Homepagina » Natuur en Milieu » Kouderecord en veel verse sneeuw op Groenland. Hoe kunnen de media zich zo belachelijk maken?
Kouderecord en veel verse sneeuw op Groenland. Hoe kunnen de media zich zo belachelijk maken?

Kouderecord en veel verse sneeuw op Groenland. Hoe kunnen de media zich zo belachelijk maken?

Als we niets doen, verdwijnt de hele Groenlandse ijskap. Groenland smelt. De ijskap van Groenland kalft in hoog tempo af. Zomaar een greep uit de berichten die recentelijk in de media zijn verschenen. Maar hoe zit het nu echt?

Drie klimaatwetenschappers van het Deense meteorologische instituut hebben de proef op de som genomen.

Het verschil tussen de jaarlijkse sneeuwval op een ijskap en de som van het smelten en het dumpen wordt een massabudget genoemd.

Op vijf na hoogste waarde ooit

De wetenschappers keken specifiek naar het ‘surface mass budget’ (SMB). Met behulp van meerdere modellen hebben zij berekend dat het SMB dit jaar uitkomt op 517 miljard ton, bijna 150 miljard ton meer dan het gemiddelde van 1981-2010.

Het is bovendien de op vijf na hoogste waarde ooit gemeten.

De onderzoekers benadrukken dat ze nog wachten op gegevens aan de hand waarvan ze het totale massabudget kunnen berekenen, waarbij rekening wordt gehouden met afkalving en het smelten van ijs aan de basis van de kap.

Maar ze denken dat het totale massabudget net als vorig jaar zal uitkomen op nul of bijna nul.

Nieuw record

Tussen 2003 en 2011 verloor de Groenlandse ijskap nog ongeveer 234 miljard ton per jaar.

“Dit laat zien dat het massabudget van de ijskap in hoge mate afhankelijk is van regionale klimaatschommelingen en specifieke weerpatronen,” klonk het.

De hoeveelheid sneeuw gedurende de winter van 2017-18 lag rond het langetermijngemiddelde.

Normaal gesproken begint het smeltseizoen in mei, maar het was een relatief koude maand, aldus de klimaatwetenschappers. Summit Station zette zelfs een nieuw record neer voor deze maand: op 9 mei werd het er -46,3 graden Celsius.

Remmende werking

De late sneeuwval begin juni had daarnaast een remmende werking op het smeltproces.

Ook begin juli viel er verse sneeuw in grote delen van Zuid-Groenland, waardoor de sneeuw op het oppervlak weer werd aangevuld.

Verse sneeuw gaat het smelten tegen omdat in vergelijking met donkere, oude sneeuw veel zonlicht wordt weerkaatst.

Normaal gesproken smelt de sneeuw op Groenland sneller terwijl de donkere sneeuw wordt blootgesteld aan zonlicht.

Maar deze zomer hebben de vele sneeuwbuien de hoeveelheid sneeuw meerdere keren aangevuld, merkten de wetenschappers op.

Niks van waar

Hoewel het grootste gedeelte van het noordelijk halfrond kreunde onder een recordhitte, beleefde Groenland een relatief koele en sneeuwrijke winter.

De zomer eindige daar met een enorme sneeuwstorm die een grote hoeveelheid sneeuw op de ijskap dumpte.

Dit patroon staat bekend als de North Atlantic Oscillation (NAO). Als het relatief warm is in het midden en noorden van Europa, is het in het westen van Groenland kouder dan normaal, en andersom.

Als we niets doen, verdwijnt de hele Groenlandse ijskap? Groenland smelt? De ijskap van Groenland kalft in hoog tempo af? Niks van waar dus.

[Carbon Brief]


Vond je dit artikel belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

55 reacties

 1. Ooit, miljoenen/duizenden/honderden jaren geleden, moet Groenland groen zijn geweest, hoe anders is de naam groen land te verklaren?

