Homepagina » Mens en Dier » Jij financiert de mensensmokkelaars die migranten naar Europa brengen. Gelekte documenten schetsen duister beeld
Jij financiert de mensensmokkelaars die migranten naar Europa brengen. Gelekte documenten schetsen duister beeld

Jij financiert de mensensmokkelaars die migranten naar Europa brengen. Gelekte documenten schetsen duister beeld

De Europese Unie heeft de migratiecrisis in Europa verergerd door corrupte Libische kustwachters te financieren waarvan Brussel wist dat ze samenwerkten met mensensmokkelaars. Dat blijkt uit gelekte documenten.

Grote sommen belastinggeld stroomden naar de Noord-Afrikaanse kustwacht, zelfs nadat duidelijk was geworden dat zij samenwerkte met bendes die migranten naar Europa smokkelen.

Vertrouwelijke documenten van de European External Action Service (EEAS) laten zien dat Brusselse functionarissen op de hoogte waren van het feit dat sommige Libische kustwachters werden betaald door smokkelaars om migranten naar Europa te vervoeren.

Wisten

De stukken, waar Politico de hand op heeft weten te leggen, tonen aan dat EU-functionarissen wisten dat de smokkelaars werden geholpen door de kustwacht.

In een rapport uit 2016 van Frontex, de kustwacht van de EU, valt te lezen: “Sommige leden van de Libische lokale autoriteiten zijn betrokken bij smokkelactiviteiten.”

Een document uit 2017 laat zien dat smokkelaars geregeld de autoriteiten omkopen.

De EU lanceerde Operation Sophia om de migrantensmokkel in het Middellandse Zeegebied terug te dringen.

Politieke agenda

De Libische autoriteiten werden getraind en uitgerust om migrantenboten te onderscheppen voordat ze internationale wateren bereikten.

Operation Sophia, vernoemd naar een baby die is geboren op een reddingsboot, heeft volgens de EU duizenden levens gered, maar de gelekte documenten schetsen een duister beeld.

Europarlementariër Barbara Spinelli zei dat Sophia een militaire operatie is met een hele duidelijke politieke agenda.

“Het is een instrument van onderdrukking geworden, waarbij criminele milities zich voordoen als kustwachters,” zei ze.

Kijkt de andere kant op

Rabih Boualleg, een tolk die werkte aan boord van een Nederlands schip dat de Libische kustwacht trainde, zei dat Libische kustwachters heel open waren over hun samenwerking met mensensmokkelaars.

“Veel van de kustwachters waren militieleden en hebben gevochten in de burgeroorlog,” zei hij.

De EU kijkt ondertussen de andere kant op en laat de Libische autoriteiten samenwerken met smokkelaars.

[Express]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Misschien wordt het tijd om Africaanse landen aan te bieden dat we de bevolkings groei helpen opvangen door daar nieuwe energie neutrale steden te helpen bouwen waar men veilig kan wonen van alle moderne gemakken voorzien door hun zelf geproduceerd van hun eigen grondstoffen op hun eigen industrie gebieden.Zoals het hoort ook zij hebben daar recht op.
  mvrg,Marcel

  7 likes
  • marcel Koningen,

   Mee eens. Het schijnt alleen dat als het grootkapitaal van de steenrijken wil blijven groeien, minstens een derde van de wereldbevolking in armoede gehouden moet worden. Dus jou mooie plannen zullen weinig tot geen vordering maken.

   8 likes
   • Uiteindelijk via de democratische manier er is geen andere geweldloze manier.Alles wat met geweld begint wint de economische klasse aangezien zij de baas zijn van de door hun opgerichte orde diensten met door hun uitgekozen en opgeleide mensen zijn bemand .En dan nog heel goed op infiltratie door ordetroepen letten in de nieuwe politieke beweging.
    Het kan wel maar niet makkelijk.
    Mvrg,Marcel

    1 likes
 2. Zowel de situaties waarvoor mensen vluchten alsook de vluchtenstromen op zich zijn volledig geënsceneerd, dat moge inmiddels al lang duidelijk zijn. Dat de meesten dat klaarblijkelijk wel okee vinden blijkt uit hun politieke stem die steeds weer uitgebracht en verkwanselt wordt aan het tuig wat hier schuldig aan is. Medeplichtigheid noem ik dat !

  11 likes
 3. Ja en het kan nog gekker. Ministerie van buitenlandse zaken steunt Syrië-gangers in de rechtzaal omdat het ook niet anders kan. Ze bemoeien zich immers zelf ook met het conflict op een zeer smerige manier.

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2273861-vervolging-syriegangers-belemmerd-door-steunprogramma-buza.html

  Gekker kunnen we het niet maken, wel smeriger !

  10 likes
 4. Een land dat is vernietigd mede door de EU, de kustwachters hadden het goed en nu niet meer, had je iets anders verwacht?

  7 likes
 5. Zolang mensen bang zijn om afgeslacht te worden, of zoveel honger hebben dat hun gezondheid er zwaar onder lijd, zullen zijn naar gebieden trekken waar het beter is.

  Dat ze onderweg verdrinken of uitgebuit worden en
  dat wij ze op een ander manier verhongeren of mishandelen houd ze niet tegen, ze hebben immers geen keuze.
  Niet dat het allemaal lieverdjes zijn die deze kant opkomen, de gemiddelde afrikaan ziet de blanke man als melkkoe. En hoe spaar je 2000 dollar voor een overtocht als je salaris 2 euro per dag is?
  Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen die hier wonen geld moeten overmaken naar Afrika nu ze eenmaal hier zijn.
  De realitijd is; we buiten elkaar uit. Zij ons, wij hen.

  Waar je je vergrootglas ook op zet, je ziet een misstand. In dit geval is het de kustwacht.

  3 likes
  • Tja, hoe komen die arme mensen aan het geld voor de overtocht plus de nieuwe mobieltjes en de kaarten/brochures waar in welk land van Europa zij zich moeten begeven om zich aan te melden? Soros Soros Soros Soros Soros en mede-klerelijers!

   0 likes
 6. Wat een plastic zooi op die stranden dat mogen ze wel eens opruimen.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...