kinderobesitas”

Vrijdag vindt de tweede editie van het Koningsontbijt plaats. Naar verwachting zullen hier 1,3 miljoen kinderen van 5400 basisscholen aan meedoen. Volgens voedselwaakhond Foodwatch is het een uitgelezen mogelijkheid voor voedselfabrikanten als Venz, Nutella en Calvé om reclame te maken voor hun veelal onverantwoorde producten.

Onder het mom van voorlichting dringen ze de scholen binnen, wat normaal gesproken volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen niet mag. “We moeten voorkomen dat bedrijven zich bezighouden met de voorlichting over gezonde voeding,” aldus Meike Rijksen van Foodwatch. “Zij hebben namelijk een fundamenteel ander belang dan educatie, namelijk klantenbinding. Uit ons onderzoek blijkt dat 85 procent van de kinderproducten in Nederlandse supermarkten onverantwoord is. Als de voedselindustrie het zo goed voor heeft met onze kinderen, laat ze daar dan iets aan veranderen. Deze industrie moet simpelweg uit onze scholen blijven.”

Het Koningsontbijt wordt gesponsord door supermarktketen Jumbo. Er mag vrijdag dan wel groente en fruit op tafel staan, maar het grootste deel van het broodbeleg is te zoet of te vet. Ook het Voedingscentrum verstrekt geen goedkeuring aan het ontbijt. Directeur Felix Cohen zei: “Wij noemen het een ongezond ontbijt dat schadelijk is voor de strijd tegen kinderobesitas. Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar ’s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker.”

Het Voedingscentrum heeft de afgelopen maanden meerdere gesprekken gehad met Jumbo over het ontbijt en de keten afgeraden om het op deze manier te doen. Scholen staan hoog op het verlanglijstje van voedselproducenten omdat kinderen een belangrijke doelgroep zijn. Ze beslaan drie verschillende markten: ze zijn zelf consumenten, ze beïnvloeden de gezinsaankopen op grote schaal en bedrijven zien in kinderen een langetermijnpotentieel.

[Foodwatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Huisheks schreef:

  Er is al zooooooo veel en zoooooooooo lang al over dit onderwerp geschreven en gepraat, dat je haast zo denken dat dit overbodige luxe is.

  Helaas, het tegendeel is het geval. Welke ouder geeft hieraan nog zijn goedkeuring en medewerking.
  Dit is toch achterhaald, kom op mensen.

  Zoveel voorlichting en dan toch in deze valkuil trappen, hoe dom ben je dan ?????

  10 likes
  • little rascal schreef:

   Domheid is het volgens mij niet, meer onwetendheid en te goed van vertrouwen.

   8 likes
   • Huisheks schreef:

    Onwetendheid is in dit geval echt middeleeuws, kom nou, overal vindt je voorlichting over het gebruik van suiker en hoe schadelijk dat is, zeker voor de kids.
    Te goed van vertrouwen ? In mijn optiek is het meer gemakzucht, maar ook daar valt over te discussiëren …….

    1 likes
    • little rascal schreef:

     Misschien moet je je eens verdiepen in de menselijke psychologie en dan bijvoorbeeld het autoritaire volgers type.

     Sommige mensen zijn gewoonweg niet in staat (in bepaalde omstandigheden) zelfstandige keuzes te maken.

     2 likes
 • Santos schreef:

  Nou én laat die kinderen toch ook eens mogen genieten van dat koningsontbijt met heerlijke dure merkartikelen. Die bemoeizucht in dit land, vreselijk.
  Ga maar eens gezond eten koken i.p.v kant en klare rommel.
  Laat mensen daar ook eens over nadenken, de winkels liggen vol met kant en klare maaltijden.
  Gezond en verantwoord eten, is ook af en toe wat lekkers, maar niet te vaak, maar dat weten mensen toch zelf wel?

  5 likes
  • edwin schreef:

   Ik vind het allemaal erg overdreven. Ik geef je groot gelijk.
   Een keer genieten moet kunnen. Koningsdag is tenslotte niet bedoeld om groentejunks te creëren dacht ik 🙂

   3 likes
   • Moondust schreef:

    De Koningsspelen zijn een gelegenheid om kinderen voor te lichten. Daar wordt geen gebruik van gemaakt waardoor ouders en kinderen worden bevestigd in hun al slechte voedingspatroon zijnde de norm. Dat kan je nu overdreven vinden, maar dit soort evenementen dragen bij aan bepaalde beeldvorming t.a.v. voeding. Mensen ervaren de link tussen voeding en gezondheid niet en negeren die daardoor, maar de commercieel ingegeven veranderingen van onze voeding in de afgelopen decennia zullen onherroepelijk leiden tot grote problemen in de zorg. Het is een kwestie van verder kijken dan je neus lang is. Ik hoor het zo vaak dat mensen zeggen: “Wat lekkers moet af en toe toch kunnen?”, maar daarmee verheerlijken ze dus snoepen en wordt “af en toe” al snel meermaal dagelijks. Westerlingen weigeren te erkennen dat ze suikerverslaafd zijn en ondanks dat we daar nu al de prijs voor betalen met alle degeneratieve ziekten die blijven toenemen, zal de bom een keer barsten. Maar dan zal waarschijnlijk nog steeds niet erkend worden dat het onze voedingkeuze is die ons de das omdoet.

