Homepagina » Binnenland » Koninklijk rijtuigenpark kost miljoenen
Koninklijk rijtuigenpark kost belastingbetaler miljoenen

Koninklijk rijtuigenpark kost miljoenen

De paarden, rijtuigen en auto’s van het Koninklijk Huis kosten de Staat ieder jaar 2 tot 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In 2010 werd ruim 2,6 miljoen miljoen euro betaald voor de instandhouding van het rijtuigenpark, een jaar later 2,3 miljoen euro.

De cijfers over de functionele uitgaven van de Oranjes zijn vrijgegeven door het ministerie van Algemene Zaken. De stukken waren tot dusver vertrouwelijk. Ook de Tweede Kamer kreeg geen inzage.

Fors hoger

Waar het geld aan wordt besteed is onduidelijk. Het ministerie wil geen specificaties geven van kosten van staatsbezoeken. De openbaarmaking zou volgens het ministerie de ruimte van de koningin inperken.

De kosten voor het rijtuigenpark liggen fors hoger dan eerder werd aangegeven. In 2009 werd in een specificatie nog gesproken over een bedrag van in totaal 1,7 miljoen euro voor auto’s en luchtvaartzaken, de koninklijke trein en paarden en rijtuigen.

Belastinggeld

RTL Nieuws overweegt opnieuw naar de rechter te stappen. “Het ziet ernaar uit dat er bij het ministerie van premier Rutte meer bekend is dan we tot dusver mochten weten,” zei adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. “Omdat het gaat om de besteding van belastinggeld, denken we dat we een sterke zaak hebben als we hiermee naar de rechter gaan.”

Afgelopen jaar ontstond nog ophef over de hoge onderhoudskosten van de Groene Draeck, het privéjacht van de koningin, en de vliegkosten van de koninklijke familie.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. Nou dat kan wel wat minder zeg, 2,5 miljoen voor een hoop schroot voor mensen die weinig uitvoeren. Laat ze eens wat vaker de fiets pakken zoals Juliana ook deed een een paar rijtuigen minder kan vast ook wel. Echt de hoogste tijd dat het koningshuis word gemoderniseerd en als het aan mij lag zelfs afgeschaft.

  0 likes
 2. Weg met het koningshuis!

  0 likes
 3. De jaarkosten van wat Bea en haar troep graag “het Koninklijk Huis” noemt, zijn vele malen hoger dan slechts de kosten van het bewegend materiaal. Met dat Markie Rutte ook nog niet wil opgeven wat er nou precies betaald wordt met de ca 2,5 miljoen Euro dat het bewegend materiaal per jaar zou kosten; zodat de werkelijke kosten wel weer eens veel hoger zullen zijn.
  Een voorzichtige schatting komt uit op een kostenpost van ca 300 miljoen Euro per jaar dat genoemd “KoninklijkHuis” ons Nederlanders kost.

  0 likes
 4. Stel dat Alexander geen aanspraak maakt op de troon als Beatrix besluit af te treden, dat zal pas echte reuring geven:-)

  0 likes
 5. [quote name=”Plien”]Stel dat Alexander geen aanspraak maakt op de troon als Beatrix besluit af te treden, dat zal pas echte reuring geven:-)[/quote]

  hahahaaha dat zou wat zijn nietwaar? we zouden kunnen meemaken dat zij gesmeekt worden om toch maar aan te blijven hihihi

  0 likes
 6. Vorig jaar bij het progamma de rekenkamer van wat kost ons koninghuis, hebben ze brekend dat alles met elkaar, salaris, onderhoud en politie enz enz ons per jaar 80 miljoen kost.Verdeel dit onder het volk want dit geld is van ons

  0 likes
 7. En dat terwijl een fors deel van hun onderdanen moeten rondkomen van de voedselbank…
  Vieze gore satanisten….

  0 likes
 8. niks ‘staat’, HET VOLK! het kost HET VOLK veel te veel centen en rupsje nooitgenoeg, dat lelijke wapen- en drugs smokkelende milieuvervuilende oude kreng, lacht ons doodleuk recht in het gezicht uit! weg met die nazi’s in cognito en de huichelaars die hun hielen likken. dat ze eerst maar eens dna afstaan, daarna zien we wel verder.

  0 likes
 9. Ik zal wel iets missen, maar wat is nu de spirituele boodschap in dit geheel????????
  beetje misplaatst op de Niburu site!!!!

  0 likes
 10. [quote name=”Sandra”]Vorig jaar bij het progamma de rekenkamer van wat kost ons koninghuis, hebben ze brekend dat alles met elkaar, salaris, onderhoud en politie enz enz ons per jaar 80 miljoen kost.Verdeel dit onder het volk want dit geld is van ons[/quote]

  ja dan heb je er 3 euro bij per inwoner,per jaar dan,al ben ik ook niet voor het koningshuis,mag gelijk afgeschaft worden.

