Homepagina » Bewustzijn » De vreemde link tussen de menselijke geest en kwantummechanica
De vreemde link tussen de menselijke geest en de kwantummechanica

De vreemde link tussen de menselijke geest en kwantummechanica

Sommige wetenschappers denken te begrijpen wat bewustzijn is, of dat het slechts een illusie is. Vele anderen hebben geen idee waar bewustzijn precies vandaan komt.

Er zijn onderzoekers die bewustzijn proberen uit te leggen aan de hand van de kwantummechanica.

De uitkomst van een kwantumexperiment is afhankelijk van een bewuste waarnemer die al dan niet eigenschappen van de betrokken deeltjes meet.

Illusie

Dit effect lijkt de basisaanname achter alle wetenschap te ondermijnen: dat er een objectieve wereld is waar we geen invloed op hebben.

Sommige wetenschappers concludeerden op basis hiervan dat objectiviteit een illusie is en dat bewustzijn een actieve rol moet spelen binnen de kwantumtheorie.

Vandaag de dag vermoeden sommige natuurkundigen dat we de kwantumtheorie nodig hebben om echt goed te kunnen begrijpen hoe het brein werkt.

Tweespletenexperiment

Het tweespletenexperiment laat misschien wel beter dan welk ander experiment dan ook zien wat er zo vreemd is aan de kwantummechanica.

De natuurkundige Pascual Jordan zei hierover: “Waarnemingen verstoren niet alleen datgene wat gemeten moet worden, ze produceren het.”

“We dwingen een kwantumdeeltje om een definitieve positie in te nemen. Met andere woorden: wij produceren de resultaten van de metingen.”

Weet

Als dat zo is, bestaat er inderdaad geen objectieve realiteit.

Maar het wordt nog gekker.

Uit een experiment dat in de jaren zeventig is bedacht door de Amerikaanse natuurkundige John Wheeler blijkt dat het net is alsof de natuur niet alleen ‘weet’ of we kijken, maar ook of we van plan zijn te gaan kijken.

Navigeren

Je kunt er niet omheen dat bewustzijn en kwantummechanica op de één of andere manier aan elkaar gelinkt zijn.

Er zijn onderzoekers die bewijs hebben gevonden voor kwantumeffecten in levende wezens.

Sommigen stellen dat vogels en planten bij respectievelijk het navigeren en de fotosynthese gebruikmaken van de kwantummechanica.

Telepathie

Er wordt ook beweerd dat de kwantummechanica vermogens als telepathie en telekinese kan verklaren.

In 2016 speculeerde Adrian Kent van de Universiteit van Cambridge dat bewustzijn mogelijk het gedrag van kwantumsystemen verandert.

Hij suggereerde dat de geest de uitkomst van metingen echt kan beïnvloeden. Over de achterliggende mechanismen is echter nog maar weinig bekend.

[BBC]


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Ik hang zowiezo weinig geloof aan de commercieele wetenschap die alles met hun small minded rationele geest denken te kunnen verklaren, want anders bestaat het volgens hun niet.
  Ze lijden aan tunnelvisie en staan niet voor het onverklaarbare open, ze moeten gewoon een verhaal verkopen.
  Want veel kennis is onoverdraagbaar omdat het om persoonlijke ervaringen gaat, en die verschillen ook weer van persoon tot persoon omdat iedereen op zijn eigen level zit, dus waar hebben we het over.

  6 likes
  • Dat is jou aanname. Als je iets niet kunt overbrengen komt het voort uit je fantasie en niet uit de werld om je heen waarvan ook anderen deel uitmaken. In tegenstelling tot een religie pretendeerd wetenschap achter de waarheid aan te zitten en niet hem in pacht te hebben. En juist door overbrenging vaan ervaringen/onderzoeken van iemand voor jou is het mogelijk kennis te laten groeien. Mocht deze kennis niet kloppen dan storten je experimenten in als een kaartenhuis.
   Dat wetenschap een commerciele inslag heeft is inherent aan onze samenleving. We moeten allemaal onze rekeningen betalen en als iets niet direct geld opleverd wordt het dus maar niet gedaan. Dan komt wetenscahp niet verder..tevens is er vaak doorontwikkelde apparatuur nodig om de kennis te toetsen en naar een hoger niveau te tillen.. Wie gaat dat betalen? Jij? Ik? Trump? nuh…helaas is commercialisatie de enige wijze om soms iets voor elkaar te krijgen..dat is geen nieuws.

