Universum

Nieuwe beelden James Webb-telescoop leiden tot paniek onder kosmologen, wat is er aan de hand?

Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!

Begin dit jaar kwam de nieuwe ruimtetelescoop James Webb aan op zijn eindbestemming, de plek waarvandaan hij de komende tientallen jaren het heelal moet observeren. De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble, die sinds 1990 actief is.

De telescoop moet onder andere speuren naar sporen van de oerknal. Hij kan een miljard jaar verder terug in de tijd kijken dan de Hubble. Vorige maand maakte de telescoop ‘de verste en scherpste infrarode beelden van het vroege universum’. Het eerste beeld in kleur dat door de Webb-telescoop werd gemaakt, laat duizenden sterrenstelsels zien waarmee je 13 miljard jaar terug in de tijd kunt kijken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Voor de meeste professionele astronomen en kosmologen zijn de beelden zeer verrassend, schrijft natuurkundige Eric J. Lerner. Hij wijst erop dat er sinds 12 juli talloze papers zijn gepubliceerd over de beelden. De auteurs schrijven dat ze verrassend veel sterrenstelsels tonen en dat die sterrenstelsels verrassend klein en verrassend oud zijn.

Paniek!

Veel verrassingen en niet noodzakelijkerwijs aangename verrassingen, aldus Lerner. De titel van één van de papers begint met: ‘Paniek!’ Waarom leiden de nieuwe beelden van de telescoop tot paniek onder kosmologen?

Wat niet in de papers staat, is dat de beelden van de James Webb-telescoop de Big Bang-hypothese tegenspreken, stelt Lerner. Volgens die hypothese ontstond het heelal 14 miljard jaar geleden uit een enorm heet punt met een bijna oneindig grote dichtheid.

Aangezien deze hypothese al tientallen jaren wordt gezien als onbetwistbare waarheid, zorgen de nieuwe beelden ervoor dat deze theoretici in paniek raken, schrijft de natuurkundige, die van mening is dat de Big Bang niet heeft plaatsgevonden. Hij citeert astronoom Alison Kirkpatrick, een astronoom van de Universiteit van Kansas in Lawrence, die zei dat ze om drie uur ’s nachts wakker ligt en zich afvraagt of alles wat ze heeft gedaan fout is.

Bewijs ontbreekt

De oerknaltheorie is onder meer gebaseerd op de waarneming van het voortdurend uitdijende heelal. Aan het beeld van een ballon die opgeblazen wordt, is de term inflatie ontleend. Maar bewijs voor kosmische inflatie ontbreekt. Eén van de grondleggers van de theorie, Paul Steinhardt, heeft zich er inmiddels van gedistantieerd.

Heeft het heelal altijd al bestaan? Als het universum al oneindig lang bestaat, moet alles wat zou kunnen gebeuren al een oneindig aantal keren zijn gebeurd, ook dat we niet bestaan en nooit hebben bestaan. We denken dat het heelal ooit ergens begonnen is, maar weten eigenlijk niet precies hoe dat is gebeurd.

[Mind Matter News]

4.6 105 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

153 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Vlastuin
J. Vlastuin
1 jaar geleden

Wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. God haalt wat voorbij is altijd weer terug.

prediker3:15

Sizu_Sun
Sizu_Sun
1 jaar geleden

de oerknal, is een theorie, net als bijvoorbeeld de evolutie theorie. De nadruk op ’theorie’ in de ware zin van het woord, mag best wat groter zijn op school….

Madame Jeanette
Madame Jeanette
1 jaar geleden

Bijzonder, weer een theorie onderuit gehaald. Ach…de mens kan ook niet alles weten.

Vlinder
Vlinder
1 jaar geleden

Ik heb nooit in de oerknal geloofd! Is dat even schrikken voor de “wetenschap”.

Back to top button
153
0
We lezen graag je reactie!x