Homepagina » Mens en Dier » Maak kennis met Frankie: de herdershond die kanker kan ruiken bij mensen
Maak kennis met Frankie: de herdershond die kanker kan ruiken bij mensen

Maak kennis met Frankie: de herdershond die kanker kan ruiken bij mensen

Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen. Wetenschappers van de Universiteit van Arkansas zeggen dat reddingshond Frankie schildklierkanker kan ruiken bij mensen.

Kanker ontstaat door woekercellen met een eigen chemische samenstelling, die vluchtige stoffen afscheiden in het lichaam. Honden kunnen deze stoffen ruiken. De Duitse herder kon schildklierkanker opsporen bij mensen die nog niet wisten dat ze deze ziekte hadden.

In 30 van de 34 gevallen stelde de hond de juiste diagnose, een score van 88 procent. Al eerder hadden wetenschappers aangetoond dat een hond kan worden getraind om het verschil te ruiken tussen urinemonsters van mensen die wel en die geen schildklierkanker hebben.

Het onderzoek kan deuren openen naar nieuwe, goedkopere en minder pijnlijke vormen van kankerdiagnose. Huidige methoden om schildklierkanker vast te stellen zijn vaak onnauwkeurig, waardoor sommige patiënten onnodig worden geopereerd.

Getrainde honden kunnen door artsen worden gebruikt om schildklierkanker al in een vroeg stadium op te sporen. Bovendien kunnen deze honden onnodige operaties voorkomen, zo zeggen de wetenschappers.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vijf medische detectiehonden van het KNGF Geleidehonden na nog geen jaar trainen in staat zijn darmkanker op te sporen. Het VU medisch centrum in Amsterdam is nauw betrokken bij het unieke project en spreekt al van een belangrijke stap naar een vroege diagnose van de ziekte, die jaarlijks bij 15.000 Nederlanders wordt vastgesteld.

De viervoeters besnuffelden 380 ontlastingsmonsters om darmkanker te leren herkennen. In 80 procent van de gevallen halen ze nu moeiteloos de buisjes met de geur van een kankerpatiënt eruit.

[Endocrine Society]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • nietsnieuws schreef:

  en waar worden we nu aan Frankie voorgesteld zoals de titel beloofd? Het is in ieder geval niet de hond op de foto…

  4 likes
 • Ria schreef:

  Natuurlijk is het de hond op de foto …
  Zie http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150311_01574188

  1 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >