Homepagina » Buitenland » Midden-Oosten was beter af onder Hoessein en Gaddafi. Amerikaanse onderzoeksjournalist legt uit waarom
Midden-Oosten was beter af onder Hoessein en Gaddafi. Amerikaanse onderzoeksjournalist legt uit waarom

Midden-Oosten was beter af onder Hoessein en Gaddafi. Amerikaanse onderzoeksjournalist legt uit waarom

Het Midden-Oosten was beter af onder Saddam Hoessein en Moammar Gaddafi. Dat stelde de Amerikaanse senator Ted Cruz. Heeft hij gelijk? Onderzoeksjournalist Ben Swann zocht het uit.

“We hebben gezien hoe politici uit Washington betrokken zijn geweest bij het omverwerpen van regeringen in het Midden-Oosten en de enigen die daar beter van worden zijn de slechteriken,” zei Cruz enige tijd geleden tijdens de talkshow Morning Joe op MSNBC.

Hij zei dat Amerikaanse interventies sinds de start van de Irakoorlog desastreuze gevolgen hebben gehad.

4500 procent

“Waren het Midden-Oosten en de rest van de wereld beter af toen Moammar Gaddafi en Saddam Hoessein aan de macht waren, toen Assad niet hoefde te vechten voor zijn leven in Syrië?” vroeg Cruz. “Zeker weten.”

De senator heeft volgens Swann helemaal gelijk. Het Midden-Oosten was zonder twijfel veiliger onder Gaddafi en Hoessein.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van terrorisme in het Midden-Oosten is tussen 2002 en 2014 gestegen met 4500 procent, aldus de journalist.

Nooit

Voordat Amerika Irak binnenviel in 2003, werden er in het land nooit zelfmoordaanvallen gepleegd. Sinds de invasie zijn er maar liefst 1892 geweest.

Voor de Irakoorlog leefden er ongeveer 1,5 miljoen christenen in Irak. Kort na het uitbreken van de oorlog vluchtten meer dan een miljoen van hen naar Syrië.

Meer oorlog en meer terrorisme

En hoe zit het met Afghanistan? In 2014 doodden opstandelingen 2643 burgers.

In de 14 jaar voor 9/11 is er één zelfmoordaanslag geweest op Pakistaanse bodem. In de 14 jaar na het incident zijn er 486 zelfmoordaanslagen geregistreerd. In landen als Somalië (88), Jemen (85), Libië (29), Nigeria (91) en Syrië (165) is een soortgelijk beeld zichtbaar.

De VS heeft biljoenen dollars gespendeerd aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het enige wat de oorlog tegen terrorisme de rest van de wereld heeft gebracht is meer oorlog en meer terrorisme, besloot Swann.

[Ben Swann]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • gijs meulenmeesters schreef:

  Als het westen zijn eigen niet bemoeit had daar dan hadden wij het veel beter gehad en niet zoveel vluchtelingen, maar ja de NWO beslist. En wij betalen allemaal het gelach.
  En dan maar zeggen we hebben goeie presidenten gehad in de VS, maar die zijn er zelf beter op geworden.
  Ik hoop dat Trump hier een einde aan maakt.
  groetjes Gijs

 • RayOfLight schreef:

  Tja dat zijn cijfers he ? De mainstream propaganda machine doet aan ‘feels’ en niet facts.
  Het is heel duidelijk dat America (Deepstate) er een zooitje van gemaakt heeft. Deze oorlogen hebben de massale migratie in gang gezet. Alles is een groot plan , of dit ooit nog anders wordt betwijfel ik.

  • jolo schreef:

   Daarom niet stemmen anders wordt je automatisch medeplichtig verantwoordelijk geacht aan dit misdadig optreden, het hele anti-terreur gebeuren is een hoax, verzinsel!