  De mens moet oppassen dat de zogenaamde klimaatverandering niet omslaat naar een langdurige koudeperiode i.p.v. de voorspelde warmteperiode.

  De zon, de kosmos, de aarde zijn alleen in staat voor grote veranderingen te zorgen in het klimaat, de mens, de vlooien op deze planeet stellen bij de veranderingen, die al miljoenen jaren plaatsvinden, nul procent voor.

  De planeet en het veranderen van het klimaat zijn dermate krachtig dat de mens daar niets tegen uit kan richten, noch bij het veranderen in negatieve of positieve zin.

  37 likes
  • Ja, er is geen enkele reden om het met betrekking tot dit onderwerp beter te willen doen als dat het nu is.
   Gewoon overal tegen aanschoppen dat maakt de mensheid.

   13 likes
   • @Zonnemax

    Alles ongefundeerd maar slikken en geloven dat een aantal witte jassen met wat exclusief vakjargon en een CO2 obsessie de rest van de wereld voor hun geldschieters eventjes komen vertellen wat deze waanzin de burgers gaat kosten waarmee zogenaamd de thermostaat naar beneden kan worden gedraaid. Waar de planeet en het klimaat uiteindelijk gwn d’r eigen gang gaan en maling hebben alles en iedereen.

    18 likes
    • Ja, ja, de verlichte geesten der wetenschap die ooit een hetze startten tegen echte boter en eieren, 50 jaar later komt de wetenschap daar weer van terug. Het is maar net waar men de publieke opinie wil hebben om kassa te maken. Over 50 jaar praat de wetenschap over het klimaat geen poep meer en ligt de zaak opeens compleet anders, maar heeft het tuig van nu en miljoenen goedgelovige volgelingen wel ervoor gezorgd dat er duizenden miljarden in een leugen werd/wordt gestopt.

     Als de mens werkelijk overtuigd is van het drama CO2, dan moet men af van olie, maar waarom stapt men daar niet van af? Omdat het zo heerlijk veel geld oplevert (olie kartels) en daarop heerlijk de hele CO2 roof aansluit (milieukartel). Het één houdt het ander zo heerlijk in stand en kan er van twee kanten blijvend worden geroofd.

     Er zijn schier veel mogelijkheden om het anders aan te pakken, maar kiest de ‘wetenschap’ met de industrie toch iedere keer weer de meest dure en onmogelijke oplossing. Het is alles te doen om de poen en daar past een gedegen oplossing niet bij. Hetzelfde gebeurt bij de farmaceutische industrie die mensen constant ziek trachten te houden.

     Het hele CO2 project is één grote en doortrapte leugen. En de zoete schaapjes vreten het voor zoete koek en betalen er gretig voor. De hele wereld is compleet zwaar geestelijk gestoord geworden!

     16 likes
     • …..Het klimaat zogenaamd redden kost de burger altijd geld waar er genoeg oplossingen zijn te bedenken die de burgers niets kost of heel weinig of zelfs geld kan opleveren.

      Vreemd, altijd worden er oplossingen aangedragen die geld kosten. Het liefst héél veel geld. Klimaatverandering is een vorm van belasting geworden, is een vorm van roof, afpersing en oplichting op mondiaal grote vorm.

      Het doet ook ergens denken aan het industrieel militair complex die altijd er voor zal zorgen dat er ergens een vijand is.

      12 likes
   • Yup…

    Belazer de Massa dan Rinkelt de Kassa!!

    Laat die 99% Sukkels maar betalen, zet ik de CO2 kraan nog wat verder open 😉

    21 likes
  • [… moet Groenland groen zijn geweest, hoe anders is de naam groen land te verklaren? ]

   Gewoon leugenachtige marketing om Vikingers over te halen in het onbekende te gaan pionieren.

   14 likes
  • Precies zo is het @weg met ons, daar komt nog bij det de koudere tijden uit de historie de meest barre en armoedige tijden waren voor de mens en de warme de beste, overvloedige en aangename tijden. En juist daar willen ze ons nu verschrikkelijke angsten over aanjagen. Misselijkmakende misleiding en geldklopperij is het, meer echt niet.

   18 likes
  • Denk niet ,dat wij dit op onze nationale beeldbuis te zien en te horen krijgen.
   Hoor en wederhoor zal door onze voorgeprogrameerde g.hiemstra niet totde mogelijkheden behoren.

   10 likes
  • De naam Groenland was één van de eerste marketingtechnieken ooit. De Vikingen probeerden hun landgenoten aan te sporen tot emigratie naar dat koude, verre land. Door het Groenland te noemen, hoopten zij dat zou klinken als een aantrekkelijke woonplek terwijl het in werkelijkheid een barre koude ijsvlakte was, bevolkt door zeeleeuwen en ijsberen. Zo zie ja maar, fake news is van alle tijden;-)

   3 likes
  • waar de naam groenland vandaan komt heeft niks te maken met dat het groen was maar om het groenland te noemen was het een goed land om te naar te emigreren met veel groene gebieden

   1 likes
  • ´weg met ons´
   Echter, ´de vlooien´ moeten aan het werk gehouden worden. Als een overheid z´n volk niet aan het werk kan houden, moet diezelfde overheid overgaan op ´basisloon´!! Dus dan maar angst en schuld aanpraten/kweken!!

   1 likes
 2. Bloed hete zomer (38 graden). Orkaan in Portugal. De Rijn historisch laag water. Zomer tot half oktober (27 graden).
  Over 50 jaar kan je je kop in het woestijnzand steken.

  Maar even zonder gekheid:

  Er komt een tijd dat er een orkaan voor de kust ligt tijdens spring tij.
  Het water wordt dan nog eens 4 meter hoger gestuwd (= 580cm) en er valt landinwaarts een een giga berg regen, die niet weg kan.

  En het water staat in Utrecht tot aan de kadetten.

  Ik denk dat dan zelfs de meest doorgewinterde “kimaatsveranderingsontkenner” op zijn minst even opkijkt.

  19 likes
  • @El Trueporino

   Klimaatverandering is een natuurlijk fenomeen, de mens kan dat wel ontkennen en angst voor hel en verdoemenis preken en deze afkopen met duizenden miljarden euro’s, maar de natuurlijke
   klimaatveranderingen zijn al miljoenen jaren aanwezig, ook toen er geen sterveling op aarde leefde.

   Ooit kon men met droge voetjes naar Engeland lopen waar nu de zee ligt, ooit lag er een ijsplaat over half Nederland (ijstijd), ooit was het groen daar waar nu de Sahara ligt, ooit stonden grote delen van de wereld onder water, ooit was de aarde bedekt met ijs en koud, dan weer een bakoven en droog en dor.

   25 likes
   • @ Weg met ons,

    Ik was van de zomer ergens in de bergen, op zo,n 1200meter hoog. Daar waren fossielen te zien van zeedieren.
    Dus ja, het kan verkeren, helemaal met je eens. Maar waarom dan de nadruk leggen op het weer op Groenland. daar mee ontken je toch de verandering. Er zullen steeds meer extremen zijn.

    Het zou volgens mij ook zo maar kunnen, dat wij, de huidige verandering in gang hebben gebracht.
    Wij brengen als sinds de industriële revolutie Terragantische hoeveelheden fossiele brandstoffen in de lucht.

    Zo maar een gedachte:

    De aarde had Co2 netjes opgeslagen als onderdeel van: De aarde geschikt maken voor mensen.
    Niet dat je deze verandering nog kan stoppen, maar je kan niet zeggen dat we niet een beetje
    komeet achtig bezig geweest zijn.

    Kijk alleen al naar het milieu beleid van Trump.

    Gelukkig heeft hij een warme glimlach en een mooie vrouw.
    Ook heeft hij lieve kinderen waar aan je kan zien dat hij een hele goede staatsman is. Hij wil America weer great maken, daar voor moet hij wel eerst de aarde bij de Marianentrog pakken.

