Natuur en Milieu

Mysterieuze Afrikaanse ‘elfencirkels’ verbazen wetenschappers

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de savanne in Namibië in zuidelijk Afrika vormen zich mysterieuze kale plekken die ‘elfencirkels’ worden genoemd. Jaren later verdwijnen ze plotseling weer.

De grootste cirkels kunnen tot wel 75 jaar blijven bestaan terwijl de kleinere elfencirkels na gemiddeld 24 jaar verdwijnen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Het is erg moeilijk te zeggen waarom ze worden gevormd,” zei bioloog Walter Tschinkel van de Florida State University. “Er bestaan een aantal hypotheses, maar het bewijs is niet erg overtuigend.”

Cirkels van leven

Tschinkel raakte in 2005 geïnteresseerd in de elfencirkels toen hij op safari was in de NamibRand National Reserve in het zuidwesten van Namibië in de Namibwoestijn. In het gebied zijn vele tienduizenden cirkelvormige open plekken te vinden. Na verloop van tijd groeit rond de cirkel hoog gras zodat de kale plek nog beter is te onderscheiden van de omgeving.

Er zijn nog maar weinig onderzoekers die de elfencirkels hebben bestudeerd. Dat komt grotendeels omdat ze 180 kilometer zijn verwijderd van het meest nabijgelegen dorp. Het is een droog landschap waar springbokken, struisvogels, luipaarden en andere grote dieren leven.

cirkels92347283943434

“Het is net alsof je sterft en naar de hemel gaat als je van prachtige afgelegen woestijngebieden houdt,” zei Tschinkel. Er was nog maar weinig bekend over de levensloop van de cirkels. Met de opzichters van het park, satellietbeelden en luchtfoto’s wilde hij daar verandering in brengen.

Door satellietbeelden van 2004 en 2008 te vergelijken ontdekte hij dat de cirkels vrij stabiel en relatief snel volgroeid zijn. De kleinste cirkels zijn ongeveer 2 meter in omvang terwijl de grootste exemplaren een doorsnee van wel 12 meter kunnen bereiken. Uiteindelijk komen planten op in de kale plek waardoor een soort ‘spookcirkel’ achterblijft. De meeste cirkels blijven tussen de 30 en 60 jaar bestaan.

Mysterie

Sommige experimenten van Tschinkel lopen nog, maar tot dusver kan hij niet met zekerheid zeggen waarom de cirkels worden gevormd. In het reservaat is het mogelijk om cirkels te kopen. Gesponsorde cirkels worden voorzien van een bord en de GPS-coördinaten ingevoerd in de computer.

Omdat weinig mensen de cirkels bestuderen en niemand het onderzoek naar de mysteries van het landschap van zuidelijk Afrika financiert denkt Tschinkel dat de elfencirkels waarschijnlijk een raadsel zullen blijven. Maar dat maakt het volgens hem alleen maar intrigerender.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Oscar Carnegie
Oscar Carnegie
11 jaren geleden

ik denk dat t net als bij een heksenkring een cirkelvormige wortel onder de grond groeit, in dit geval een hoge grassoort.
ze zoeken tegenwoordig overal wat achter….

Bart Holland
Bart Holland
11 jaren geleden

ze bestaan 24 of 75 jaar en ze verbazen de wetenschap nu al?? hmmm…

Robin Hood
Robin Hood
11 jaren geleden

Natuurwezens bestaan. Ook hier in Nederland. Het wordt tijd hier niet zo lacherig over te doen.

O. Westerman
O. Westerman
11 jaren geleden

Goh is dit de laatste hoax van Robert van den Broeke ?

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x