Homepagina » Gezondheid » Laat je niet screenen: kanker wordt te vaak onterecht behandeld
Laat je niet screenen: kanker wordt te vaak onterecht behandeld

Laat je niet screenen: kanker wordt te vaak onterecht behandeld

In de afgelopen 30 jaar is men steeds meer op kanker gaan screenen. Het doel is om in een vroeg stadium de aandoening op te sporen. Desondanks blijkt het aantal gevallen met een terminaal stadium van de ziekte niet te zijn gedaald. Evenmin is de kankersterfte afgenomen. Het heeft dus weinig zin om je te laten screenen voor tumoren in je lijf.

Wetenschappers van het gerenommeerde Amerikaanse Nationaal Kankerinstituut concluderen dat dit komt door overdiagnosticeren en overbehandeling van de aandoening. Gegevens laten een aanzienlijke stijging zien van vroeggediagnosticeerde kanker, maar er is geen evenredige daling van kanker in een later stadium. De onderzoekers denken dat vroege diagnoses alleen maar nadelige gevolgen hebben.

Onterecht behandeld

Het woord ‘kanker’ roept vaak een schrikbeeld op van een onverbiddelijk dodelijk proces, maar het proces van kanker leidt niet per definitie tot uitzaaiingen en de dood. Het kan zich ook mild manifesteren en geen schade aanrichten.

Veel ‘slapende tumoren’ werden onterecht behandeld, wat tot onnodige kosten, weefselafnames en schadelijke behandelingen heeft geleid, aldus de wetenschappers. Kankerspecialisten kunnen niet direct het onderscheid maken tussen een slapende en potentieel agressieve tumor.

Definitie veranderen

De term ‘kanker’ dekt meerdere ladingen. Veel tumoren kunnen slapend zijn, zonder een bedreiging te vormen voor de gezondheid. Daar houden oncologen weinig rekening mee. Verdacht weefsel moest en zou behandeld worden.

Het heeft volgens de onderzoekers bijvoorbeeld geen enkele zin om verdacht kankerachtig borstweefsel te verwijderen, want dat zal niet tot minder gevallen van agressieve borstkanker leiden. Ondertussen is gebleken dat overdiagnose algemeen is voor borst-, long-, prostaat- en schildklierkanker. Allemaal het gevolg van screening.

Hoofdonderzoeker Laura Esserman houdt in het tijdschrift JAMA een pleidooi om de definitie van kanker te veranderen, omdat de perceptie van kanker nog steeds een doodsvonnis inhoudt. Niet alle kankers zijn echte kankers en kunnen een andere naam krijgen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

patholoog

Patholoog laat zien wat de prik met het brein en andere organen van ingeënten doet

Ryan Cole, een dermatopatholoog uit Idaho, gaf ...

piloten

Verschrikkelijk: vijf piloten van JetBlue dood – waren ze geprikt?

Afgelopen maand werd bekend dat in een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x