Kruidenvrouw

Kruid van de maand februari: Sneeuwklokje

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

sneeuwklokjeHet Sneeuwklokje

De officiële naam voor het sneeuwklokje is Galanthus nivalis. Talanthus is afgeleid van het Griekse gala (melk) en athos (bloem). Ook zie je de Latijnse invloed in dit woord: nix-nivis (sneeuw). Sneeuwklokje is een bolgewas en stamt uit de narcisfamilie. De smalle blaadjes aan de tere stengel zijn blauwgroen. De stengel draagt een wit bloemetje dat als een klokje naar beneden hangt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In een vroegere periode werd uit een bepaald soort sneeuwklokje de stof galantamine geïsoleerd, om de ziekte van Alzheimer te begeleiden. Nu wordt deze stof synthetisch geproduceerd.

In de ontwikkeling van de kruidenkennis hecht men steeds meer waarde aan de energetische werkzaamheid van de plant. Hoe verkwikkend is het in een bloementuin te lopen, er in te werken of je even te verpozen bij een eikenboom? Zo heeft elke boom en plant zijn eigen sfeer die wij bewust of onbewust ontvangen. Zo ook de energie van een plantje dat in de koudste periode van het jaar groeit. Teer, fragiel, het kopje hangend aan een dun plantendraadje, zo mooi en dapper in de kou, in de sneeuw met regen en wind; het plantje blijft staan en bloeit volop: het sneeuwklokje.

De boodschap van een teer bloempje

Zo schreef een moeder mij het volgende: “Als je gevoel denkt dat het leven voorbij is en je wanhopig zoekt naar zingeving, dan zie je opeens een sneeuwklokje verborgen onder de sneeuw te voorschijn komen, als teken van leven. Voor mij hield dit een belofte in. Zij gaf mij moed en vertrouwen en vertelde ‘het leven gaat verder, het is niet gestopt’. Het sneeuwklokje zag ik na een zware periode van pijn en verdriet, na het verongelukken van onze dochter. En elk jaar als ik het sneeuwklokje weer zie, denk ik aan de boodschap: het leven krijgt weer zin.”

Het sneeuwklokje kan de mens die verdriet heeft meegemaakt ontroeren. Het leven stopt niet bij verdriet, hoe je het wendt of keert, nieuw leven kondigt zich altijd weer aan. En bij het zien van een sneeuwklokje komt die waarheid naar boven. Het is de eerste ontmoeting diep in jezelf die nieuw leven weer toelaat.

Sneeuwklokje is het symbool van vertrouwen, van levenskracht en van troost. De sfeer en energie van dit plantje raakt je totaal, het is een ontmoeting met de oerkracht van het leven. Een prachtig cadeau van dit plantje aan ons.

Wat kun je ermee?

Wil je genieten van dit plantje, dan kun je sneeuwklokbolletjes kopen bij een tuincentrum. Plant ze in de tuin of in een balkonbak en wees gerust, zij komen elk jaar weer terug. Pluk ze ook en doe enkele bloemetjes in een vaasje in je kamer, zodat in huis ook de boodschap van dit plantje voelbaar wordt.

Mocht je enkele bolletjes over hebben, wat ik mij niet kan voorstellen, dan kun je een lotion voor winterhanden en/of -voeten maken. Is dit probleem erg groot, doe er dan een theelepel rode cayennepeper bij.

Recept voor lotion

Snijd drie bolletjes in plakjes en laat dit trekken in een kwart liter licht bier. Dep de koude handen en voeten hiermee, en heb je last van bevriezingsproblemen voeg dan de theelepel rode cayennepeper toe.

Denk erom: uitsluitend uitwendig gebruiken!

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
8 jaren geleden

Ik weet wel dat, de kleur van een bloem samen gaat met de kleuren van de chakra’s. Wit voor hoofd, blauw voor keel en rood voor de wortel chakra.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x