    Trump houd daar nu eenmaal van….

    Ik houd ook wel van een beetje verandering, maar ga niet zeggen dat wij geen aandeel hebben in de huidige omslag.

    10 likes
    • @El Trueporino

     …..”ga niet zeggen dat wij geen aandeel hebben in de huidige omslag”…

     Kun jij of wie dan ook maar knalhard bewijzen dat er werkelijk een omslag is en evenzo dat door de mens globaal het klimaat verandert?

     De grote zorg zou meer richting wereldwijde ontbossing moeten gaan, waardoor het zelfreinigend vermogen wellicht wordt beïnvloed en het weer, temperatuur of luchtstromingen kunnen veranderen.

     Of ontbossing ook werkelijk effect heeft op het klimaat valt evenzo niet te bewijzen, hooguit kan men aantonen dat er in dergelijke gebieden minder regen valt of de temperatuur in deze gebieden veranderd.

     9 likes
     • @weg met ons,

      Ik vind bij voorbeeld de smeltende permafrost en het verdwijnen van gletsjers. wel een soort van van keihard bewijs.

      Ook dat hele gebieden in Spanje zo droog zijn geworden als een woestijn, en ook in Arabische landen waar de droogte zo,n groot probleem is geworden dat mensen daar weg trekken is nogal stevig bewijs.

      De wereld wijde ontbossing heeft daar zeker aan bij gedragen want waar bossen zijn valt meer regen. Zo kan ook een stadse bebouwing voor een soortregenwoud effect zorgen. En dus voor een klimaatverandering.

      Neem daar bij ook eens de ozonlaag met zijn openingen door van alles en nog wat. Ik woon aan de kust, je ziet over zee duidelijk een gele laag hangen. Die is niet van de laatste paar jaar en dat heeft invloed.

      Dat wil niet weg dat de omslag die wel degelijk gaande is niet uitgebuit wordt, zoals alles waar mee geld verdient kan worden. Maar ik ga de feiten niet ontkennen om alleen een punt te maken.

      5 likes
     • @El Trueporino

      Duidelijk, maar heb van jou geen bewijs gekregen dat de EVENTUELE globale klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt en er niet één is van een zoveelste cyclus is die al miljoenen jaren op aarde aanwezig is. Opwarmen-afkoelen was er altijd al in een never ending story.

      Ontbossing en inderdaad steden hebben invloed oo het weer. De oplossing is, onmiddellijk stoppen met ontbossing, lijkt mij evident belangrijk, maar nu komt het cynisme, en ook het afbreken van steden en een verplichting tot vasectomie en euthanasie van alles ouder dan 45 jaar.

      3 likes
     • Keihard persoonlijk bewijs van klimaatverandering?
      Alle groen vorig jaar uit de tuin gehaald. Resultaat, een keiharde bodem met veel wateroverlast, waar nu alleen nog onkruid groeit, naast allerlei ongedierte ipv vlinders.

      1 likes
    • [ … op zo,n 1200meter hoog. Daar waren fossielen te zien van zeedieren.]

     Dat heeft niets met klimaatverandering te maken maar met tektoniek die een stuk zeebodem naar 1200 meter hoogte heeft gestuwd.
     Er is op aarde echt niet genoeg water, ook niet inclusief gletsjers, om het zeeniveau naar 1200 meter hoogte te krijgen.

     8 likes
  • Het is niet te ontkennen dat er veranderingen bezig zijn op klimaat gebied maar de grote vraag is kunnen wij daar als mens iets aan doen of veranderen, zijn wij mensen op deze wereld de grote boosdoeners en zijn wij in staat om het klimaat te doen laten veranderen. Of zijn wij mensen de grote verwoesterraar van deze mooie wereld, Maar dat heeft niks met klimaat verandering te maken.

