Gezondheid

Lavendel beter tegen angsten dan antidepressivum

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij de behandeling van angsten is lavendel effectiever dan medicijnen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Patiënten die het lavendelpreparaat silexan slikten hadden minder klachten over angsten dan patiënten die een placebo of een echt antidepressivum hadden ingenomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Wenen publiceerde het onderzoek in het laatste nummer van het International Journal of Neuropsychopharmacology.

Angststoornis

De Oostenrijkse wetenschappers onderzochten tien weken lang 539 mensen bij wie een angststoornis was vastgesteld. Voor de proef werden mensen geselecteerd die meer dan 18 scoorden op de Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD), een veelgebruikte schaal om angst en depressie te meten.

Een deel van de patiënten kreeg dagelijks 160 of 80 milligram lavendelolie. Een ander deel kreeg 20 milligram van het antidepressivum paroxetine en een derde groep kreeg een placebo.

Minder last

Lavendel werkt op gunstige wijze in op chemische stoffen in het brein die voor angststoornissen zorgen. Mensen die het extract van lavendel hadden ingenomen, hadden achteraf minder last van bijwerkingen.

Bij de groep patiënten die lavendel kreeg, daalde de angstscore met 14,1 punten. Bij mensen die het antidepressivum paroxetine hadden geslikt, daalde die met slechts 11,3 punten. De groep die een placebo nam, meldde een daling van de angstscore met 9,5 punten. Paroxetine wordt in Nederland en België verkocht onder de merknaam Seroxat.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nature
nature
10 jaren geleden

Ik las eens dat een druppel lavendelolie op je kussen maakte dat je lekker slaapt. Nou slaap ik altijd al lekker, maar toch geprobeerd. Het was mij te heftig. If it ain’t broken, don’t fix it, bleek.
Ik ken eigenlijk geen angsten, dus verder geen ervaringen.

Mood
Mood
10 jaren geleden

Kan iemand mij vertellen waar ik de lavendel olie capsules kan kopen en dan bedoel ik niet op internet, maar gewoon ergens in de winkel!
De 100% pure vorm dus!

nellan
nellan
10 jaren geleden

Ik kreeg laatst een flesje lavendel spray van een vriendin met de boodschap als je een beetje in de put zit gebruik dit dan knap je weer op…..je frist er wel van op ….

Aurelia
Aurelia
10 jaren geleden

[quote name=”Mood”]Kan iemand mij vertellen waar ik de lavendel olie capsules kan kopen en dan bedoel ik niet op internet, maar gewoon ergens in de winkel!
De 100% pure vorm dus![/quote]

Pas op met pure lavendelolie, die is niet om in te nemen!
“Door het hoge percentage linalool kan gebruik van lavendelolie leiden tot een allergische reactie.
Alle soorten lavendelolie kunnen bij verslikken een chemische longontsteking veroorzaken, vandaar dat de olie als schadelijk wordt geëtiketteerd.” (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lavendelolie)
In silexan zit de olie dan ook in softgels, die pas oplossen in de maag.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x