Gezondheid

“Koningsontbijt vol suiker en schadelijk voor strijd tegen kinderobesitas”

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vrijdag vindt de tweede editie van het Koningsontbijt plaats. Naar verwachting zullen hier 1,3 miljoen kinderen van 5400 basisscholen aan meedoen. Volgens voedselwaakhond Foodwatch is het een uitgelezen mogelijkheid voor voedselfabrikanten als Venz, Nutella en Calvé om reclame te maken voor hun veelal onverantwoorde producten.

Onder het mom van voorlichting dringen ze de scholen binnen, wat normaal gesproken volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen niet mag. “We moeten voorkomen dat bedrijven zich bezighouden met de voorlichting over gezonde voeding,” aldus Meike Rijksen van Foodwatch. “Zij hebben namelijk een fundamenteel ander belang dan educatie, namelijk klantenbinding. Uit ons onderzoek blijkt dat 85 procent van de kinderproducten in Nederlandse supermarkten onverantwoord is. Als de voedselindustrie het zo goed voor heeft met onze kinderen, laat ze daar dan iets aan veranderen. Deze industrie moet simpelweg uit onze scholen blijven.”

Het Koningsontbijt wordt gesponsord door supermarktketen Jumbo. Er mag vrijdag dan wel groente en fruit op tafel staan, maar het grootste deel van het broodbeleg is te zoet of te vet. Ook het Voedingscentrum verstrekt geen goedkeuring aan het ontbijt. Directeur Felix Cohen zei: “Wij noemen het een ongezond ontbijt dat schadelijk is voor de strijd tegen kinderobesitas. Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar ’s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker.”

Het Voedingscentrum heeft de afgelopen maanden meerdere gesprekken gehad met Jumbo over het ontbijt en de keten afgeraden om het op deze manier te doen. Scholen staan hoog op het verlanglijstje van voedselproducenten omdat kinderen een belangrijke doelgroep zijn. Ze beslaan drie verschillende markten: ze zijn zelf consumenten, ze beïnvloeden de gezinsaankopen op grote schaal en bedrijven zien in kinderen een langetermijnpotentieel.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
8 jaren geleden

Er is al zooooooo veel en zoooooooooo lang al over dit onderwerp geschreven en gepraat, dat je haast zo denken dat dit overbodige luxe is.

Helaas, het tegendeel is het geval. Welke ouder geeft hieraan nog zijn goedkeuring en medewerking.
Dit is toch achterhaald, kom op mensen.

Zoveel voorlichting en dan toch in deze valkuil trappen, hoe dom ben je dan ?????

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Wat een zielig gedoe allemaal, als dit koningsontbijt dan toch doorgang moet vinden, dan maar wachten tot de koning is afgetreden.

Jan Willem
Jan Willem
8 jaren geleden

´s Ochtends mag met wel wat suikerhoudende producten gebruiken als je een sportieve of fysieke zware dag voor de boeg hebt. Een beetje pindakaas of jam en hagelslag mag er dan best op. Deze suikers zullen dan ook als eerste weer verbranden.
Voor een kantoorbaan of een normale schooldag moet je je voedingspatroon aanpassen. De snacks tussendoor zijn in veel gevallen de boosdoener.

Sola
Sola
8 jaren geleden

@ Jan Willem. Mee eens. Bij mijn dochtertje op school hebben ze ook het gezamenlijke ontbijt, maar daarna gaan ze de hele ochtend spelletjes doen en hebben alle klassen een sponsorloop voor het goede doel. Haar klas (groep 3) loopt ook een half uur. En nee, niet slenteren, maar zoveel mogelijk rondjes maken in dat half uur. Dus die boterham met hagelslag wordt wel verbrand hoor.
@ de rest. Wellicht niet verantwoord maar je kan je kind ook niet alles ontzeggen. En voordat er negatieve reacties komen: mijn kind eet wel verantwoord met veel fruit en verse groenten en alles wat nodig is. Maar een keer in de week is gewoon een makkelijke dag voor een frietje of iets dergelijks. Maar dan wel in combinatie met een salade bijvoorbeeld.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x