   4 likes
 3. …..”Vroeger werden er kachels gebruikt in de kassen waarvan de uitlaatgassen direct in de kas kwamen. Men ontdekte dat planten ineens beter gingen groeien.
  Veel later ontdekten men dat het kwam door het co2 gas uit de kachels, co2 is zuurstof voor de plantjes.
  Tegenwoordig laat men computergestuurd co2 gas in de kas lopen voor een betere en vooral snellere groei van de planten’…..

  10 likes
  • In een kas kun je met CO2 sneller laten groeien maar alleen omdat je ook de voedingsstoffen in grotere hoeveelheden kunt toedienen. In de buitenlucht kun je dat niet zo makkelijk en bijvoorbeeld rijst gaat sneller groeien van meer CO2 maar de grond kan niet de benodigde grondstoffen leveren zodat de rijst minder voedingswaarde heeft.

   Meer CO2 doet ook de oceanen verzuren waardoor de algen slechter gedijen waardoor de zuurstofproductie afneemt. Oeps! De algen zijn de grootste zuurstofleveranciers…

   8 likes
   • @Frans2

    CO2 doet de oceanen verzuren? Denk dat een volgende bakerpraatje is waarmee we een zoveelste leugen erbij hebben om de angststemming bij het grote publiek wat op te jagen.

    Ik houd het erop dat dit een zoveelste vuige leugen is om de eerste vuige leugen overeind te houden.

    Meer CO2 graag, met of zonder verzuring…

    https://tinyurl.com/ybg2vxcj

    2 likes
   • Het beste klimaatboek werd al in de jaren 50 geschreven door onderzoeker immanuel Velikovsky …( niet googlen hij wordt ook hier ten onrechte negatief beschreven) met zijn boek;o.a. ..werelden in botsing. Mammoeten konden niet leven bij 40 graden onder nul ,maar worden gevonden met onverteerd gras en boterbloempjes in hun maag
    zijn direct bevroren,..en ook 12.000 jaar terug groeide er geen boterbloem bij 40 graden onder nul.dus plotsklaps verandering van klimaat/cq ompoling der aarde ( ? ) ,bijna alle grote dieren stierven uit
    Alle relligieuze boeken maken melding van deze ramp (in de bijbel de grote vloed met Noach enzo) zo kan het ook . en daar kwam geen verouderde diesel auto aan te pas. ha-ha-ha.

    1 likes
  • @ weg met ons.

   Jazeker,Co2 is zuurstof voor de plantjes.

   Maar het is niet zo dat je zomaar een blikje Co2 opentrekt.

   Neem als voorbeeld steenkool uit de grond:
   1 kg steenkool brengt 4,4kg co2 in de lucht.
   Want het moet gedolven worden getransporteerd ect.

   Buiten dat in steenkool schadelijke stoffen zitten zoals zwavel, stikstof, ammoniak en diwaterstofsulfidegas zitten er ook zware metalen in, en kost de verbranding van 1kg steenkool 2,45 kg zuurstof.
   Daarvoor is 12kg lucht nodig.
   En omdat het niet volledig verbrand ontstaat het giftige koolmonoxide.
   Dus 1kg steenkool verramponeerd 52kg lucht. Ook voor planten.

   Verbrand voor de lol eens 1 steenkooltje in je huiskamer en kijk wat het effect is op je plantjes en op jouw.
   En beschrijf hier als het kooltje op is, hoe het klimaat was in je huiskamer 🙂

   3 likes
   • @El Trueporino

    Je wilt aanzetten tot zelfmoord?

    Kijk, ik ben meer een man van de financiële- en zakenwereld dsn van de wetenschap, maar juist daarom weet ik ook hoe belangrijk deze GROTE klimaatleugen is voor veel mensen die ervan afhankelijk zijn geworden.

    Voor wetenschappers een heerlijk geloofsding om jaren je mee bezig te houden en voor de heel smerige en doortrapte financiële- en zakenwereld (industrie) een goudmijn. Trek wetenschap en zakenwereld bij elkaar vandaan, misschien ligt daar de oplossing van een groot probleem.

