Financieel

Nobelprijswinnaar: we hebben banken niet nodig (video)

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Edward Prescott, in 2004 winnaar van de Nobelprijs voor de economie, legt uit wat er volgens hem verkeerd is gegaan in de financiële wereld en wat er moet gebeuren om zaken recht te zetten.

Econoom Prescott won samen met Finn Kydland de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie voor zijn bijdrage aan de dynamische macro-economie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij is van mening dat de euro gedoemd is te mislukken. De banken ziet hij als dinosauriërs die niet veranderen omdat ze toch wel worden uitgekocht.

Passief

In de Volkskrant schreef columnist Lars Anderson dat de complexiteit van de financiële wereld politici, economen en burgers passief maakt. Zolang we ons daarachter blijven verschuilen, zal de bancaire wereld volgens hem niet veranderen.

Wie zou er opgepakt moeten zijn toen in 2008 bleek dat de financiële wereld niet meer was dan een luchtbel? De aandeelhouder die grotere winsten eist, de onderdirecteur die luchtbellen verzint en verkoopt als complexe producten, de bankdirecteur die de producten toestaat, de FED-baas die ze juridisch heeft verdedigd of de Amerikaanse president onder wie de deregulering van de markten is begonnen?

Wanpraktijken

Een verbijsterde kredietbeoordelaar zei tegen Joris Luyendijk van The Guardian: “In 2008 zaten we op de rand van een mondiale implosie. Nu is het 2012 en er is iets ongelooflijks gebeurd: niets.”

Banken blijven ongestoord doorgaan met hun wanpraktijken. Af en toe rolt er een symbolische kop, maar in plaats van een strafproces krijgen ze een dikke cheque. De banken werken binnen absurde juridische grenzen die ze dankzij het lobbywerk hebben bedongen.

Hoewel burgers massaal zijn verraden en ondanks dat de bankschandalen zich blijven opstapelen, kijkt men apathisch toe. Geen demonstraties, geen volkswoede. Uit angst voor electoraal verlies durven toonaangevende politici geen draconische beslissingen te nemen.

Bronnen: RT, Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sneaky
sneaky
11 jaren geleden

“Hoewel burgers massaal zijn verraden en ondanks dat de bankschandalen zich blijven opstalen, kijkt men apathisch toe. Geen demonstraties, geen volkswoede.”
ja dat heb ik zaterdag gemerkt: http://www.youtube.com/watch?v=RuhzOECZI58

Marcel E
Marcel E
11 jaren geleden

En dan..? Stel dat er wel 20.000 man was gaan protesteren, wat dan? Dan was er in het nieuws een kort stukje aan geweid, had een minister een gebruikelijke nietszeggende reactie gegeven en verder niets…

Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nog eens; je kunt niet buiten een bank om in deze maatschappij. Ergens moet je salaris binnenkomen (je krijgt niet maandelijks een loonzakje bij de meeste werkgevers) en je kunt niet maandelijks even bij Eneco langs gaan om je rekening te betalen, moet toch weer digitaal.

Dus vertel me maar; wat kun je nu echt PRAKTISCH EN EFFECTIEF bewerkstelligen tegen banken?

Diago
Diago
11 jaren geleden

Klasiek protesteren is de meest zwakke form van protest uiten.
Als je een vieze hamburger krijgt bij de Mac, en je wilt je beklagen, en je word verzocht dit op een afgesproken datum op de parkeer plaats te doen, vraag ik me af of er een belletje gaat rinkelen…

Met een mannetje of 200 het hof belagen met rotte eieren maakt meer geluid.

De week later versterk je het geschut, en alles stream je live het internet op door twee of 3 nieuw opgezette media groepjes.

Ik sta nu wel zo’n beetje op het punt.

Juul1
Juul1
11 jaren geleden

[quote name=”Marcel E”]En dan..? Ste[quote name=”Marcel E”]En dan..? Stel dat er wel 20.000 man was gaan protesteren, wat dan? Dan was er in het nieuws een kort stukje aan geweid, had een minister een gebruikelijke nietszeggende reactie gegeven en verder niets…

Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nog eens; je kunt niet buiten een bank om in deze maatschappij. Ergens moet je salaris binnenkomen (je krijgt niet maandelijks een loonzakje bij de meeste werkgevers) en je kunt niet maandelijks even bij Eneco langs gaan om je rekening te betalen, moet toch weer digitaal.

Dus vertel me maar; wat kun je nu echt PRAKTISCH EN EFFECTIEF bewerkstelligen tegen banken?[/quote]
te betalen, moet toch weer digitaal.

Dus vertel me maar; wat kun je nu echt PRAKTISCH EN EFFECTIEF bewerkstelligen tegen banken?[/quote]
Masaal je spaar centen weg halen? Je zaken door alternatieve banken laten doen, zoals Triodos als voorbeeld?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x