Binnenland

Minister Yesilgöz staat op het punt in te stemmen met een heftige inbreuk op onze privacy en grondrechten

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!

Demissionair (!) minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid staat op het punt om in Brussel in te stemmen met een heftige inbreuk op onze privacy en grondrechten, waarschuwt columnist Marianne Zwagerman. Het gaat om de zogenoemde chatcontrole: de meerderheid van de Kamer wil het niet, maar het kabinet stoomt gewoon door, aldus Zwagerman.

Als Yesilgöz het in december niet tegenhoudt bij de EU, krijgen we straks allemaal automatisch verklikkersoftware op onze telefoons, client-side scanning geheten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Kabinet voert motie niet uit

Zwagerman citeert in een column universitair hoofddocent Jaap-Henk Hoepman: “Onbetrouwbare en daarmee potentieel stigmatiserende technologie die buitenproportioneel wordt ingezet, met grote risico’s ten aanzien van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Door de installatie van deze technologie op de telefoons van nagenoeg alle Nederlanders wordt daarnaast een onomkeerbare stap gezet naar een verregaande Europese infrastructuur voor massasurveillance.”

In juli liet de minister weten dat het kabinet een door de Tweede Kamer aangenomen motie over het tegengaan van client-side scanning níet zal uitvoeren. Hiermee worden berichten – nog voordat ze zijn verstuurd – gecontroleerd op specifieke inhoud.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Geblokkeerd

Als het beeldmateriaal of tekstbericht dat je wilt versturen door het algoritme wordt aangemerkt als strafbaar, wordt het bericht geblokkeerd.

Client-side scanning zou nodig zijn om de verspreiding van kinderporno en grooming tegen te gaan. Volgens Yesilgöz zijn extra maatregelen tegen het misbruik van bepaalde diensten voor de verspreiding van dit beeldmateriaal hard nodig. Ze zei dat dit materiaal in toenemende mate wordt verspreidt via onder meer WhatsApp en Signal.

Voormalig toezichthouder van de AIVD en MIVD Bert Hubert zei tijdens een rondetafelgesprek over client-side scanning in de Tweede Kamer: “Als wij als Nederland hierin mee gaan stemmen, gaan wij een grens over die wij nog nooit overgegaan zijn.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 170 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

179 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
C.J. van der Nagel.
C.J. van der Nagel.
5 maanden geleden

Beschamend dat het zover is gekomen….de Nederlander beseft het niet. Denk niet dat het lang zal duren….Een WEF figuur….wie o wie gaat er nog op stemmen……..hoop so

Wie dan
Wie dan
5 maanden geleden

Allemaal je abonnement opzeggen en terug naar vroeger

mir
mir
5 maanden geleden

Stop met belasting betalen, dan is er geen geld meer voor dit soort fascisten. Die ondanks het feit dat ze demissionair zijn nog even menen de stem van het volk naast zich neer te leggen, en ons alsnog een dictatuur proberen in te rommelen.
En dan hoor ik iedereen zeggen, “wie gaat dan de wegen aanleggen etc…” Daar kunnen we best een oplossing voor verzinnen, maar laten we nu eerst dit soort tuig maar eens uitroken…
Anders zijn die wegen wel het laatste probleem waar je straks mee te maken hebt.

ralf
ralf
5 maanden geleden

demissionair dus illegaal.
natuurlijk is het ook zo dat ze best wel weten dat bijna niemand dit wil dus naast illegaal is het ook ondemocratisch.

Back to top button
179
0
We lezen graag je reactie!x