    5 likes
 4. Zoek maar eens naar het ontstaan van de benamingen omtrent Ijsland, Groenland in relatie tot de vikingen.
  De uitkomst is wellicht verrassend te noemen.

  1 likes
  • Grappig op Wikipedia over Groenland: 15e eeuw – De Vikingkolonies verdwijnen door het kouder worden van het eiland, als gevolg van het veranderende klimaat (kleine ijstijd).
   Ga je me nu vertellen dat de kleine ijstijd voorbij is meneer Overheid, en dat wij ons best gaan doen hem terug te krijgen?

   2 likes
   • @Yup
    Ja leuk he dat we zo nog iets leren…….De baan rond de zon wijkt soms wat af, zolang de aarde blijft bestaan zullen we steeds wat veranderingen meemaken , ook met water…
    Het probleem is dat de mens niets meer gewend is,, vroeger paste je je gewoon aan, met kleding en voedsel, maar nu is het hier althans het hele jaar hetzelfde.. Bovendien wil de mens alles naar z’n hand zetten en dat loopt nooit goed af….. Nu moeten we weer kiezen of we een zomertijd willen of een wintertijd ….. Blijf er van af we zijn net als alles in de natuur biologische wezens…..

    11 likes
    • Dus je wilt wintertijd want dat is de natuurlijke tijd die afgestemd is op de kosmos

     3 likes
     • [ wintertijd want dat is de natuurlijke tijd die afgestemd is op de kosmos ]

      Onze “wintertijd” is de Berlijnse tijd.
      Maar als je de tijdzondes gaat bekijken hadden we eigenlijk dezelfde tijdzone als London moeten hebben.
      En daarbovenop komt dat de echte tijd dat de zon exact in het zuiden staat natuurlijk per plaats volkomen verschillend is, dus je leeft vrijwel nooit in de tijd “afgestemd op de kosmos”.

      http://ontheworldmap.com/europe/europe-time-zone-map.html

      8 likes
     • @Rikk
      Kijk nou, in 1700 waren er al mensen die voordeel zagen in de zomertijd,
      Een Amerikaan Benjamin Franklin… Uitendelijk werd het door de Duitsers ingevoerd tijdend de eerste wereld oorlog, en daarna,regelmatig veranderd…… Jaja, het komt wel steeds uit dezelfde hoek…..
      http://www.historiek.net
      Weet je om het wat ingewikkelder te maken vind ik nieuwjaar op 1 januari ook niks……al het nieuwe begint met de lente, de hele natuur…. De Chinezen beginnen het nieuwe jaar met het begin van de lente, in Februari , ligt aan de stand van de maan… Veel natuurlijker…..

      3 likes
 5. Zonder CO2 geen zuurstof voor ons !!

  12 likes
 6. Het wonderlijke van dat hele klimaat gedonder is dat de gewone burger er meestal het minst last van heeft, behalve dat je een poot uitgedraaid wordt door overheden ,,,
  Natuurlijk hadden wij een warme droge zomer, ja uniek…… In 1962/63 was het extreem koud ( het enige wat me bijstaat dat er ijs op de zee lag) te jong nog voor levens vraagstukken ….
  Dat Groenland koud en slechtweer had kan kloppen, dat was op IJsland ook deze zomer, die mensen baalde…
  Ik ken mensen in Canada oost, die hebben nog steeds hetzelfde klimaat, warme zomers , koude winters…
  Een paar jaar geleden in Alaska geweest, ook aan mensen gevraagd hoe zit dat met het klimaat? Welk klimaat ?
  Nou ken ik mensen die in verschillende landen in Europa wonen…..en hoe kan dat, die zeggen allemaal dat het klimaat aan het veranderen is, te warm, te koud, te droog, te nat, Engeland heeft al een tijd grillig nat weer……. Zitten we hier in Europa een probleem te creeeren . Of is onze angst cultuur door geslagen…

