Homepagina » Gezondheid » Europese vergunning omstreden gif Roundup verlengd dankzij knip- en plakstudie van Monsanto & co. Dit is ontoelaatbaar!
Europese vergunning omstreden gif Roundup verlengd dankzij knip- en plakstudie van Monsanto & co. Dit is ontoelaatbaar!
Foto: Wikimedia Commons

Europese vergunning omstreden gif Roundup verlengd dankzij knip- en plakstudie van Monsanto & co. Dit is ontoelaatbaar!

De autoriteiten die in eerste instantie verantwoordelijk waren voor de beoordeling van de veiligheid van het omstreden onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat hebben grote delen van het door Monsanto en andere chemiereuzen aangeleverde dossier geplagieerd. Dat blijkt uit een vernietigende studie van onder meer Europarlementariër Bart Staes.

Staes is verbijsterd over de manier waarop de autoriteiten zijn omgesprongen met de vernieuwingsprocedure rond de vergunning voor glyfosaat (Roundup).

“Er mogen geen spelletjes gespeeld worden met de volksgezondheid alleen omdat de chemische industrie dan winst kan boeken, dat is ontoelaatbaar!” zei hij.

Plagiaat

Op verzoek van Staes en enkele van zijn collega’s onderzochten experts de mate waarin het Duitse Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) bij de evaluatie van glyfosaat geknipt en geplakt zou hebben en zelfs plagiaat gepleegd zou hebben.

“Het is zeer zorgwekkend om te zien dat bijna de helft van een cruciaal hoofdstuk van de Duitse risicobeoordeling letterlijk gekopieerd werd van de analyse van Monsanto, zonder dat het BfR dat aangeeft,” zei Staes.

“Dat heet dus plagiaat,” voegde hij toe.

Wetenschapsfraude

“Zelfs een introductie bij een cruciaal hoofdstuk waarin uitgelegd wordt welke methoden men gebruikt om studies te beoordelen, werd letterlijk gekopieerd van Monsanto & co.,” klonk het.

Het BfR veegde onafhankelijke wetenschappelijke studies die de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat aantonen van tafel en nam analyses die waarschuwen voor de gevaren van het middel helemaal niet op.

Monsanto had immers geschreven dat deze studies ‘niet betrouwbaar’ waren en dat nam het BfR gewoon over.

“Dit heet gewoon wetenschapsfraude,” benadrukte Staes.

Slager die zijn eigen vlees keurt

De Europarlementariër vervolgde: “Het is ontoelaatbaar dat een overheidsinstelling als BfR die dit werk deed voor 500 miljoen Europeanen, zich zo gedraagt en de feiten blijft ontkennen.”

De situatie lijkt op een slager die zijn eigen vlees keurt, besloot hij.

Europese parlementsleden hebben nu beslist dat de chemische industrie minder invloed krijgt bij het goedkeuringsproces van pesticiden.

De studie is hier terug te vinden.

[Bart Staes]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Kan met niet herinneren dat het NL volk ooit akkoord is gegaan met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Wel kan ik me nog heugen dat de Europese Grondwet door het NL Volk was afgewezen en daarna er toch nog doorheen gefrommeld is zonder het volk opnieuw te vragen.

  Ook blijkt dat de opkomst voor EU verkiezingen slechts rond de 42% schommelt (hele EU) en in NL zelfs maar rond de 36%. Je kunt dus stellen dat de EU instituten geen mandaat hebben van het volk en daarom morgen opgeheven kunnen worden. Is ook een stuk handiger voor de Brexit, het is dan EU-Exit.

  13 likes
  • Rikk,

   Dat is nu het probleem. Gesteld dat er maar 20% zou gaan stemmen dan is dat nog steeds 20% van voornamelijk hun aanhangers en dus blijft het instituut gewoon bestaan, maar nu met mensen aan de top die je helemaal niet moet. Zij maken de wetten en als het hun uitkomt maken ze er 5% van om nog mee te doen. Veranderen kan je alleen doen door juist niet op gevestigde partijen te stemmen maar op de oppositie.
   Nu is dit natuurlijk niet de ideale oplossing want vroeg of later zijn de mensen die het nu goed voor hebben net zo corrupt als diegenen die ze nu bestrijden. Kok is daar een goed voorbeeld van, maar voor het zover was heeft hij toch wel wat positieve dingen voor het volk gedaan. Baudet doet het nu ook redelijk maar wat gaat hij doen als hij echte macht krijgt?
   Feit is dat je de politiek niet kunt wegdenken door niet te gaan stemmen en dan achteraf klagen dat je niet gehoord wordt.

   2 likes
   • Je kan blank stemmen. Iedereen moet blank stemmen. Lijst 14 of zo. Daarmee geef je aan dat politiek niet de oplossing is. Iedereen is corrupt, en als zij dat nog niet zijn worden ze dat wel wanneer ze een zeteltje hebben. Vrijwillig of niet.