 • infootje schreef:

  De waanzin stopt pas als elke militair zich houd aan het verdedigen van het eigen land en in geval van een uitzending naar een land waar die niets te zoeken heeft, tegen de opdrachtgever zegt: ” hier heb je m’n wapen, goede reis en veel succes”

 • Louise schreef:

  Natuurlijk waren die culturen beter af met hun eigen dictatoriale Leiders….. Dat is nu verschil in cultuur.
  Maar nee hoor Wij het Westen weten alles beter( Westen is Amerika en Europa) ook voor de EU deden we alles wat Amerika wilde….. En nu gaan we langzaam zien dat we er een puinhoop van hebben gemaakt met grote gevolgen..
  Wat we ook zien is dat het Westen er niet goed raad mee weet….want ja, er is een nieuw deel van de wereld dat het buiten gewoon doet….. Rusland , China, Iraan, India…..Ook die landen hebben zo hun eigen idee over wat wij Democratie noemen, het vrije westen….. Denk niet dat in China of Rusland het gele hesjes gebeuren daar geaccepteerd wordt…… En Ohh ironie daar kunnen we niet ingrijpen, en die Landen hebben ook aardig wat grondstoffen die we kunnen gebruiken…..Het zogenaamde vrije westen heeft een probleem en de burgers van die Landen zijn het zat, op vele fronten en dit is pas het begin…..Je merkt gewoon dat die zogenaamde elite het niet meer weet, daarom zitten we nu allemaal in de chaos…… Maar misschien komt er iets moois uit, geschiedenis gaat traag, voorlopig moeten de Westerse Landen in eigenhuis eerst eens orde op zaken stellen…….

  • Djayden schreef:

   @ Louise,
   Je had dictatoriale beter tussen ” ” kunnen zetten, want zo zijn ze door het westen neergezet, als dictators.
   De echte dictators zitten in het westen, zoals hier en in de UK, de koningshuizen Us etc.. Ze doen niks voor het volk maar strijken jaarlijks miljardenen op terwijl de bevolking in armoede leeft.
   Moammar Gaddafie zorgde goed voor zijn volk, pas getrouwden kregen gratis een huis, gratis zorg etc. en er was nagenoeg geen armoede.
   Helaas wilde de goede man zijn eigen gouden dinar uitbrengen als tegenhanger van de petrodollar, deze actie samen met het buiten houden van de centrale bank heeft hem uiteindelijk letterlijk de kop gekost.
   Saddam Hoessein was altijd een trouwe bondgenoot van Amerika die zelfs het land heeft bewapend.
   Helaas ging de goede man zijn eigen weg en wilde zich losmaken van het juk van het westen.
   De rest is historie.
   Het moge dus duidelijk zijn wie het grootste uitschot is, dat hier op deze aardkloot rondloopt.

 • Matt schreef:

  Wat nog veel erger is dat is dat , als Amerika weer ergens iemand nodig heeft om de hete kastanjes uit het vuur te halen die dan ook nog eens klaar staan om te helpen.
  Ruzie zoeken met Rusland en de Amerikanen denken dat een oorlog boven Europa (via Polen) wordt uitgevochten en ze zelf veilig zitten op hun continent
  Nederland geeft Toyota’s en andere goederen aan I.S.. zodat die verder kunnen doen met Syrië te ondermijnen, buiten dat Nederland en België daar met Amerikaanse F16’s bommen gooien die ze van Amerika “gekregen” hebben.
  Engeland leverde en levert nog steeds gifgas aan de ‘rebellen’ zodat ze Assad de schuld kunnen geven en de zogenaamde legitimiteit van Amerikaanse troepen in Syrië kunnen aantonen.
  Frankrijk stond meteen klaar om Ghadafi naar zijn hemel te blazen zodat ze zijn goudvoorraad konden inpikken als dank voor de moeite van Hitlery Clinton: we came…he died. Het resultaat lees je hierboven.
  Nazi Oekraïne word ons nu opgedrongen (lid NAVO en EU) door Amerika (Nuland met 4 milj.) met hun regime change om zo een Amerikaanse voet op de deurmat van Rusland te krijgen.
  Tijdje geleden gelezen dat er bij een Amerikaanse basis in Japan iedere dag geprotesteerd wordt tegen de aanwezigheid van zich steeds erger worden misdragingen van Amerikaanse militairen en ze de basis weg willen.
  Amerika is niet meer of minder dan een bezettende mogendheid.

 • Stefan schreef:

  What you focus on increases

  • frits. schreef:

   @Stefan what you focus on increases, geld voor je eigen bestaan, maar niet voor de werkelijkheid hier boven beschreven….ik zou zeggen: als je net doet of het niet bestaat ,betekent nog niet dat het er niet is ,alleen in jouw leven bestaat het niet.zo kan je alle problemen in de wereld oplossen …doe net of ze niet bestaan ,dan bestaan ze niet .blleeeww een afschuwelijke New-Age. filosofie.