  13 likes
 7. Natuurlijk hebben we klimaatveranderingen. Geen enkele bol in ons zonnestelsel draait in een perfecte baan om de zon en is dus aan veranderingen onderhevig. Geen mens kan dat veranderen.
  Wat we wel kunnen doen is de, door onszelf veroorzaakte, vervuiling tegengaan en daar kan m.i. niet hard genoeg tegen worden op getreden. Maar aangezien dit de meeste bedrijven geld gaat kosten (bijvoorbeeld in België wil men niet aan statiegeld op plastic flessen beginnen wegens te duur) wentelen ze dit af onder het mom van co2 vervuiling af op de gewone burger.
  Die co2 rechten, welke gek heeft dat uitgevonden? En dat ze die onder mekaar kunnen verhandelen? Te gek voor woorden!
  Als ze met gesjoemel betrapt worden (zie Volkswagen) kan het ineens wel. Dit konden ze niet op de burger afschuiven. Nu de oliebedrijven en de chemische vergifbedrijven nog.
  Co2 heeft de aarde nodig al is het maar om groene bladen te krijgen, maar al de andere giffen die de lucht in worden gespoten kunnen we missen als kiespijn.

  12 likes
 8. De mens heeft wel degelijk invloed op het lokale en globale klimaat, dat zou eigenlijk buiten discussie moeten zijn, maar het is niet Co2 dat het klimaat aandrijft, of alleen maar aandrijft, dat is de leugen.

  Sinds de mens is ontstaan hebben ze massaal bossen en wouden gekapt, hebben ze aan mijnbouw gedaan, hebben ze de Aarde bemest/besmet met hun uitwerpselen en de gassen die daarbij vrijkomen.

  Sinds de mens is begonnen met kleinschalig boeren is het pas in een snel vaart gegaan, meer bossen en wouden werden gekapt om plaats te maken voor landbouw, eerst het telen van groenten, daarna kwam pas het domesticeren van dieren bepaalde dieren aanbod.
  Rond die tijd begonnen mensen zich ook te vestigen op welbepaalde plekken, kleine gehuchten groeiden uit tot heuse steden met een paar duizend tot zelfs honderdduizenden mensen.

  Na verloop van tijd was er ook een technologische vooruitgang, met als resultaat nog meer mijnbouw, zowel boven als ondergronds, nog meer bossen en wouden werden gekapt, zelfs water lopen (revieren en beken) werden omgeleid en werden zelfs opgedampt (stuwmeren)
  Moerassen worden drooggelegd, steden werden heuse berg toppen (flat gebouwen) waardoor de winden veranderen, alles word gebetonneerd waardoor het water niet meer weg kan, met de eerste de beste regenbui staat alles onder water.
  Meren werden drooggelegd en elders worden dan weer gigantische meren kunstmatig aangelegd, of zoals de Nederlanders gedaan hebben, ze hebben de zee rond zich volgegooid met grond waardoor Nederland groter werd, dat alles gaat niet ongestraft, want Nederland had zoals vandaag nooit bestaan en zal ooit ook weer vergaan, de natuur neemt alles weer wat de mensen hebben afgepakt.

  Dan heb ik het nog niet over die gigantische vuilnisbelten zowel boven als ondergronds, dan heb ik het nog over straling etc……

  De mens is niet alleen medeverantwoordelijk dat het klimaat veranderd, het ergste is dat ze de Aarde hebben vergiftigd waardoor het voor vele plant en dieren (inclusief de mens) de Aarde haast onleefbaar word.