   5 likes
 2. Ten eerste, het is geen vreemde link maar een waarvan we de opbouw en uitwerking pas zijn gaan zien.

  We zullen de ‘materie’ beter leren begrijpen met de jaren. Ik ben er echter totaal van overtuigd dat het fylosofisch ge** niet nodig is en alleen maar bewijst dat we nog veel te weinig weten om er veel nuttigs over te kunnen zeggen.
  Valt een boom om in het bos als we er niet naar kijken?.. is hij ooit omgevallen als we dat niet controleren?.. Is de kat leven of dood.. pff gespeel met woorden; als het tegendeel niet bewijsbaar is wil dat nog niet zeggen dat je de waarheid in pacht hebt. Er is niks anders dan normaal..we kunnen het alleen weer een beetje beter uitleggen.

  Onze biologische samenstelling dient te luisteren naar de natuurwetten, de reacties in ons brein ook. Kwantum mechanica maakt ook deel uit van deze natuurwetten en is alleen nog moeilijk te bevatten. Indrukwekkende mogelijkheden bied het zeker, tenminste, dat lijkt mij voor zover ik het zelf kan bevatten..

  Wie weet leren we ooit in de toekomst dat juist de kennis van kwantum mechanica ons de tools kan laten produceren om het bewijs voor het bestaan van parallelle universa te leveren etc. Maar tot die tijd is het puur getheoriseer en zou ik er maar geen geloof aan ophangen..

  Just saying..

  6 likes
  • LS…

   Het probleem met de beperkte mens is ook dat wij op straffe van moeten bewijzen dan wel aannemen dat het anders is. Vooral de waanzinnigen uit de wetenschap en de religieuze elite maar ook de hersendoden willen door dwang of maatschappelijke sancties hun visie of gebrek aan visie opdringen. Ik heb vrede met de gedachte dat alles wat een mens kan bedenken bewaarheid kan worden. Het zal nog even duren en of die kans komt valt natuurlijk ook nog te bezien…

   1 likes
 3. Er zijn al jaren goede boeken over kwantum mechanica geschreven, Wilcock heeft t vaak over wereld gebeurtenissen…..Deepak Chopra heeft prachtige boeken geschreven…..bv Kwantum genezing……Maar even deze….Ga nooit op zoek naar iets wat je zelf niet kunt bevatten, je zult t namelijk niet vinden……..Zeker niet vanuit alleen wetenschap……..alleen wetenschappers die spiritueel hoog begaafd zijn kunnen tot het inzicht komen en helaas zijn er maar weinig……….

  3 likes
  • Naarmate onze kennis groeit kunnen wij meer bevatten. Een proteine molecuul was voor de kennis over de cel niet voor te stellen, een sterrestelsel voor de eerste telescoop ook niet.. de draaing van electronen.. het een leidt tot inzicht en testbaarheid van het ander..

   1 likes
 4. Mooi geformuleerd Faye, ik ben het gedeeltelijk helemaal met je eens 😉

  Je focus bepaald je realiteit, en ieder heeft zijn eigen universum. Echter het gemeenschappelijk bestaan in ons materiele universum vraagt om een gezamelijke waarheid om te kunnen communiceren en van hetzelfde te kunnen genieten. Ook zijn hier de natuurwetten voor jou hetzelfde als die voor mij. Tenzij je huis, je computer en dus ik alleen in je hoofd bestaat..maar dat denk ik niet, ik ben best echt.

  Het is dit universum waar wetenschap betrekking of heeft; gesubsidieerd of niet. Dat onderzoek gedaan wordt uit nieuwschierigheid en passie is meestal de gezonde basis maar als men gebruik dient te maken van een een mri scanner of een large array telescoop moet die tijd echt betaald worden en als zoiets er niet is moet het nog gebouwd worden ook. Het is onze hedendaagse werkelijkheid dat mensen met zeer zeldzame aandoeningen overlijden omdat er geen geld voor onderzoek is terwijl in de meest voorkomende ziekten geld voor onderzoek gepompt wordt omdat er medicijnen verkocht kunnen worden.. Hier loopt de nobele en gezonde nieuwschierigheid van de mens dwars door zijn hebzucht.

  De wereld om ons heen is geen leugen, het is het spelletje van anderen waar we ingeslingerd worden. Doe je geld in de (belasting) pot dan mag je meedoen..anders heb je best een probleem.
  Op spiritueel niveau kan alles en wordt een diepe laag zichtbaar, dat is waar. Maar het lijkt erop dat hoe slechter het in de wereld gaat hoe meer mensen weer aan hun niet-tatsbare overtuigingen vastklampen en dat is een gevaarlijke actie.

  Gevaarlijk, omdat de problemen op onze mooie planeet er niet mee worden opgelost wat wel nodig is en gevaarlijk omdat er dan weer handige mannetjes opstaan die een groepje vormen en de sekteleider uit gaan hangen. Niet lullig bedoelt maar ik heb weinig voorbeelden gezien met een goede afloop.

  Ieder kiest zijn eigen idool. De David Wilcocks van deze wereld hebben er een mooi leven mee, het zijn verhalen vertellers. Zolang zij mensen blij maken, prima. Ik zoek de waarheid liever zelf ipv deze bij een persoon te beleggen.

  2 likes
  • Ik had het over gevoels/herkenningskwesties, waarom dat bij jou meteen een beeld van een idool oproept begrijp ik niet, maar dat hoeft ook niet.
   Verder hebben we ieder zo onze duidelijk ver uiteenlopende eigen ideeen en geef ik je dus voor het gemak graag groot gelijk.

   0 likes
   • ”Een gemeenschappelijke waarheid om te kunnen communiceren…”
    Je bedoelt die mainstream media waarheid waar we ingeperst worden, die ons opgelegd wordt en dat is dan de waarheid waar we over moeten communiceren.
    Andere waarheden worden niet getolereerd, want dat is waar het over gaat.
    Ik kan nog wel even doorgaan maar laat ook maar, we zitten op twee verschillende golflengtes en dat blijft lastig communiceren, hoe goed de bedoelingen ook zijn.

    1 likes
 5. wij mensen bestaan uit ook uit deeltjes ..alles wat men ziet heeft een beperking,ook de kwantum fysica ..op deze schaal wilt men alles in plaatsen…maar dat lukt gewoon niet..omdat het metingen zijn die zichtbaar zijn…in metingen,maar zit nog een onzichtbaar deeltje in …en die kunnen ze maar niet te pakken krijgen..het is er ..en het is er ook niet ..het licht schijn erin ,om het beter te begrijpen kan men beter in de diepte van jezelf als mens bezien…dan komt deze rara in licht van jezelf te voorschijn … maar voor je dat ziet is het laten vallen het het dualistische denken.. als dit verdwijnt komt het zichtbare licht ..het ongevormde deel in het licht te staan ..men kan het god noemen het ongevormde waar alles in verdwijn en word geboren in elke moment..

  1 likes
 6. Wat zouden mensen goed over moeten brengen omdat het anders niet gelooft wordt?
  Dan geloven ze het toch niet? Dat is toch niet erg? We zitten nu eenmaal met twee soorten mensen, de Telegraaf en aanverwante leugenaars gelovigen, de gemanipuleerden dus en de openmindeds.
  Die voor zichzelf kunnen denken, zaken intuitief aanvoelen zonder de behoeft anderen te overtuigen, hoewel de small mindeds graag de competitie over van alles en nog wat aangaan, ook spirituele zaken. De wereld om ons heen is een grote leugen, zelfs zonder doorontwikeld apparatuur te zien, te horen en intuitief aan te voelen.
  Ik zou zeggen lees David Wilcock eens. Die hoef je ook niet te geloven, wat dat zijn gevoels/herkennings kwesties. Je hebt er een klik mee of niet, en heb je die klik niet, wil nog niet zeggen dat het niet waar is.
  Bij dit soort zaken heb je geen dooronwikkeld apparatuur nodig, en toch is David heel erg ver gekomen met zijn onderzoeken.
  Dat komt doordat een ontwikkelde intuitie voldoende is bij dit soort zaken.
  En je intuitie ontwikkel je niet door de cabalgestuurde wetenschap/Telegraaf/Geenstijl/commercieele omroepen/ en aanverwanten te geloven, die zijn juist in het leven geroepen om je te misleiden ofwel om je dom te houden.
  Als je dit simpele gegeven intuitief nog niet aanvoelt heb je nog een lange weg te gaan.
  En dat wetenschap een commercieele inslag heeft is niet inherent aan onze samenleving, dat was inherent aan onze samenleving.
  Vandaar dat het zo’n zooitje is en niemand nog iets gelooft van wat ze er uit kramen.

  0 likes
 7. Hoi Faye,

  Ik begrijp het, ik heb ook niet altijd zin en tijd om een a-4tje vol te typen..
  Maar met gemeenschappelijke waarheid bedoel ik meer dat een steen voor ons allebei een steen is en water voor ons allebei water. Wat de mainstream media ervan vind, vind ik niet zo belangrijk, da’s subjectief..

  0 likes
 8. Wetenschappers hebben geen idee waar bewustzijn precies vandaan komt. BEWUSTZIJN komt nergens vandaan het IS ! Wetenschappers denken, piekeren en zoeken maar moeten eerst eens gaan begrijpen wat ZIJN is.

  0 likes
 9. Dat klopt niet, het bewustzijn is een electrisch geladen samenwerking van verschilelnde delen in de hersenen en is inderdaad moeilijk te pinpointen op een locatie omdat er op verschillende locaties in de hersenen verschillende afhandelingen en combinaties gemaakt worden. Zo is ook de fabel dat we maar 10% van ons brein gebruiken verkeerd geinterpreteerd. Wij gebruiken normaal gesproken maar zo’n 10% tegelijkertijd..somes wat meer van dit en soms wat meer van dat..afhankelijk van of je koorddanst over de grand canion, een schilderij aan het maken bent of de liefde bedrijft..
  ‘Zijn’ is een interessant woord en inderdaad zo beleven wij het. En er zijn zelfs wel wetenschappelijke aanwijzingen dat ons ‘zijn’ gevoeliger is en verder strekt dan onze huid.. Dit is NU nog moeilijk verklaarbaar zoals een atoom in hetr jaar 1600. Dat wil niet zeggen dat het er niet is..alleen dat we het nog niet kunnen meten. Om er dan maar gemakshalve allerlei hocuspocus eigenschappen met een eigen vocabulair aan op te hangen is weer typisch menselijk en zoals elk ander geloof een manier om alle onvoorspelbaarheid onder te brengen bij een groter iets.. Use the force…
  Alleen kennis en ervaring en de factor tijd zullen solaas bieden.. dan worden de uitkomsten weer een tijdje gebagitaliseerd en ontkent en wanneer er dan handige toepassingen door uitgevonden worden word het weer gemeen goed en algemene kennis.. zo gaat het al duizenden jaren en het is vandaag niet anders.

  0 likes
 10. Laatste dag = 0 tijd & op dit universeel moment is het = als een OrionNative impuls dat ons Spiritueel opwekt geldend voor ieder individu die dan geleid zal worden, door deze opname. OHM komt van E (energy) & W (Joule) (JaHWe) ‘1J = 1Ws’ E = H . F, waarin F de frequency is & H in overeenstemming van de Massa (H=photon of licht) M = in dit voorbeeld ons lichaam of corps = commune (Licht)~opname: E = M . C² zo & indien we dan de Bijbel lezen over getijden vanaf dat gegeven moment = 0 tijd of Ontwakings moment van (opname) & verdergaand dienen we te verstaan, dat naarmate de tijd vordert we ons lichter en verlichter gaan voelen. Dit omdat Frequentie stijgt = We worden verstandiger, maar ook gaat ons lichaam in de verplaatsing aanvoelen = alsdat we geen weerstand ondervinden in de voortbewegingen die we maken en nog later een aura rondom onszelve. meer detail: http://www.sonfamen.com

  0 likes
 11. En dan alles om-moduleren naar ‘D’..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

Mensen kunnen telepathisch communiceren met dolfijnen, zo wordt beweerd in dit artikel van het Russische ministerie van Defensie

Russische elitesolidaten kunnen met behulp van gedachtekracht ...

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.