Natuur en Milieu

Ja, het is bloedheet, maar dat heeft niets te maken met klimaatverandering. Waarom deze zomerhitte allesbehalve uitzonderlijk is

Help door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Over één ding kunnen we het eens zijn: de afgelopen maanden is het abnormaal heet geweest. En niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen op het noordelijk halfrond. Het einde van de hittegolf is nog niet in zicht.

In Japan werd het lokaal meer dan 41 graden, iets wat nog nooit eerder was voorgekomen. Daar spreekt men inmiddels van ‘een natuurramp’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Overal worden warmterecords verbroken, van Californië tot Armenië en Azerbeidzjan.

Hoger dan elders

Experts hebben nu vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de temperatuurmetingen, omdat thermometers vaak op plekken worden geplaatst die warmte vasthouden, zoals stadscentra, parkeerplaatsen of landingsbanen.

Op dergelijke plekken is de temperatuur vaak enkele graden hoger dan elders.

Klimaatwetenschappers claimen dat deze uitzonderlijk hete zomer bewijs is voor de opwarming van de aarde. Maar klopt dat wel?

Allesbehalve uitzonderlijk

In Groot-Brittannië wordt de temperatuur al sinds 1659 bijgehouden. Uit de gegevens blijkt dat de maand juni slechts de op 17 na warmste ooit was in 350 jaar. De warmste junimaand werd in 1846 gemeten.

De huidige zomerhitte is dus allesbehalve uitzonderlijk, schrijft journalist Christopher Booker voor de Daily Mail.

Deze zomer wordt inmiddels vergeleken met de kurkdroge zomer van 1976, toen de hittegolf zo’n drie maanden duurde.

Natuurlijke cyclus

Wat daarbij niet wordt vermeld is dat de langdurige hittegolf net als in 1976 het gevolg is van een hogedrukgebied boven Europa dat warmte lucht van de Sahara opzuigt.

Lagedrukgebieden met koelere en vochtigere lucht blijven ten noordwesten van Groot-Brittannië en Europa hangen. Een volledig natuurlijke cyclus dus.

Hoewel recentelijk is geclaimd dat het in de VS warmer dan ooit is, dateert meer dan de helft van de Amerikaanse temperatuurrecords van de jaren dertig.

Zo nu en dan

Slechts twee records werden neergezet in de 21e eeuw, in een tijd waarin we steeds te horen krijgen dat de opwarming van de planeet wordt veroorzaakt door de industriële uitstoot.

Zo nu en dan zullen de zomers dus abnormaal heet zijn, net zoals in 1976 en in 1846, toen global warming nog niet was bedacht.

[Daily Mail]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

Of wij wel/niet te maken hebben met broeikaseffect is alleen te meten door op meerdere plekken in de oceanen en zeeën de temperatuur te meten over een langere tijd. Neem daar vervolgens gemiddelden van.

Derek
Derek
5 jaren geleden

Global warming is misschien wel de grootste zwendel uit de geschiedenis!
En zoveel mensen die erin geloven, bizar! 🙁

salvar
salvar
5 jaren geleden

Klimaatwetenschappers claimen.
ja,natuurlijk er moet weer geld uit de zakken van de burger worden getrokken en zelf moeten ze aan de vreet gehouden worden hoe erg het allemaal wel is.
maar ja ze moeten ook aan het werk gehouden worden.

helder
helder
5 jaren geleden

ik vraag me weleens af waar en hoe de weertemperaturen worden afgelezen. Bij buren 4 hoog op het dak staat een klein weerstation. Ik heb altijd begrepen dat de temperatuur in de schaduw wordt gemeten. Ik maak me wel wat zorgen over de vogels op de grond zoals de kauw, de duif,enzo. {ik geef ze wat te eten} en ja, als je verneemt dat we in de toekomst deze zomer een koele zomer zullen noemen nou dat belooft wat. Ik woon aan zee maar zelfs de zeewind is nu warm. Woon je in een grote stad wens ik je veel koelte toe want ik weet dat de temperatuur kan oplopen tot wel 40 graden of zelfs warmer.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x