    2 likes
    • Edwin schreef:

     Suiker is echter wel een brandstof. Ook al krijgt men er teveel van binnen. Ook in landen waar men het westerse voedsel niet gewend is komen ziekten voor.
     Ik zal mijn kinderen niet onthouden van af en toe genieten. Ze eten verder gezond en verantwoord en er is balans. Wat dat betreft kijk ik verder dan dat mijn neus lang is.

     De gojibessen, zoethout als tussendoortje enz. wil ik ze nog ff besparen. 😉

     2 likes
 • Sola schreef:

  @ Jan Willem. Mee eens. Bij mijn dochtertje op school hebben ze ook het gezamenlijke ontbijt, maar daarna gaan ze de hele ochtend spelletjes doen en hebben alle klassen een sponsorloop voor het goede doel. Haar klas (groep 3) loopt ook een half uur. En nee, niet slenteren, maar zoveel mogelijk rondjes maken in dat half uur. Dus die boterham met hagelslag wordt wel verbrand hoor.
  @ de rest. Wellicht niet verantwoord maar je kan je kind ook niet alles ontzeggen. En voordat er negatieve reacties komen: mijn kind eet wel verantwoord met veel fruit en verse groenten en alles wat nodig is. Maar een keer in de week is gewoon een makkelijke dag voor een frietje of iets dergelijks. Maar dan wel in combinatie met een salade bijvoorbeeld.

  10 likes
 • Peter schreef:

  Het is ochtend. Kijk ik even tijdens mijn ontbijt naar de tv, vandaag de dag. Onderwerp: het ontbijt voor kinderen als begin van de koningsspelen, een heerlijke dag. Inhoud: volkorenbrood, tomaatjes, komkommer en choco pasta, hagelslag. Leuk aangekleed allemaal.
  Nou dat hebben de moraalridders van het orgaan “Foodwatch” onderzocht. In het interview op tv staat een dame, Meike Rijksen, van ik denk rond de 30 jaar, ons te vertellen welk drama ons treft wanneer de kindertjes choco pasta eten. Heeeel onverantwoord!!!
  Is dit om te janken dan!!
  Wat is de reden dat we dit ontbijt invoeren…. juist om alle kinderen te laten genieten van een ontbijt, wat sommige, zeker 10% geeneens kunnen iedere ochtend!
  Aan deze jonge moraal prinses zou ik zeggen ” ga eens tellen hoeveel kinderen er überhaupt geen ontbijt krijgen in Nederland. Al jouw voorgangers hebben ook zoet gegeten vroeger.
  En jij dame??
  Stond jouw pappie iedere ochtend met een komkommertje je op te wachten aan tafel?
  Teveel is niet goed…. ok kinder obesitas en suikerziekten etc. is een uitdaging…. maar om dat op deze wijze te doen en een feest voor kinderen weer eens op zijn Hollands de grond in te boren…
  KOM OP ZEG!

  Ga iets nuttigs doen en laat kinderen genieten mens!

  8 likes
 • Kalki schreef:

  Wat een zielig gedoe allemaal, als dit koningsontbijt dan toch doorgang moet vinden, dan maar wachten tot de koning is afgetreden.

  6 likes
 • Jan Willem schreef:

  ´s Ochtends mag met wel wat suikerhoudende producten gebruiken als je een sportieve of fysieke zware dag voor de boeg hebt. Een beetje pindakaas of jam en hagelslag mag er dan best op. Deze suikers zullen dan ook als eerste weer verbranden.
  Voor een kantoorbaan of een normale schooldag moet je je voedingspatroon aanpassen. De snacks tussendoor zijn in veel gevallen de boosdoener.

  3 likes
  • Moondust schreef:

   De boosdoener is dat mensen te weinig voedingsstoffen eten en teveel vulling (lege koolhydraten). Al het supermarktvoedsel heeft fors minder nutriënten dan onze voorouders aten. En onze genen zijn dezelfde genen als van onze voorouders. De ellende in de zorg is over 20-30 jaar niet te overzien, amar dan is het te laat.

   2 likes
 • Talitha schreef:

  GEZEUR!!!!

  2 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Deze gesubsidieerde groepjes die puur leven op belastinggeld hebben veel te veel macht (en geld) gekregen. Hele generaties zijn opgegroeid met een boterham met chocopasta of pindakaas. Er is helemaal niets mis mee om zo je dag te beginnen.

  En dan te bedenken dat de bemoeienis met wat kinderen eten in de ochtend is begonnen, omdat hele groepen kinderen op school kwamen zonder eerst een ontbijt te hebben gehad.

  En dan het geklaag van de oop belastingcenten levende actiegroepjes, dat de sponsor zo de scholen binnendringt, apart dat deze belastingbedelaars, nooit klagen, wanneer Greenpies weer eens desinformatie komt verspreiden om via de kinderen in de portemonnee van de ouders te kunnen graaien, terwijl de sponsor van deze actie daadwerkelijk iets bijdraagt uit eigen zak, ipv te komen bietsen om geld om zo elke vooruitgang te kunnen bestrijden, met leugens en fabels.

  Dit is het perfecte voorbeeld waarom elke vorm van subsidie moet worden gestopt, indien er een noodzaak is voor hun bestaan, doneren de mensen graag geld.

  2 likes
 • x

  Check Also

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  voedingscentrum

  Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

  Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

  >