Buitenland

Lees hier de geheime documenten die Greenpeace lekte over TTIP: “Dit wurgakkoord moet van tafel”

Help door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Greenpeace heeft geheime onderhandelingsteksten over het ‘wurgakkoord’ TTIP tussen de VS en de EU gelekt. Volgens experts is het gebrek aan transparantie een klap in het gezicht van de burger.

De organisatie heeft 248 pagina’s aan geheime informatie over TTIP, het grootste handelsakkoord ter wereld, gelekt. De tekst bevat hoofdstukken over onder meer telecommunicatie, pesticiden en landbouwproducten.

Greenpeace waarschuwt dat het milieu en de volksgezondheid in het gedrang zullen komen. De burgers moeten offers brengen ten voordele van de multinationals. De organisatie eist dat de onderhandelingen worden stopgezet.

Gigantische verschuiving van de macht

De milieuorganisatie hekelt de geheimhouding rond TTIP die zo’n twee jaar geleden begon: “De VS en de EU houden de democratie permanent uit het onderhandelingsproces.”

“Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP,” zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland. “TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven.”

Uit de documenten blijkt verder dat de Amerikaanse overheid Europa steeds meer onder druk zet. Washington zou dreigen de export van Europese auto’s naar de VS te blokkeren, als de EU de grenzen niet opent voor meer Amerikaanse landbouwproducten.

Ook opent de Amerikaanse overheid de aanval op de Europese voedingswetten die consumenten beschermen tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en met hormonen behandeld vlees.

Schade aan democratie

De Amerikanen eisen dat Europa de wetten ter bescherming van de consument drastisch versoepelt, of die wetten zelfs geheel mogen omzeilen.

Europarlementariër Bas Eickhout zei na de openbaarmaking van de TTIP-documenten: “Europa kan alleen een akkoord met de Amerikanen bereiken als het haar principes overboord gooit; de enige juiste conclusie is om met de onderhandelingen over TTIP te stoppen.”

Zijn partij GroenLinks zag vanaf het begin geen heil in het handelsakkoord omdat ‘de onzekere en geringe economische opbrengst in geen verhouding staat tot de potentiële schade aan de Europese democratie en het vermogen van overheden om de markt te reguleren’.

Rechtsstaat gepasseerd

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil ook dat de onderhandelingen over TTIP worden stopgezet. “Keer op keer waarschuwen wij voor het wurgakkoord TTIP. Keer op keer spreken minister Ploumen en EU-commissarissen Timmermans en Malmström sussende woorden. Dit wurgakkoord moet van tafel.”

“Ook is de kans levensgroot dat er aparte rechtbanken voor multinationals komen waarmee bedrijven hoge schadeclaims tegen landen kunnen indienen,” ging hij verder. “Daarmee wordt de democratie uitgehold en de rechtsstaat gepasseerd.”

De gelekte documenten zijn hier terug te vinden of kunnen hieronder worden gelezen:

National Treatment and Market Access for Goods

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
6 jaren geleden

IK HOEF GEEN CHLOORKIP.

Logiter
Logiter
6 jaren geleden

En ondertussen worden we ceremonieel gehersenspoeld door op 5 Mei de vrijheid uitbundig te vieren.
Wat zal de elite in zijn vuistje lachen,wetende dat we alles behalve vrij zijn,en dit uitbundig vieren!
De meerderheid van de slapenden zal de doorslag voor een doorgaand ttip wel voor de beste keuze aannemen.

legalize
legalize
6 jaren geleden

We zijn slaven van de elite

Jippieeeee!!!!!
Jippieeeee!!!!!
6 jaren geleden

wat een achterbakse GORE toekomstbeeld staat onze kinderen en kleinkinderen te wachten zeg,
is echt niet normaal dit, echt erg!!!!! mensen doe hier aub wat aan!!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x