Mens en Dier

Jij financiert de mensensmokkelaars die migranten naar Europa brengen. Gelekte documenten schetsen duister beeld

Help mee door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Unie heeft de migratiecrisis in Europa verergerd door corrupte Libische kustwachters te financieren waarvan Brussel wist dat ze samenwerkten met mensensmokkelaars. Dat blijkt uit gelekte documenten.

Grote sommen belastinggeld stroomden naar de Noord-Afrikaanse kustwacht, zelfs nadat duidelijk was geworden dat zij samenwerkte met bendes die migranten naar Europa smokkelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Vertrouwelijke documenten van de European External Action Service (EEAS) laten zien dat Brusselse functionarissen op de hoogte waren van het feit dat sommige Libische kustwachters werden betaald door smokkelaars om migranten naar Europa te vervoeren.

Wisten

De stukken, waar Politico de hand op heeft weten te leggen, tonen aan dat EU-functionarissen wisten dat de smokkelaars werden geholpen door de kustwacht.

In een rapport uit 2016 van Frontex, de kustwacht van de EU, valt te lezen: “Sommige leden van de Libische lokale autoriteiten zijn betrokken bij smokkelactiviteiten.”

Een document uit 2017 laat zien dat smokkelaars geregeld de autoriteiten omkopen.

De EU lanceerde Operation Sophia om de migrantensmokkel in het Middellandse Zeegebied terug te dringen.

Politieke agenda

De Libische autoriteiten werden getraind en uitgerust om migrantenboten te onderscheppen voordat ze internationale wateren bereikten.

Operation Sophia, vernoemd naar een baby die is geboren op een reddingsboot, heeft volgens de EU duizenden levens gered, maar de gelekte documenten schetsen een duister beeld.

Europarlementariër Barbara Spinelli zei dat Sophia een militaire operatie is met een hele duidelijke politieke agenda.

“Het is een instrument van onderdrukking geworden, waarbij criminele milities zich voordoen als kustwachters,” zei ze.

Kijkt de andere kant op

Rabih Boualleg, een tolk die werkte aan boord van een Nederlands schip dat de Libische kustwacht trainde, zei dat Libische kustwachters heel open waren over hun samenwerking met mensensmokkelaars.

“Veel van de kustwachters waren militieleden en hebben gevochten in de burgeroorlog,” zei hij.

De EU kijkt ondertussen de andere kant op en laat de Libische autoriteiten samenwerken met smokkelaars.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
marcel Koningen
marcel Koningen
5 jaren geleden

Misschien wordt het tijd om Africaanse landen aan te bieden dat we de bevolkings groei helpen opvangen door daar nieuwe energie neutrale steden te helpen bouwen waar men veilig kan wonen van alle moderne gemakken voorzien door hun zelf geproduceerd van hun eigen grondstoffen op hun eigen industrie gebieden.Zoals het hoort ook zij hebben daar recht op.
mvrg,Marcel

Henk Azie
Henk Azie
5 jaren geleden

Een land dat is vernietigd mede door de EU, de kustwachters hadden het goed en nu niet meer, had je iets anders verwacht?

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Zowel de situaties waarvoor mensen vluchten alsook de vluchtenstromen op zich zijn volledig geënsceneerd, dat moge inmiddels al lang duidelijk zijn. Dat de meesten dat klaarblijkelijk wel okee vinden blijkt uit hun politieke stem die steeds weer uitgebracht en verkwanselt wordt aan het tuig wat hier schuldig aan is. Medeplichtigheid noem ik dat !

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Ja en het kan nog gekker. Ministerie van buitenlandse zaken steunt Syrië-gangers in de rechtzaal omdat het ook niet anders kan. Ze bemoeien zich immers zelf ook met het conflict op een zeer smerige manier.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2273861-vervolging-syriegangers-belemmerd-door-steunprogramma-buza.html

Gekker kunnen we het niet maken, wel smeriger !

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x