  “de menselijke vooruitgang word de mens haar ondergang”

  Maar er is natuurlijk meer aan de hand, er zijn ook de natuurlijk en kosmologische processen, denk hierbij maar aan de zonnecyclussen (meer dan 1) de cyclus van de Aardse wobbel waarbij de Aarde kantelt (daarom hebben we ook seizoenen)
  We hebben ook de weg dat de Aarde rond onze ster aflegt, die niet mooi rond is maar eerder ovaal, waarbij we de ene keer dichter en de andere keer weer veder van onze ster bevinden.
  Onze ster staat ook niet stil, zo bevinden we ons x aantal jaren dicht met het centrum van ons sterrenstelsel (waar we nu trouwens weer naar toe zoeven) andere x aantal jaren bevinden we ons ver weg van dat centrum, andere x aantal jaren bevinden we ons boven het centrum, andere x aantal jaren bevinden we ons er onder………dat alles zou cyclussen die we als mens moeten ondergaan en wel degelijk invloed hebben op ons klimaat.

  Dus wederom is de vraag niet of de mens schuldig is, want dat zijn we wel degelijk, de vraag is wat we er kunnen tegen doen en dat is niet veel.
  Het is absurd om iets te willen veranderen, om tezelfdertijd een dozijn meer problemen te creëren die vele malen erger zijn, want uiteindelijk is dat dweilen met de kraan open.

  Wat de natuurlijke en kosmologisch cyclussen betreft, daar kunnen we niets tegen doen, dat moeten we ondergaan (take it like a man)

  “Aanpassen of uitsterven”

  7 likes
 9. Ik vond het ook niet zo warm hier deze zomer als ze ons willen doen geloven

  3 likes
 10. roep die geen die zeggen dat het ijs (sneeuw) smelt op groenland ter verantwoording anders blijft het ja en nee.
  graag een tv debat.

  2 likes
  • Hey salver;

   Een debat gaan de ontkenners doelbewust meer en meer uit de weg. Ze weten simpelweg geen antwoord meer. We zien het ook als men het heeft over Nicolai Tesla en zijn bewezen manier van energie opwekken.
   De CIA nam zijn know how in beslag, en maken er nu energiewapens mee.
   Velen die met serieuze bewijzen komen aandraven worden omgebracht.
   Labo’s worden in brand gestoken.
   Mensen lopen gebrainwasht rond en men doet zelfs aan de nodige hypnose om mensen leugens te laten geloven.
   Gelukkig zijn er nog mensen zoals jij die het spel doorhebben en weten we dat elke matrix zijn Sleutel heeft … we dienen ons te verenigen en samen de krachten te bundelen in naam van Christus, om te strijden tegen de duisteren der Aarde. Het gaat tot slot over onze ziel, die wij niet verkopen aan de ” duivel” bij wijze van spreken.

   In lak ‘ ech ala k’ in

   3 likes
 11. Van welk nieuws tegenwoordig is wel wat “waar”.

  3 likes
 12. De mens heeft weinig tot niets te maken al die klimaat onzin aarde zelf grootste vervuiler .Verdien model net als onze zielige ezeltjes tot aan de mamma,s alles zielig bodemloze put is het.

  2 likes
  • @redice

   Men kan foto’s tonen van Sneeuwwitje in de woestijn die achter zeven dwergen aanhobbeld en Paulus de boskabouter die met Mickey Mouse aan het rodelen is. Men kan zelfs mannen met witte helmen tot held maken door foto’s te tonen van hun dagelijkse reddingsacties. Vooral kinderen doen het daarop goed. En anders is er altijd nog een green screen of photoshop.

   1 likes
 13. Bekijk deze documentaire op youtube: The great global warming swindle. https://www.youtube.com/watch?v=52Mx0_8YEtg&feature=share

  1 likes
 14. Die klimaathoax is niet meer en ook niet minder dan een verdienmodel. Hier in Nederland moeten we van het gas af en aan o.a. de warmtepomp á €20.000+…..niks meer of minder (minder minder)! Maar ik moet het nog zien of ze dat vol gaan kunnen houden….

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zuid-afrika

Ondertussen in Zuid-Afrika: Temperatuur bereikt laagterecord. ‘Dit wordt een koude winter’

In Zuid-Afrika bereikte de temperatuur op donderdag ...

deense

Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

Uit e-mails die zijn gelekt aan de ...