Homepagina » Universum » Maan van Saturnus vertoont teken van leven: Enceladus heeft heetwaterbronnen
Maan van Saturnus vertoont teken van leven: Enceladus heeft heetwaterbronnen

Maan van Saturnus vertoont teken van leven: Enceladus heeft heetwaterbronnen

Onder het oppervlak van de kleine Saturnusmaan Enceladus liggen heetwaterbronnen verscholen. Daarmee is Enceladus naast de aarde het enige hemellichaam in het zonnestelsel waarvan bekend is dat heet water en gesteente onder het oppervlak invloed op elkaar uitoefenen, zo schrijven wetenschappers in vakblad Nature.

Door de aanwezigheid van heetwaterbronnen op Enceladus is de maan een interessante bestemming voor onderzoek naar organismen. Rond zulke bronnen treden veel chemische reacties op. Op aarde zijn rond dit soort bronnen op de oceaanbodem vreemde levensvormen waargenomen.

Ruimtesonde Cassini trof eerder al een enorme oceaan aan op Enceladus en een grote pluim van gas en ijs die in het zuidelijke poolgebied opstijgt vanaf het oppervlak. De wetenschappers denken dat microscopisch kleine rotsdeeltjes in de pluim afkomstig zijn van hydrothermale activiteit op de oceaanbodem. De deeltjes ontstaan volgens de onderzoekers waarschijnlijk op plekken waar heet, mineraalrijk water in contact komt met koud water.

De deeltjes werden in 2004 voor het eerst gedetecteerd. Uit een analyse blijkt dat ze voornamelijk bestaan uit siliciumdioxide, dat op aarde het belangrijkste bestanddeel is van zand en kwarts. Ook bij heetwaterbronnen op de bodem van de Atlantische Oceaan worden zulke deeltjes gevormd.

De wetenschappers vermoeden dat de kleine deeltjes worden meegevoerd met het water dat door de ijsfonteinen van Enceladus wordt uitgestoten. Dat water is afkomstig van een 10 kilometer diepe oceaan, die verscholen ligt onder een 30 kilometer dikke ijskorst. Het water ontsnapt in het ijs rond het zuidpoolgebied van de maan.

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Tim schreef:

  Die warmte komt uit de kern van Enceladus? Bij de maan Europa rond Jupiter word het door de zwaartekracht van Jupiter veroorzaakt. Maar waarom zou Europa ook geen hydrothermale activiteit kunnen hebben?

  3 likes
 • Huisheks schreef:

  Hoera, we hebben een escape maan, als het hier dusdanig verziekt is dat we op de aarde niet meer kunnen/willen leven. Kunnen we het elders nog eens proberen……

  1 likes
  • Frans schreef:

   dacht het niet, Huisheks,
   Planeten zijn geen wegwerp dingen!
   Planeten maken ontwikkelingsstadia door. Echter door ons rechtlijnig denken, denken we te weten dat alle- maal al zo lang is en vooral ook zo zal blijven.

   De gedachten die dus rechtlijnig zijn kunnen niets anders dan uit gaan van rovend en vernietigend door de kosmos gaan. De mens is zo een vernietiger. En daar moeten we echt van af.
   Rechtlijnig denken leidt tot oppervlakkig denken, we weten alleen van het dunne buitenkantje van het ontstaan van de kosmos en de aarde. Rationeel denken kan niet anders dan oppervlakkig zijn.
   Wat het denken ons heeft gebracht is een vlijmscherp onderscheidingsvermogen. En dat hebben we nodig om in de spirituele wereld de weg te vinden.

   0 likes
 • Mono schreef:

  ach nee he, oké oké ik zal het maar weer opbiechten dan..
  vanwege zoals ik in een ander commentaar zei, dat ik mijn zandkasteel op mars opblies..
  was ik naar deze maan toegeschoten met mach 20 door de explosie..
  maar van de zenuwen moest ik erg plassen, en het enige wat ik in mijn zak had, dat was een appelboor..
  dus ik dacht ik maak een gaatje met de appel boor in de grond en plas dan erin..
  nou ja het resultaat is duidelijk, dus sorry mensen, misschien als ik zeg dat jullie zo lekker licht dansen dat jullie mij dan kunnen vergeven…
  wel 1 positief nieuwtje , zoals jullie nu dan weten is een maanlanding echt wel mogelijk ;- ))
  GRT Mono

  1 likes
 • x

  Check Also

  maan

  Soms zijn ze uren te zien. Wat zijn toch die vreemde flitsen op de maan?

  Er komen vreemde flitsen uit de maan, ...

  Heeft een Chinese sonde een ruimteschip vastgelegd op de maan? Deze Schotse ufoloog beweert van wel

  Amerika probeerde een atoombom tot ontploffing te brengen op de maan. Volgens deze kolonel greep ‘iemand’ in

  In de jaren vijftig moest wijlen kolonel ...

  >