Propaganda

VIDEO: Waarom laten we ons in Nederland toch zo manipuleren door politiek gestuurde propaganda?

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het Westen kunnen veel intelligente mensen zich geen duidelijk beeld vormen van wat er nu werkelijk aan de hand is in Syrië, in Oekraïne en in Rusland. Dat zegt emeritus hoogleraar Karel van Wolferen in Café Weltschmerz.

De hele nieuwswereld is zo zwaar vergiftigd met vooroordelen en propaganda, dat is bijna niet meer recht te zetten, merkt hij op.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Een voorbeeld dat volgens hem steeds naar boven komt is de annexatie van de Krim. De media schreven dat de Krim was geannexeerd door Poetin.

Hitler

“Als je een hele ruime definitie van het woord annexatie gebruikt, dan misschien wel ja,” zegt Van Wolferen.

Het wordt voorgesteld alsof het te vergelijken is met Hitler die het Sudetenland annexeerde, en daarom is Poetin ook meteen een soort van Hitler, aldus de professor.

Na de staatsgreep in Kiev werd besloten dat het Russisch in Oekraïne niet langer de tweede officiële taal moest zijn.

In Oost-Oekraïne en op de Krim, waar vooral etnische Russen wonen, werd dat niet aanvaard.

Soros

De inwoners van de Krim vroegen Poetin om weer onderdeel van Rusland te worden, waar het schiereiland eerder eeuwenlang aan toebehoorde.

Wat Van Wolferen een staatsgreep noemt, wordt door de westerse media gepropageerd als een democratisch gestuurde fluwelen revolutie.

De aanstichters van deze ‘fluwelen revolutie’ waren niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die worden betaald door bijvoorbeeld George Soros en de National Endowment for Democracy (NED).

Propaganda

NED gaf aan alles bij elkaar ruim 3,3 miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in programma’s in Oekraïne.

In juli 2015 werd NED verboden in Rusland en op een lijst met ‘ongewenste internationale ngo’s’ geplaatst.

De propaganda over de situatie in Oekraïne die in New York en Londen werd gefabriceerd, verscheen ook in de Nederlandse kranten.

Nepnieuws

De campagne over nepnieuws, dat propaganda uit Rusland de verkiezingen in Amerika zou hebben beïnvloed, kan volgens Van Wolferen averechts werken omdat de belangstelling is gewekt en mensen nu zelf op onderzoek uitgaan.

Gesprekspartner Hajo Smit merkt op dat de term ‘nepnieuws’ mogelijk is bedacht als opvolger van ‘complotdenker’ om zo te proberen een hele categorie nieuws in een kwaad daglicht te stellen.

“Het echte nepnieuws is wat we het afgelopen jaar elke dag op de voorpagina’s van de kranten hebben gehad,” stelt Van Wolferen.

[Café Weltschmerz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
7 jaren geleden

Het is overduidelijk dat de politiek nepnieuws verspreid. Gisteren in het plenair debat over het Oekraïne verdrag werd puntneus Rutte flink getorpedeerd met allerlei vragen en toen onze pinokkio eenmaal aan het woord kwam draaide en keerde hij zich in vele bochten. Je kunt wel raden waarom het Oekraïne verdrag geratificeerd moet worden, jazeker Putin en zijn Rusland. Maar natuurlijk geen woord over het opdringerige NAVO clubje die Oekraïne graag wil confisqueren voor een basis aldaar. Stel je eens voor dat er niet geratificeerd zou worden, dan lacht Putin ons uit. Wat een onzin komt er toch allemaal uit onze vriend Flutte.

En even niet vergeten er zit nog een addertje onder het gras, ivm de Brexit. Zodra de Britten opstappen is het verdrag waardeloos en moet het opnieuw geratificeerd worden en dan zal er niemand naar kraaien. En er bestaat een mogelijkheid dat Oekraïne zelf niet tekent en ook daar doet Markje heel schimmig over.

Hebben we hier te maken met een financiële mogelijkheid om sneaky gestolen geld (van de burgers) weg te sluizen op kosten van de belastingbetaler???

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Louise
Louise
7 jaren geleden

Wat misschien het ergste is…..ze weten het echt niet , ze zijn ziende blind , te weinig interesse , geen visie , geen inzicht , natuurlijk wel een goede opleiding …. dat is misschien het ergste , het is gemakzucht , geen zin in problemen , teveel met zich zelf bezig , geen zin in verantwoording……..wensen geen kritiek want oh ze zijn zo geweldig….. je ziet het overal in Europa , Amerika, zeg maar het westen…… buikje vol gegeten , we hebben alles , gaan massaal op vakantie en zien alles als een recht……. En jaaaa ik denk dat mooie van het verhaal is …… dat de gewone burger denkt nou , halloooooo wij zijn er ook nog en moeten hard werken en worden niet gehoord en als we wat zeggen…… racist , facist en andere beledigende termen……. je moet mensen nooit onder schatten dat is het domste wat je kan doen …….. nu is wat men noemt de gewone mens die het wel allemaal ziet , het meest logisch denkt en zich informeert op internet , dus wie is nu de domme? juist!!

trackback
VIDEO: Waarom laten we ons in Nederland toch zo manipuleren door politiek gestuurde propaganda? | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x