    2 likes
    • Blank stemmen is niet de oplossing. Vergeet niet dat diegenen die nu de macht hebben die niet zomaar zullen afstoten dus die zorgen er wel voor dat hun aanhang WEL gaat stemmen en jij met je blanco stemmetje alsnog verliest.

     Leuk of niet maar zo zit het huidige systeem nu eenmaal in mekaar.

     Wil je dat veranderen dan moet je zorgen dat jouw partij de meerderheid krijgt en dat doe je door zoveel mogelijk mensen te mobiliseren en niet door thuis in je luie stoel te blijven zitten en achteraf klagen dat er niets in jouw voordeel veranderd.
     Dat er veel corruptie heerst ben ik helemaal met je eens, maar hun zetel is niet eeuwig dus moeten ze er toch voor zorgen dat ze bij de volgende verkiezing op zijn minst wel iets voordeligs voor jou gedaan hebben.
     Ik voorspel nu al dat er bij de volgende EU verkiezingen een forse aardverschuiving richting ‘extreem anders’ zal plaatsvinden en de gevestigde partijen fors gaan verliezen. Maar dat zal dan alleen komen omdat men is gaan stemmen en liefst niet blanco maar echt stemmen.

     1 likes
  • Strijdervoorvrijheid

   Zie je nou wat er gebeurd als men niet gaat stemmen!

   2 likes
 2. Afgelopen jaar hebben meer dan 3 miljoen mensen uit de hele EU geprotesteerd tegen Monsanto en toch is de vergunning weer verleend voor 5 jaar, waar het anders 10 jaar was geweest. Dus 5 jaar minder kans op kanker. Dat Monsanto in Amerika veroordeeld is voor het bezorgen van kanker aan een boer die round-up gebruikte heeft in de EU niet eens een belletje doen rinkelen? Waar is dan het zogenaamde voorzorgsprincipe? Bijna alle bewerkt voedsel bevat glyfosaat, soms weinig andere keren ruim over de toegelaten norm. Gewoon en tikkende tijdbom. Het aantal kankergevallen is met dezelfde stijgende lijn toegenomen als het gebruik van Monsanto vergif.
  Wat mij betreft mogen ze het gerust toelaten als ze kunnen bewijzen dat het onschadelijk is maar dan moet er ook in het contract staan dat in geval het fout loopt en ik toch kanker krijg, Monsanto, nu Bayer daar volledig verantwoordelijk voor is tezamen met die politiekers die het hebben toegelaten.
  Eens kijken of ze dan nog zo snel hun handtekening durven zetten. Monsanto betaalde miljarden aan lobby werk en dat geld moet toch ergens terecht zijn gekomen.
  Ik hoop trouwens dat bij diezelfde 3 miljoen protesteerders bij de komende verkiezingen dit voorval niet vergeten wordt.

  8 likes
 3. Wetenschapsfraude is inmiddels een veel gebruikt middel in de meest uiteenlopende branches om bepaalde doelen te bereiken. Die doelen zijn alleen nooit ten voordele doch eerder desastreus te noemen voor het volk. Ben benieuwd hoe lang ze hier nog mee wegkomen.

  7 likes
 4. Ik woon in Frankrijk en ik snap de gele hesjes wel. Wanneer het om gezondheid, eerlijke verdeling etc. gaat luisteren de politici niet! Sommige doen alsof, maar politici in navolging van het grootkapitaal hebben inmiddels hun ziel verkocht aan de duivel. Hoe moet ik kinderen uitleggen dat we het wel wisten maar er niets aan deden…. grrrrr…

  6 likes
 5. Wat een pertinente onzin wordt hier verkondigd. Natuurlijk levert een fabrikant een dossier aan. Dit is in Nederland zelfs verplicht door het Ctb. En hier is ook niks mis mee. Wat wel belangrijk is dat alles gecontroleerd wordt. Het is niet voor niets dat Nederland het meest prijzige toelatingsbeleid heeft. Soms te duur voor een relatief kleine markt waardoor moderne middelen hier niet op de markt komen.

  4 likes
 6. Kerk en staat werden ooit gescheiden en nu nog de industrie en staat scheiden! Om ziek van te worden.

  4 likes
 7. In België, werd eerst gemeld dat glyfosaat voor particulier gebruik verboden werd .
  Enkele tijd later werd er gezegd dat glyfosaat, weer in de particuliere tuin mocht gebruikt worden , mits het middel werd aangebracht door een ” professionele tuinman met een vergunning . ( achterpoortje) , en enkel geldig voor Vlaanderen .
  Daarna las ik op de website van ” de raad van state ” dat monsanto een klacht had ingediend tegen het verbod in Wallonië.
  Geen wonder dat er niet meer mensen een geel hesje aantrekken en in verzet gaan .

  3 likes
 8. Wat is dit nou weer?! Wie heeft dit gepushed?! Aftreden!!!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden ...