Mens en Dier

Katten hebben psychedelisch superzicht

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het geheim achter het ‘bovennatuurlijke’ zicht van katten heeft alles te maken met de detectie van uv-licht.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat katten, honden en een aantal andere dieren ultraviolet kunnen waarnemen. Voor het menselijk oog is uv-licht niet waarneembaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Er zijn veel voorbeelden van dingen die uv-licht reflecteren. Dieren die gevoelig zijn voor ultraviolet kunnen ze waarnemen,” zei coauteur Ronald Douglas. “Denk bijvoorbeeld aan patronen op bloemen die aangeven waar nectar kan worden gevonden, urinesporen die naar prooi leiden en rendieren die ijsberen kunnen zien omdat sneeuw in tegenstelling tot een witte vacht uv-licht reflecteert.”

Bijen

Een rendier, kat of hond kan daarom tijdens een sneeuwstorm bijvoorbeeld een konijn onderscheiden, terwijl een mens alleen maar één witte waas zou zien.

Douglas, verbonden aan de City University London, heeft vastgesteld dat katten, honden, knaagdieren, egels, vleermuizen, fretten en okapi’s ultraviolet kunnen waarnemen.

“Het is al bijna 100 jaar bekend dat veel ongewervelde dieren, waaronder bijen, uv-licht kunnen zien,” zei Douglas, toevoegende dat daar in de afgelopen decennia ook vogels, vissen en sommige reptielen en amfibieën aan toe zijn gevoegd.

Men nam aan dat de meeste zoogdieren geen uv-licht zien. Het blijkt nu dat visuele pigmenten, die licht absorberen en omzetten in elektrische activiteit, niet altijd nodig zijn om uv-licht te kunnen waarnemen.

Staar

Bij bepaalde dieren zijn de oculaire media, doorzichtige delen van het oog, gevoelig voor ultraviolet waardoor meer licht het netvlies kan bereiken, aldus Douglas.

Dit verklaart wellicht ook waarom katten geobsedeerd kunnen raken door bijvoorbeeld vellen papier. Soms worden stofjes toegevoegd aan papier, schoonmaakmiddelen, cosmectica en shampoo om ze meer te laten opvallen. Omdat deze stofjes uv-licht absorberen kunnen ze er anders uitzien voor dieren die gevoelig zijn voor ultraviolet.

Sommige mensen die zijn geopereerd aan staar kunnen na de operatie uv-licht waarnemen, maar de meeste mensen kunnen dat niet.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Het ‘bovennatuurlijke’ zicht van katten was ook geliefd in de Egyptische-tijd. Daar werden katten aanbeden.

Bert
Bert
10 jaren geleden

Ook van mensen met een kater is het bekend dat ze zó scherp kunnen zien, dat het licht hen gewoon zeer doet aan de ogen.

wolfje
wolfje
10 jaren geleden

katten zijn wel heel bijzondere dieren

huisheks
huisheks
10 jaren geleden

Reptilians hebben dit dus kennelijk ook.
Hmmm, zouden wij ze daaraan kunnen herkennen en ont-maskeren ???
Hebben wij ons eigen disclosure-momentje!!

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x