  0 likes
 11. Akkoord, misschien zijn het in de grond symphatieke mensen. Wij, het volk, moet het systeem beeindigen in de eerste plaats door de mensen aan te pakken die enthousiast gaan kijken als zo’n koninklijke koets zich op straat vertoont.

  0 likes
 12. RTL dit had je kunnen weten.2.5 miljoen voor wat zoetpraters en lintjeknippers.HET BILDENBERGER ZOOTJE.

  0 likes
 13. Wij hebben de ferraries van prins bernard ook allemaal betaald.
  Allemaal auto,s waar nu nog steeds bijna geen kilometer mee is gereden, gewoon voor de heb.
  Helaas is er volgens mij de grootste groep nederlanders voor deze belasting zuigers en staan nog massaal langs de weg met hun vlaggetjes.

  0 likes
 14. [quote name=”Aurelia”]Ik zal wel iets missen, maar wat is nu de spirituele boodschap in dit geheel????????
  beetje misplaatst op de Niburu site!!!![/quote]

  Oh moet elke boodschap van u door een soort “spirituele censuurraad van fanatieke new agers” alvorens goedgekeurd te worden ?? Het mag vooral niet te aards zijn. Het moet wel de farce van 5 d ophouden. De 5 d droom die new agers krampachtig in stand pogen te houden terwijl ze donders geod weten dat het ene farce is die op 21 december aan diggelen geslagen.

  0 likes
 15. Een gepantserde auto kost ongeveer 2 a 3 ton dus dat is niet zo gek.

  0 likes
 16. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Aurelia”]Ik zal wel iets missen, maar wat is nu de spirituele boodschap in dit geheel????????
  beetje misplaatst op de Niburu site!!!![/quote]

  Oh moet elke boodschap van u door een soort “spirituele censuurraad van fanatieke new agers” alvorens goedgekeurd te worden ?? Het mag vooral niet te aards zijn. Het moet wel de farce van 5 d ophouden. De 5 d droom die new agers krampachtig in stand pogen te houden terwijl ze donders geod weten dat het ene farce is die op 21 december aan diggelen geslagen.[/quote]

  Ja dat zou wel een hoop discussie gaan geven; wat is dan spiritueel en wat niet 😉

  0 likes
 17. Terug naar de Republiek der Nederlanden!

  0 likes
 18. Als je gaat nakijken ga je zien dat ze niet eens van de familie Oranje zijn.

  We hebben dus Bastaarden als troonzitters.

  0 likes
 19. [quote name=”Eden”]Terug naar de Republiek der Nederlanden![/quote]
  Dat maakt toch ook allemaal geen drol uit! President, Koning, Keizer, whatever… ze kosten allemaal geld, ze hebben alleen een andere naam.

  Het koningshuis mag van mij best blijven, maar ze bulken van de poen, dus laat ze hun eigen geld eerst maar gebruiken i.p.v. Nederlands belastinggeld te verpatsen!

  0 likes
 20. [quote name=”Pascal”]Als je gaat nakijken ga je zien dat ze niet eens van de familie Oranje zijn.

  We hebben dus Bastaarden als troonzitters.[/quote]

  yup geen directe nazaten van Willem van Oranje maar 4e graad of lager geplaatste familie. (achter neven en nichten) troon afstand in 1940 en daarmee de grondwet overtreden. en nog een aantal zaken.

  ze weigeren DNA tests dus ze weten donders goed dat zij eigenlijk niet meer kunnen zijn dan gewone jantjes die een petje dragen en ‘s ochtends op de fiets naar de fabriek toegaan om daar 8 uur te werken.

  leve de republiek (al vind ik dat ook niet echt het je dat

  0 likes
 21. Ik vind het koningshuis wel charmant maar voor mij heeft het koningshuis geen relevante betekenis. Voor mij is Beatrix een mens zoals ik. Dat zij en haar familie door overerving een bijna onaantastbare positie verwerven vind ik verwerpelijk.
  Dat zij niet behoeven te bezuinigen reken ik de politiek aan.
  Ik vind dat dit soort poppenkast, net zoals het Vaticaan, in madurodam thuis horen. Of in Madam Tussauds.

  0 likes
 22. Ik vraag me af waar de kielhaler is

  0 likes
 23. Het koningshuis zal gewoon langzaam uitdoven, het heeft steeds minder waarde voor de maatschappij.

  Na Alexander zal het wel een keer klaar zijn toch?

