Gezondheid

Kunstmatige zoetstoffen zetten je lichaam op een dwaalspoor

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die lightdranken consumeren hebben drie keer zoveel buikvet als mensen die deze dranken niet drinken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het Journal of the American Geriatrics Society.

“Deze studie laat zien dat er een verband is tussen het gebruik van lightdranken en een grote toename van de buikomvang, wat het risico op aandoeningen vergroot,” zei Sharon Fowler van de Universiteit van Texas. De auteurs adviseren dan ook om het gebruik van dranken met kunstmatige zoetstoffen binnen de perken te houden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Mensen die dagelijks lightdranken consumeren zagen hun buikomvang tijdens het onderzoek toenemen met gemiddeld acht centimeter. De toename van het buikvet kan leiden tot cardiovasculaire ziekten, ontstekingen en diabetes type 2.

Voor het onderzoek werden 749 Amerikanen van 65 jaar en ouder geselecteerd. Aan het begin van het onderzoek werd hun middelomtrek, lengte, gewicht en consumptie van lightdranken in kaart gebracht.

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat frisdranken zonder of met weinig calorieën schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Suikervrije frisdranken bevatten zoetstoffen die de dranken in vergelijking met suiker 200 tot 600 keer zoeter maken.

Kunstmatige zoetstoffen zetten ons lichaam op een dwaalspoor en verzwakken de link tussen zoetigheid en calorieën in ons brein. Dat zorgt ervoor dat het lichaamsvet en het verlangen naar zoetigheid toenemen, aldus hoofdonderzoeker dr. Helen Hazuda van de Universiteit van Texas.

[Wiley]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mono
Mono
9 jaren geleden

ach ja aspartaam zit in wel 8000 produkten en stijgende, dat noemen ze,
het kan mij niet schelen als ik me geld maar verdien beleid..
GRT Mono

Human no machine
Human no machine
9 jaren geleden

Glutamaten zijn eveneens niet te onderschatten en dragen volgens mij ook bij aan het dikker/vetter worden van het lijf. Ook kunnen al deze vreemde stoffen die in grote hoeveelheden in verschillende producten aanwezig zijn bijdragen aan een verstoring van de balans in de hersenen met alle gevolgen van dien.

Vaak zijn veel producten zeer misleidend als erop staat dat ze geen suikers bevatten (doen fabrikanten ook bij glutamaten die dan een ander naam krijgen, zoals gistextract), bij suikervrije producten betekent dit meestal dat er zoetstoffen worden gebruikt als vervanger. Meestal kun je dit maar moeilijk terugvinden op het etiket maar wel heel goed proeven als je een frisdrank hebt gedronken en je daarna een nare droge mond krijgt met een chemische nasmaak. Daarom drink tegenwoordig alleen nog water of thee of maak frisdrank door een heel klein scheutje ranja toe te voegen, ranja met alleen suiker en geen zoetstof.

ikke
ikke
9 jaren geleden

Is Stevia ook slecht?

Anneloes
Anneloes
9 jaren geleden

Het zal wel weer dit. Ik drink al bijna mijn hele leven light frisdrank maar ik ben nog altijd slank. Als je verder gewoon gezond eet en niet teveel kan een glaasje light frisdrank geen kwaad hoor. Het beetje vet dat ik heb komt gewoon door gebrek aan sport. 😉

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x