Gezondheid

Nederlandse media voeren ongefundeerde lastercampagne tegen kokosolie. Dit is waarom het wél gezond is

Help mee door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kokosolie is de laatste jaren bezig aan een opmars. In de Nederlandse media wordt nu al enige tijd een lastercampagne gevoerd tegen dit middel.

Zo verscheen gisteren in de Volkskrant een artikel met de kop ‘Kokosolie bevat nog meer slechte vetten dan spekvet’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Kokosolie: van superfood naar superslecht, kopte het AD.

Daarnaast oordeelde ‘factchecker’ NUcheckt dat kokosolie ongezond is. De verzadigde vetten in het product verhogen volgens de site het risico op hart- en vaatziekten.

Dat terwijl uit nieuw onderzoek, vandaag gepubliceerd op NU.nl, is gebleken dat mensen die weinig verzadigde vetten eten juist een groter risico op overlijden hebben.

Hoewel het artikel in de Volkskrant in de categorie ‘wetenschap’ is geplaatst, wordt nergens verwezen naar wetenschappelijke onderzoeken.

Kanker

Wie de wetenschappelijke literatuur erop naslaat komt al gauw tot de conclusie dat kokosolie juist wél een gezond alternatief is.

Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Adelaide hebben ontdekt dat een bestanddeel van kokosolie de strijd aangaat met kanker.

Ze schrijven in het tijdschrift Cancer Research dat laurinezuur darmkankercellen doodt. Binnen twee dagen bleek meer dan 90 procent van de darmkankercellen te zijn afgestorven.

De Universiteit van de Verenigde Naties laat weten dat er experimenten worden gedaan om te bepalen hoe kokosolie kan beschermen tegen kanker. Het onderzoek heeft al interessante resultaten opgeleverd.

Tandbederf

Volgens de American Society for Nutrition hebben studies aangetoond dat de vetten in kokosolie ‘kunnen helpen in de strijd tegen ziektes zoals diabetes, osteoporose, hepatitis C, ziekte van Crohn en kanker’.

Kokosolie blijkt ook bacteriën aan te vallen die tandbederf veroorzaken, meldde de BBC.

Ierse wetenschappers ontdekten dat kokosolie met extra enzymen de groei van streptokokken, een belangrijke veroorzaker van cariës, stopte.

Tussen 60 en 90 procent van alle kinderen in geïndustrialiseerde landen krijgt te maken met tandbederf.

Schimmelinfecties

De onderzoekers zeiden dat kokosolie ook de gist aanvalt die tot schimmelinfecties leidt.

Het onderzoeksteam van het Athlone Institute of Technology testte de werking van kokosolie, plantaardige olie en olijfolie.

De oliën werden getest op streptokokken, bacteriën die veel worden aangetroffen in de mond. De kokosolie bleek in staat de groei van de meeste strengen te stoppen.

De olie ging ook de strijd aan met Streptococcus mutans, een bacterie die één van de voornaamste veroorzakers is van tandbederf.

Alzheimer

Kokosolie bevat onder andere caprinezuur, dat een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft.

Onderzoekers stellen daarnaast dat de ketonen in kokosolie de ziekte van Alzheimer in sommige gevallen vertragen en mogelijk zelfs kunnen voorkomen.

In december 2015 werd een Spaanse studie gepubliceerd over de effecten van kokosolie op alzheimerpatiënten.

Positieve effecten

De proefpersonen werden onderverdeeld in twee groepen en de ene groep kreeg 40 milliliter kokosolie per dag.

Het cognitieve vermogen van de groep die de kokosolie kreeg bleek aan het einde van de rit een stuk beter te zijn dan dat van de andere groep.

De studie toonde de positieve effecten van kokosolie op patiënten die lijden aan Alzheimer.

De Nederlandse media doen er dus verstandig aan te stoppen met deze ongefundeerde lastercampagne.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
densie
densie
6 jaren geleden

Geweldig is het kokosolie, doodt schimmels…(voorloper van evt. kanker!)
Goed als zonnebrandolie…
Geneest darmen…
en ga zo maar door!!!!!!!
Great!

maar ja……….concurrentie hé?
conqueror (kanker)
con alles con is OORLOG….twee…!
de een tegenover de ander…
met maten meten….meten is weten…
maar niet heus…
wie verstaat dit?
Breng er licht in!!!!!!!!

namaste

Louise
Louise
6 jaren geleden

Inderdaad las ik de afgelopen tyd al die discussie’s, staat het niet in de Nederlandse kranten,ook de Vlaamse……gebruik ik het ? Ja hoor, maar niet om te bakken,liever olijfolie ….en voor de hersenen, hennepzaad olie, maar ik poets soms m’n tanden er mee, gaan ze van glimmen en jawel lachen ,.,.,. een rimpel loze nek, jahoor smeren maar……… Ik ben niet van de hype’s dus ik gebruik het al jaren…….. Wat iedereen voor het gemak vergeet is dat heel veel landen bv Suriname, dat dagelijks gebruiken ook voor alternatieve medische doeleinden weet ik toevallig…….nou, vallen al die culturen bij bosjes neer met een hart vervetting? Nee dan margarine eten dat is niet gezond…

tamara
tamara
6 jaren geleden

dit gebeurt met wel meer dingen die oo dat is slecht voor je bla bla bla want stel je eens voor dat wij gezond blijven en verdienen ze niks meer aan ons net als dat wietloie ook dit wat ik kwaad dacht licht wordt gezet en ook alternatieve middelen tegen dingen want ja alles wat van de natuur komt is slecht voor je nou geloof er niks van ik vermijd dingen waar rommel in zit wil alles zelf maken zoals vroeger zonder rommel net als kokosnoot olie van de natuur is ik gebruik het voor me haar en huid me haar is sterk en dik en groeit veel harder me huid is mooi en zacht en ziet er jonger uit en wil nog meer gebruiken net als meer dingen wat van de natuur zelf komt

wellus nietuss gedoe!!
wellus nietuss gedoe!!
6 jaren geleden

wel goed niet goed, de plotselinge in het leven geroepen trendy kokosolie!!
ik blijf lekker gewoon aan de olijfolie, zoals de grieken!! daaaaaag!!

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x