  0 likes
 24. Kielhalen, die rij en vliegtuigen! En afzetten die belasting verslinders, of beter nog, uitzetten naar hun land van herkomst, bij twijfel gewoon een land uit het volkslied kiezen.

  0 likes
 25. Ik geloof niet in blauw bloed meer in duivels die zich zelf koning hebben gekroond. tijdens de wo2 was beatrix haar moeder gevlucht naar engeland en haar kinderen liet ze alleen.
  Ze zijn niks meer dan een stelletje oplichters maar neders slikken alles want we houden wel van een sprookje.

  0 likes
 26. Hm goede manier om zwart geld te doen verdoezelen. Maar daar doen zij niet aan natuurlijk, dat schip kost hen al absurd veel per jaar wat dus niet kan, het schip is al gekocht en men moet het onderhouden.
  Rekensommen kloppen dus niet.

  0 likes
 27. Mijn rijtuigenpark is gestationeerd in mijn schuurtje.. een fietsje die NIETS kost, alleen af en toe nieuwe bandjes en wat olie.. dat is mijn koets en daar doe ik alles op!
  Verleden jaar is mijn mooie Koga M gejat.. dus ik moest wel een flinke stap terug.. en tja.. wat zou dat vreselijk zijn als onze Oranjes dat zouden meemaken.
  WEG met al die decadente muppetshows in NL!
  Als ik die gouden koets al zie moet ik spontaan kotsen en schaam me voor dit geheel.
  De Groene Draak werd/wordt? onderhouden uit geld van Defensie.. ook zo een vaag verhaal.. kortom : er IS veel MISPOES is dit land.
  Crisis.. bezuinigen.. teugels aanspannen, zoet na zuur ( zo gezegd – NIET gedaan : woorden van Harry Potter)
  Toveren is mijn werkwoord voor 2013 waar het aan komt op GELOVEN in deze oneerlijkheid!

  0 likes
 28. Ronald Soeverein Men

  Dit hele onderhoud komt inderdaad uit de pot algemene zaken en wordt dus door de belastingbetaler betaald. Nu is het eventjes in net nieuws en iedereen spreekt er schande van en over max. 2 maanden is iedereen het weer vergeten en gaat deze oranjekliek vrolijk verder, inclusief het onderhoud aan het zeilbootje, het treintje etc. Feitelijk is het echter ook uw eigendom want wij betalen ervoor dus ga ik maar eens een staats-limo reserveren voor mijn vakantie-midweek en/of het vliegtuig en dan mag Alex de piloot zijn. Misschien wilt u binnenkort voor een trouwpartijtje wel de koets reserveren u betaald er toch voor dus waarom niet, wat let u en ons, het is gemeenschapsgeld wat er aan besteed wordt, nietwaar???

  0 likes
 29. Bea mag best wat kosten, tenslotte is haar merknaam goed voor 4 a 5 miljard en dat doet geen president haar ook na!
  http://www.nuzakelijk.nl/algemeen/2257298/merk-beatrix-benadert-waarde-miljardenmerk-heineken.html

  Bij de Groene Draeck, waren het ambtenaren die familieleden-vrienden de boot lieten opknappen en die schreven rekeningen waarvan we een gouden Draeck hadden kunnen laten maken. Ik geloof dat het ook zo met veel andere zaken rond het koningshuis gaat. Het zal best goedkoper kunnen, maar is dat ook niet zo met veel zaken waar mensen over gemeenschapsgeld beslissen!

  0 likes
 30. Discriminatie ten top , ze betaald geen belasting waarom niet ?!!

  En als Klap op de vuurpijl ook nog lid van de Bildenbergroep zijn .

  Opdoeken dat koningshuis.

  0 likes
 31. @lightworker, Beatrix hoeft geen belasting te betalen omdat ze volgens mij soeverein is. Dat kun jij ook worden (zie http://www.ikclaimmijnnaam.nl), dan bepaal jezelf hoeveel belasting je wilt betalen.

  0 likes
 32. Ik weet niet of iemand dit nog leest…

  Maar ik hoorde net op het journaal, ”de koningin is in oliestaatje Brunei, en ziet kansen”

  Ik moest een beetje lachen, de koningin wil nog even laten zien dat ze nog enig nut heeft zeker.

  Hoe lang moeten zie dit nog volhouden, het wordt een beetje een trieste vertoning.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Frans Timmermans

Hoe de zoon van Frans Timmermans ‘papa’s vernietigende agenda uitvoert’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde onlangs zijn ambitieuze ...

mh17

Nieuwste onthullingen MH17 desastreus voor Rutte. Volg de ontknoping

Dat het Nederlandse onderzoek naar de MH17-ramp ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.