 • H.J. schreef:

  Gewoon op Zaterdag je Gele hesje aan en zoek de locatie op die jou aanstaat, om gewoon via je aanwezigheid te tonen, dat dit nu nog vredelievend is.

  Maar hoelang nog.

  Rutop.

 • janssen schreef:

  Die Trump was zo gek nog niet, net voordat hij president werd had hij een interview met ABC op de TV, het is misschien nog te achterhalen. Hij zij b.v.b over Vietnam dat hij het nooit eens geweest is met die oorlog en dat iedereen beter op het strand had kunnen gaan liggen, dan hadden we beter af geweest en dat ze zich ook niet met het Midden Oosten moeten bemoeien, omdat ze wapens leverden aan idioten die elkaar constant naar het leven staan. ( Maar dat Gaddafi op een berg GOUD zat en zijn eigen munt wilde invoeren , vonden de banken niet zo leuk ).

  • frits. schreef:

   @janssen Helemaal waar alleen heeft hij (Trump) nu met de toestemming van de Democraten te maken ,die van oudsher de agenda van de New-World Order moeten uitvoeren.en al 2 jaar bezig zijn met valse aanvallen om hem van z,n troon te stoten ,wat niet zal lukken .ze beseffen niet dat als ze dat wel lukt ze een burgeroorlog op hun hals halen.

 • Faya schreef:

  We gaan nu eindelijk naar een modern systeem waar de zieke Soros/NWO wetten verboden worden en niemand boven de wet staat.
  Trump en zijn team hebben er hard aan gewerkt en met een beetje geluk is dit met kerst al realiteit.

 • Johanna schreef:

  Door achter Amerika en de NAVO aan te hollen , is onze regering mede schuldig aan de nu bestaande ellende !

 • Bas van Stapelberg schreef:

  We hebben het over ‘Het Westen’ maar lees de wapenindustrie en multinationals want de gewone man in ‘Het Westen’ is niet gek en wist ook dat Europese landen en Amerikanen volop zaken deden met deze groep. Zoon van Khadaffi beschikte zelfs over veel bedrijven in Nederland en was hier vaak te vinden. Maar het geeft weer eens aan dat we hier in een complete neoliberale dictatuur leven waarin we als het aan de EU ligt binnenkort alles wordt gecensureerd

 • Jeff schreef:

  Als je het de mensen van toen vraagt; Portugezen, Russen, Iraniërs, Roemenen en noem maar op… dan hadden ze het toen vaak beter. Het was duidelijk wat er van je verwacht werd en wat wel of niet mocht. Het geluk deelde je met je lotgenoten. In bijvoorbeeld Cuba, heb ik dat enkele jaren geleden ook al geconstateerd. Je leeft met wat je hebt. Een van de goed geregelde zaken daar is gratis onderwijs en gratis ziekenzorg.

 • Chantal schreef:

  Feit is dat het de waarheid is.
  En de gevolgen miljoenen vluchtelingen naar het westen.
  Amerika zou hier eigenlijk voor moeten betalen en deze mensen moeten ondersteunen.
  Nu worden de Europese burgers er mee geconfronteerd.
  Voorbeeld je vernielt je buurman zijn huis neemt geen enkele verantwoordelijkheid en de daklozen worden opgevangen door andere buren en jij wast je handen in onschuld.
  Vervolgens bouw je een muur dat er geen een meer bij jou binnen kan komen.

 • gijs meulenmeesters schreef:

  ik heb zelf op vliegbassis Volkel gediend en heb genoeg zitten praten met de Amerikaanse soldaten aldaar. Zoals het nu in het oosten gaat, ging het toen die tijd ook in Vietnam. Overal waar iets te halen is komt het westen in actie, als er niks te halen is komen ze niet. In Yoegoslavia konden ze ook beter weg blijven, zo hadden ze een boycot op wapens naar Yoegoslavia maar via een omweg waren ze de grootste leveranciers.
  De dutcbat heeft genoeg over zich heen gekregen, maar de waarheid is heel anders, net zoals met de mh17, en Enschede zo ook schiphol elal vliegtuig.
  we worden voor gelogen en berooft

 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  >