Mens en Dier

Maak kennis met Frankie: de herdershond die kanker kan ruiken bij mensen

Help door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen. Wetenschappers van de Universiteit van Arkansas zeggen dat reddingshond Frankie schildklierkanker kan ruiken bij mensen.

Kanker ontstaat door woekercellen met een eigen chemische samenstelling, die vluchtige stoffen afscheiden in het lichaam. Honden kunnen deze stoffen ruiken. De Duitse herder kon schildklierkanker opsporen bij mensen die nog niet wisten dat ze deze ziekte hadden.

In 30 van de 34 gevallen stelde de hond de juiste diagnose, een score van 88 procent. Al eerder hadden wetenschappers aangetoond dat een hond kan worden getraind om het verschil te ruiken tussen urinemonsters van mensen die wel en die geen schildklierkanker hebben.

Het onderzoek kan deuren openen naar nieuwe, goedkopere en minder pijnlijke vormen van kankerdiagnose. Huidige methoden om schildklierkanker vast te stellen zijn vaak onnauwkeurig, waardoor sommige patiënten onnodig worden geopereerd.

Getrainde honden kunnen door artsen worden gebruikt om schildklierkanker al in een vroeg stadium op te sporen. Bovendien kunnen deze honden onnodige operaties voorkomen, zo zeggen de wetenschappers.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vijf medische detectiehonden van het KNGF Geleidehonden na nog geen jaar trainen in staat zijn darmkanker op te sporen. Het VU medisch centrum in Amsterdam is nauw betrokken bij het unieke project en spreekt al van een belangrijke stap naar een vroege diagnose van de ziekte, die jaarlijks bij 15.000 Nederlanders wordt vastgesteld.

De viervoeters besnuffelden 380 ontlastingsmonsters om darmkanker te leren herkennen. In 80 procent van de gevallen halen ze nu moeiteloos de buisjes met de geur van een kankerpatiënt eruit.

[Endocrine Society]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nietsnieuws
nietsnieuws
7 jaren geleden

en waar worden we nu aan Frankie voorgesteld zoals de titel beloofd? Het is in ieder geval niet de hond op de foto…

trackback
BOINNK!!! | Eindtijd gerelateerde nieuws-items, verzameld door Arie Goedhart
7 jaren geleden
Ria
Ria
7 jaren geleden

Natuurlijk is het de hond op de foto …
Zie http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150311_01574188

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x