Universum

Nieuwe planeet zou vloeibaar water kunnen bevatten

Help door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuw ontdekte planeet op ongeveer 36 lichtjaar afstand kan wel eens de meest aardachtige wereld tot nu toe zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Planeet HD85512b draait rond een oranje dwergster in het sterrenbeeld Zeilen. Astronomen vonden de planeet met behulp van een instrument van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De planeet weegt 3,6 aardmassa’s en draait op de juiste afstand om haar Zon om vloeibaar water te kunnen bevatten, aldus Lisa Kaltenegger van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica en het Max Planck Instituut voor Astronomie.

“In vergelijking met ons eigen zonnestelsel bevindt de planeet zich iets verder van haar ster dan Venus van onze Zon,” legde ze uit. “Op die afstand ontvangt de planeet net iets meer zonne-energie van haar ster dan de Aarde van de Zon.”

Gemiddeld is 60 procent van het aardoppervlak afgedekt door bewolking dus een wolkendek op HD85512b wordt ‘niet uitgesloten’. Volgens de huidige modellen zijn werelden als HD85512b voorzien van een aardachtige atmosfeer die grotendeels bestaat uit stikstof en zuurstof.

Bewoonbaarheid

Tot nu toe is het de tweede nieuw ontdekte planeet die zich in de zogenoemde bewoonbare zone bevindt, het gebied rond een ster dat niet te koud of te warm is voor vloeibaar water. De andere planeet is Gliese 581d.

“Naast de omvang en positie van de planeet zijn er nog twee eigenschappen die de planeet een belangrijke kandidaat maken om leven te kunnen herbergen,” zei Manfred Cuntz van de Universiteit van Texas in Arlington. De omloopbaan van de planeet is nagenoeg cirkelvormig en het zonnestelsel is ouder dan het onze waardoor leven meer tijd heeft gehad om te kunnen ontwikkelen.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x