Homepagina » Gezondheid » Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn ‘giftig’
Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn 'giftig'

Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn ‘giftig’

Sprite en Fanta leiden niet alleen tot rotte tanden. Een rechtbank in Nigeria heeft geoordeeld dat sommige producten van Coca-Cola ‘giftig’ zijn.

Rechter Adedayo Oyebanji heeft de lokale fabrikant gedwongen flessen en blikjes Fanta en Sprite vanaf nu te voorzien van gezondheidswaarschuwingen.

Volgens de rechtbank vormen de hoge gehaltes aan benzoëzuur (E210) en kleurstof in de populaire frisdranken een gezondheidsrisico voor consumenten als ze gemixt worden met ascorbinezuur (vitamine C).

Juridisch gevecht

De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit kreeg daarnaast een boete omdat de producten van Coca-Cola niet voldoen aan de gezondheidsnormen.

De voedsel- en warenautoriteit heeft het tegenover de inwoners van dit land laten afweten door producten goed te keuren voor menselijke consumptie die in combinatie met ascorbinezuur giftig zijn, aldus de rechter.

Het vonnis was het resultaat van een negen jaar durend juridisch gevecht dat werd gevoerd door de Nigeriaanse zakenman Fijabi Adebo.

Vernietigen

Zijn bedrijf probeerde producten van Coca-Cola in februari 2007 naar Groot-Brittannië te exporteren.

De Britse autoriteiten lieten de producten vervolgens vernietigen omdat ze te veel benzoëzuur en gele kleurstof bevatten.

De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit en de fabrikant zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Gezondheidsproblemen

Hoewel benzoëzuur op grote schaal als conserveermiddel wordt toegevoegd aan voedselproducten en dranken, blijkt uit studies dat de stof in bepaalde omstandigheden gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

In combinatie met ascorbinezuur ontstaat bijvoorbeeld benzeen, dat giftig is en vele soorten kanker veroorzaakt, waaronder leukemie, aldus een Nigeriaanse wetenschapper die anoniem wil blijven.

[CNN]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
michael
michael
4 jaren geleden

Ascorbinezuur vind je terug in o.a. vitamine c preparaten. Slik je vitamine c supplementen en drink je deze giftige sprite of fanta zooi, dan loop je dus risico kanker te krijgen. Mooi stukje samenwerking tussen de verrotte voedselindustrie en big farma. De voedselindustrie maakt je verslaafd aan non-food troep, vol e-nummers en andere ziekteverwekkende zooi, die op de lange termijn werke, anders valt het op. Dat is kassa voor deze industrie. En dan krijg je diabetes, kanker, fibromyalgie en god weet wat voor andere enge ziektes, en dan is het kassa voor big farma.

Ze zijn ZO blij met jou, want je maakt beide industrieën rijk.

Ik zeg: ERUIT FLIKKEREN die zooi. Algehele publieke boycot op dit soort troep.

Benzema
Benzema
4 jaren geleden

Warrom is Rötte dan niet ziek?

x

Check Also

patholoog

Patholoog laat zien wat de prik met het brein en andere organen van ingeënten doet

Ryan Cole, een dermatopatholoog uit Idaho, gaf ...

piloten

Verschrikkelijk: vijf piloten van JetBlue dood – waren ze geprikt?

Afgelopen maand werd bekend dat in een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x