Kruidenvrouw

Kruid van de maand april: Hartgespan

Help door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

hartgespanHartgespan

“Er is geen beter kruid om melancholische dampen uit het hart weg te nemen, het te versterken en de ziel vrolijk, opgewekt en blij te maken.” Een citaat van onze grote kruidenvoorvader, Nicolas Culpeper (1653).

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De officiële naam van  dit kruid  is Leonurus cardiaca. Leo is het Latijnse woord voor leeuw en het Griekse woord ouros verwijst naar staart. Het is een sterke, overblijvende plant. Hartgespan heeft een vierkante stengel, die naar onderen donkerrood van kleur is. Het meest opvallende van de plant is de ritmische bouw. De blaadjes staan kruisgewijs twee aan twee aan weerszijde van de stengel. Het kruid bloeit roze. In het voorjaar voelt de plant heel zacht aan, als fluweel; in het najaar durf je hem bijna niet aan te raken, dan is het net prikkeldraad.

Hartgespan is met recht een hartekruid, dat ingezet kan worden bij hartstoornissen zonder organische oorzaak. Hartkloppingen door angst, emoties, stress, opvliegers, maar ook de ontwenningsverschijnselen van medicatie of drugs pakt hij aan.

Als we kijken welk orgaan ook niet zo lekker draait met deze klachten, dan komen we bij de lever en gal uit. Voor die mensen die gewetensvol door het leven gaan en zich inhouden. Het bagatelliseren van je eigen emoties is het ontkennen van je eigen identiteit. De gal pikt dit niet, want dit helpt ons juist om assertief te zijn en de eigen identiteit te bewaken. Galproblemen kunnen wijzen naar ingehouden emoties, die graag verwoord hadden willen worden, maar door principes tegengehouden zijn. Het mooiste is, dat er een goede samenwerking is tussen deze twee aspecten en het hart vaart hier wel bij. Dus ook bij galproblemen helpt het kruid hartgespan; zij voert extra gal af, zodat er minder kans is op galstenen en een opgeblazen gevoel.

Energetische werking

Naast een hormonale werking, waar ik niet verder op inga, is er nog een andere werking: namelijk het energetisch aspect. De bloesemremedie Hartgespan werkt op patronen in de familiesfeer. Het kan, zoals het al zo mooi verwoord werd in de middeleeuwen door Culpeper, ‘de melancholische dampen uit de ziel wegnemen’ wanneer wij aansluiting missen in onze familie, met onze mensen, die ons zo nabij zijn. Wanneer we ons zo anders in voelen het gezin. Eenzaamheid en verbittering liggen op de loer. Hartgespan helpt in deze zaken en is in staat de verbittering weg te nemen en nieuwe groei in de familiesfeer mogelijk te maken. Het is zo mooi om te zien dat de plant daar ook zelf aan meedoet. In het najaar zie je op de harde priktakken nieuwe zachte blaadjes komen.

Wanneer kun je hartgespan gebruiken?

Bij problemen van het hart en bloedvaten zonder organische oorzaak (ga voor de zekerheid altijd naar je arts!), bij hartkloppingen door nervositeit en hoge bloeddruk, bij nerveuze aandoeningen, angst- en onrustgevoelens, bij een traag werkende gal, bij ontwenningsverschijnselen van drugs en medicatie.

Je kunt een tinctuur maken van dit kruid voor je kruidenkast.

Recept voor Leonurus cardiaca tinctuur

Benodigdheden:

– bloeiende toppen hartgespan
– schone jampot
– jenever of wodka (40% alcohol)
– donkere flesjes

Bereidingswijze:

Verzamel bloeiende toppen en vul de jampot er voor driekwart mee. Giet de jenever of wodka erover, tot aan de rand, en sluit de pot af.

Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende minstens veertien dagen.

Zeef het mengsel na twee tot drie weken en giet het in donkere flesjes. Plak etiketten op de flesjes met zowel de Latijnse naam, ‘Leonurus cardiaca’, als ‘Hartgespantinctuur’, zodat je later ook nog weet wat erin zit. Denk er ook om de datum van afvullen op de etiketten te schrijven en de ‘houdbaar tot’-datum. Deze tinctuur is drie jaar houdbaar.

Dosering: 3 keer per dag 15 druppels. Leonurus-tinctuur kan langdurig, en ook preventief, gebruikt worden.

Let op: Leonurus gaat niet samen met reguliere medicatie. Niet tijdens de zwangerschap gebruiken!

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martijn
Martijn
6 jaren geleden

Dank u wel Trudy, wat een geweldig artikel en plant. Daar ga ik mee verder,.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x