Wetenschap

Wetenschappers: “Koude kernfusie bestaat echt”

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Koude kernfusie – een revolutionaire energiebron die 25 jaar geleden werd ontdekt, maar al snel in het verdomhoekje werd gedrukt – is bezig aan een comeback.

In een reeks van 34 wetenschappelijke artikelen die in het tijdschrift Current Science zijn gepubliceerd, zeggen kerngeleerden uit landen als India, de VS, China, Japan en Frankrijk dat koude kernfusie echt is en serieus moet worden genomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Met de studies willen de mensen achter het tijdschrift de wetenschappelijke gemeenschap op de hoogte brengen van de nieuwste bevindingen op het gebied van koude kernfusie of LENR (Low-Energy Nuclear Reactions).

“Kritiek was voorbarig en schadelijk”

“Het fenomeen bestaat echt en heeft de potentie om in de nabije toekomst in de praktijk te worden toegepast,” zei Mahadeva Srinivasan, een gepensioneerde natuurkundige van het Bhabha Atomic Research Centre (BARC) in Bombay.

Bij kernfusie smelten de kernen van verschillende atomen samen. Wanneer atomen van lichte elementen zoals waterstof samensmelten, wordt hierbij iets van de massa omgezet in energie.

In 1989 deelden elektrochemici Martin Fleischmann en Stanley Pons de wereld mede dat zij kernfusie op kamertemperatuur hadden bereikt. Dit nieuws werd als een sensatie opgevat, zowel in de internationale pers als in de wereld van de wetenschap.

Binnen zes weken werden de vondsten van het tweetal onderuit gehaald op een bijeenkomst. Vanaf dat moment werd het min of meer bewezen geacht dat deze vorm van kernfusie niet mogelijk is. Deze kritiek op koude kernfusie ‘was voorbarig en schadelijk’, stelt Michael McKubre van SRI International in Californië in zijn rapport.

E-Cat

“Er is nu meer dan genoeg bewijs dat koude kernfusie wel degelijk optreedt,” zei A. Meulenberg van het Science for Humanity Trust in de VS. “We hebben direct bewijs dat het effect echt is,” voegde Abdul-Rahman Lomax van het Infusion Institute in Massachusetts toe.

“Deze ontdekking is te belangrijk om genegeerd te worden,” zei Srinivasan. “Onderzoek naar LENR verdient de steun van overheidsagentschappen, wetenschappelijke academies en de private sector.”

Hij zei dat de Italiaan Andrea Rossi al een werkende LENR-reactor heeft uitgevonden en met twee bedrijven samenwerkt om voor 2020 een model op de markt te brengen. De zogeheten E-Cat produceert geen radioactief afval en er komt geen straling bij vrij.

Volgens Srinivasan is er voor de traditionele kernreactoren geen plaats in de toekomst. “Door het ontbreken van neutronen en gammastraling bij koude kernfusie, is het een schone vorm van kernenergie.”

[Zee News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
henk001
henk001
9 jaren geleden

Koude kernfusie werd niet “in een verdomhoekje gedrukt.” Het nieuws van Fleischmann en Pons werd skeptisch ontvangen en met zeer goede reden. De kernfysica vertelt ons dat om (positief geladen) atoomkernen te laten fuseren de afstotende elektrische kracht moet worden overwonnen. Hier is heel veel bewegingsenergie voor nodig, want anders zullen de kernen op korte afstand van elkaar afbuigen en niet met elkaar in aanraking komen. Veel bewegingsenergie betekent een hoge temperatuur. In combinatie daarmee moet ook de dichtheid voldoende groot zijn, anders raken ze elkaar nog steeds niet. De claim van Fleischmann en Pons was gebaseerd op twee dingen: ze zeiden dat ze meer energie uit hun opstelling kregen dan ze er in stopten, (want er moest wel elektrische energie in gestopt worden) en ze maten meer neutronen dan in de achtergrondstraling verwacht mocht worden. Hoewel skeptisch, zijn verschillende teams over de wereld toen aan de slag gegaan om de opstelling van F&P na te bouwen en de metingen over te doen. Geen van deze teams heeft de resultaten kunnen herhalen en, wat belangrijker was, F&P zelf ook niet! Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat er systematische meetfouten zijn gemaakt. F&P waren ook geen fysici, maar chemici, dus ze waren buiten hun expertise-gebied bezig geweest, en dan zie je wel eens iets over het hoofd.
Sindsdien zijn er allerlei fringe-wetenschappers (Srinavatan) en regelrechte charlatans (Rossi) met allerlei claims gekomen, maar geen van deze claims kon ooit worden hard gemaakt. Het vertoont nu alle eigenschappen van wat Langmuir “pathologische wetenschap”noemde: “Er zijn gevallen waar geen oneerlijkheid aan te pas komt maar waarbij mensen tot foute resultaten komen omdat ze niet voldoende begrijpen wat mensen zichzelf kunnen aandoen als het gaat om subjectieve effecten, wishful thinking of drempelinteracties die hen op een dwaalspoor brengen. Dit zijn voorbeelden van pathologische wetenschap die heel veel aandacht krijgen. Gewoonlijk zijn er al honderden artikels over gepubliceerd. Soms blijven ze zo’n 15 of 20 jaar en verdwijnen dan langzaam”(http://nederlands.skepdic.com/dict_pathwetschap.htm)
Het Indiase tijdschrift Current Science heeft als editor dezelfde Srinavatan die een van de belangrijkste auteurs is van veel artikelen.
Het moet onderhand toch een beetje beginnen te knagen dat al 25 jaar nog nooit een werkende opstelling onafhankelijk (dus zonder dat de maker invloed heeft op de metingen en zonder geheimzinnigheid (Rossi’s E-Cat) is getest.

sonja
sonja
9 jaren geleden

Dit is toch veel beter. Een ‘eigenwijze’ wetenschapper die zijn levenswerk van SEAG heeft gemaakt. Kost een paar centen en geen kerntroep en zo komt hier aan te pas. http://www.trueactivist.com/this-alternative-energy-source-has-potential-to-make-us-healthier/

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Ninefornews publiceerde eerder:
https://www.ninefornews.nl/koude-kernfusie-gaat-andrea-rossi-de-energiemarkt-veroveren/

‘Onlangs sprak de Italiaanse uitvinder Andrea Rossi over de laatste ontwikkelingen rond zijn E-Cat, een technologie die gebaseerd is op koude kernfusie, of meer precies: low energy nuclear reactions (LENR).’

Die Rossi is dus al goed onderweg.

x-rossi-fan
x-rossi-fan
9 jaren geleden

Het verhaal van Rossi heb ik in ’t begin fanatiek gevolgd. Het bevestigd de stelling ‘wat te mooi is om waar te zijn, is meestal niet waar’. Hij begon zo mooi met een goedkope energie oplossing, gemaakt voor het volk. Hij had zijn fabriek al drie jaar verwarmd met zijn proefopstelling(…), maar bij de eerste testopstellingen bleven maar gebrekkige bewijsvoeringen en openheid van zaken een hoofdrol spelen.
Toen ineens was daar Amerika in het spel, hij liet zich wegkopen (wat nou voor het volk?) en de zeecontainer met een indrukwekkend aantal E-cats (foto van dit artikel) leek voor ons Europeanen voor ons ogen weggestolen te worden door die smerige yankees. Nu, zoveel jaar later, is het nog steeds geen wereldnieuws dus vraag je je af of het nu wel of juist niet een mislukking is. Never trust a yankee, since 911.
Dus dit artikel is een beetje een open deur intrappen want ik zie verder geen bronvermelding of mis ik iets?

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x